Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Uzman Doktor Erbaş’dan Hepatit B uyarısı

.

SAĞLIK 8.04.2022 11:43:00 0
Uzman Doktor Erbaş’dan Hepatit B uyarısı

Besni Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doktor Erkan Erbaş vatandaşları Hepatit B virüsüne karşı uyardı. Hayati risk taşıyan Hepatit B virüsü için vatandaşların kan testlerini yaptırmaları gerektiğini aktaran doktor Erbaş;  “Hepatit B tanısında kullanılan kan testlerinin (HbsAg, antiHbs) ulaşımı kolay ve ucuz olup özellikle risk grubundaki kişiler en yakın sağlık merkezine ulaşarak bilgi alabilirler. Kronik Hepatit B’li hastaların takip, tetkik, rapor ve ilaç reçetesi işlemleri Besni Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Polikliniği’nde yapılabilmektedir” dedi.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doktor Erkan Erbaş konuyla ilgili açıklamasında şunları kaydetti; “Halk arasında sarılık olarak bilinen viral hepatitlerde önleme ve korunma için mutlaka farkındalık sahibi olunmalıdır. Kronik viral hepatitler siroz ve karaciğer kanserine yol açarak hayati risk yaratmaktadır. Kronik viral hepatitlere yol açan virüsler içerisinde ülkemiz için en önemlisi Hepatit B virüsüdür. Tanı esnasında hastaların büyük kısmının hastalık konusunda yeterli bilgi sahibi olmadığı görülmektedir. Bu hastaların, hepatit virüsleri, bulaş yolları, kimlerin risk altında olduğu, hastalığın komplikasyonları ve uygun tedavi konusunda bilgilendirilerek farkındalık sağlanması gerekmektedir. Sadece hasta ve taşıyıcıların değil sağlıklı bireylerin de enfeksiyonun önleme ve bulaşma yolları hakkında bilinçli olması gereklidir. 

Hepatit B için kimler risk altındadır?
Hepatit B taşıyıcılarının/hastalarının aile içi temaslılarından aşısız olanlar, Hemodiyaliz hastaları, Sık kan ve kan ürünü kullanmak zorunda kalan kişiler, Madde bağımlıları, Hepatit B’li annelerin çocukları, Çok sayıda cinsel partneri olan ve seks işçileri ile cinsel ilişkide bulunan kişiler, Eşcinsel/biseksüel erkekler, Hepatit B dışında kronik karaciğer hastalığı olan kişiler, Cezaevlerinde ve ıslahevlerinde bulunan hükümlüler ve çalışanlar, Riskli diş tedavisi ve girişim öyküsü olanlar, Berberler-kuaförler, manikür-pedikürcüler, Piercing, dövme yaptırmayı planlayan kişiler, Zihinsel engelli bakımevlerinde bulunan kişiler, Yetiştirme yurtlarında bulunan kişiler, Güvenlik personeli (asker, polis vb. arasında kan ve hasta çıkartıları ile temas riski yüksek olanlar), Kazalarda ve afetlerde ilk yardım uygulayan kişiler, Hepatit B virüs sıklığının yüksek olduğu bölgelerden gelen göçmenler risk altındadır.

Hepatit B virüsü nasıl bulaşır?
Temel bulaşma yolları kan yoluyla, cinsel ilişki ile ve anneden bebeğine doğum sırasında bulaştır. Kontrol edilmemiş kan ya da kan ürünlerinin kullanımı, sterilize edilmemiş araçlarla tıbbi ya da diş müdahaleleri yapılması, kullanılmış enjektör paylaşımı, tıraş bıçağı, diş fırçası gibi eşyaların paylaşımı, sterilize edilmemiş araçlarla dövme ya da vücut takılarının uygulanması da sık bilinen bulaş yollarıdır.
Ülkemizde 18 yaş üstü her üç kişiden biri Hepatit B virüsü ile karşılaşmış durumdadır ve erişkin yaş grubunda 2 milyondan fazla kronik hepatit B hastası olduğu düşünülmektedir. Bu kişilerin ancak yaklaşık %12’sinin durumdan haberdar olduğu saptanmıştır. Türkiye genelinde hastalığın sıklığı %4 iken, Güneydoğu Anadolu bölgesinde sıklık ülke genelinin  yaklaşık 2 katı olup %7 civarındadır. Yaklaşık 25 yıldır devam eden başarılı çocukluk çağı aşılama programıyla hastalığın ülkemizdeki gençler arasında sıklığında azalma görülmektedir. 

Hastalığın tanısı ve takibi nasıl yapılır?
Hepatit B tanısında kullanılan kan testlerinin (HbsAg, antiHbs) ulaşımı kolay ve ucuz olup özellikle risk grubundaki kişiler en yakın sağlık merkezine ulaşarak bilgi alabilirler. Kronik Hepatit B’li hastaların takip, tetkik, rapor ve ilaç reçetesi işlemleri Besni Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Polikliniği’nde yapılabilmektedir” 

Uzm. Dr. Erkan Erbaş kimdir?
Özgeçmişi hakkında da bilgiler veren Erbaş; “Malatya’nın Doğanşehir ilçesi Çığlık Köyü’nde 1986 yılında doğdum. İlkokul, ortaokul ve liseyi Doğanşehir’de tamamladım. 2004 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne yerleştim. Pratisyen hekimlik mecburi hizmet görevini Diyarbakır Bismil Tepe Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde yaptım. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nda 1 yıl araştırma görevlisi olarak çalıştım. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak 2016 yılında göreve başladım, 2021 yılında Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı oldum. Besni Devlet Hastanesi’nde mecburi hizmet görevini yerine getirmek üzere 29 Temmuz 2021 tarihinden bu yana çalışmaktayım. Evli ve iki erkek çocuğu sahibiyim”


Anahtar Kelimeler: Uzman Doktor Erbaş’ Hepatit uyarısı
Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024
Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024

BESNİ HAKKINDA HERŞEY...

Besni'de Kaybolan Meslekler "KARCILIK"
Besni'de Kaybolan Meslekler "KÖŞGERLİK"
BESNİ ÜZÜMÜ
Besni'de Beddualar Dualar Atasözleri
BESNİ AĞZI
BESNİ'DE AİLE YAPISI
BESNİ'DE KÖPRÜLER
BESNİ'DE DEHLİZLER
BESNİ'DE TARIM
BESNİ'DE ÇEŞMELER
BESNİ SOFRASI
BESN'NİN COĞRAFİK YAPISI
BESNİ DARPHANESİ
BESNİ'DE MEDRESELER
BESNİ'DE KİLİSELER
BESNİ'DE HAMAMLAR
BESNİ'DE CAMİLER