İlçe Tarım Müdürlüğü Projelerle Çiftçileri Desteklemeye devam ediyor

Besni İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve GAP idaresi tarafından desteklenen ?Güneş Enerjisiyle Göçebe Hayatı İyileşiyor? projesiyle bağcılık ve hayvancılık yapan çiftçiler güneş enerjisi ile karanlık günlerini geride bırakt

GÜNDEM 5.12.2016 00:12:55 0
 İlçe Tarım Müdürlüğü Projelerle Çiftçileri Desteklemeye devam ediyor

Besni İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Besnili çiftçilerin hayat şartlarını iyileştirmeye yönelik gıda, tarım ve hayvancılıkta hazırladıkları projelerle çiftçilerin yüzlerini güldürmeye devam ediyor.

GAP idaresinin güneş enerjisinden elektrik üretildiğinin çiftçiler tarafından bilinmesine yönelik pilot bölge olarak seçtiği ve yüzde 70 desteklediği ?Güneş Enerjisiyle Göçebe Hayatı İyileşiyor? projesi kapsamında Besnili 15 çiftçinin hayatı iyileşti.

Proje kapsamında 15 çiftçinin aydınlatma ihtiyaçlarını karşılamalarından dolayı memnuniyetini dile getiren Besni İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Kösekul Gazetemize yaptığı açıklamada ? İlçemizde küçükbaş hayvancılık yapan çiftçilerimize yönelik olarak hazırlamış olduğumuz göçebe yayla hayatı iyileşiyor projesi kapsamında buradayız. Projenin amacı dağ başında kırsal alandaki çiftçilerimizin hayat standartlarını biraz daha yükseltmek, elektrik günümüzde herkese her yere lazım olan bir şey, özellikle aydınlatma, küçük bir buzdolabı, cep telefonun şarj edilmesi bunun içinde çiftçilerimizin bu ihtiyacını karşılamak için proje hazırladık. GAP idaresi bunu yüzde 70 destekledi. Yüzde 30´u çiftçi katkılı, yüzde 70´de GAP İdaresinin desteği ile böyle bir proje yaptık.  Proje kapsamında çiftçilerimiz burada elektriklerini karşılıya bilecekler. Buzdolabı, televizyon ve şarj cihazlarını kullanabilecekler. Bu şekilde günlük zaruri ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Herhangi bir elektrik faturası, abonelik sıkıntısı da yoktur. Ayrıca zaten bu dağlara elektrik gelmesi de biraz zor.?dedi.

Oyratlı köyünde hayvancılık işiyle uğraşan Halil Yücel 2 yıl önce projeyle aldığı panellerden çok memnun kaldığını ifade etti. Daha önceleri aynı yerde Heyik Dağı mevkiinde 20 yıldır karanlıkta hayvanlarına bakan Yücel, aldığı panellerle artık aydınlık geceler yaşadığını söyledi.

Yücel, Gazetemize yaptığı açıklamada ?Biz bu dağda 20 yıldır hayvan besliyoruz. Karanlıkta gelip bir yemek yapamıyorduk ama şimdi geliyoruz elektriğimizi yakıyoruz, yemeğimizi yapıyoruz, televizyonumuzu izliyoruz, telefonumuzun şarjlarını doldurabiliyoruz. Evimiz köyde bazen ben, bazen de çocuklar gelerek hayvanların başında duruyoruz. Yıl boyunca muhakkak birimiz burada kalıyoruz. Yaklaşık iki yıl önce başvurduk proje için ve iki yıla yakındır elektriğimiz var. Bu durumdan çok memnunuz, Allah devletimizden razı olsun.? Dedi.

Baba´dan kalma bağcılık yaptığını ifade eden Cafer Ulakçı ise proje kapsamında aldıkları panellerden dolayı bir bağ evini aydınlattığını ve memnun kalarak diğer bağ evine de panel alarak oranında aydınlatmasını sağladığını söyledi.

Ulakçı, ?Benim burada yaklaşık 60 dönüm bir arazim var. Besni Üzümü yapıyoruz. Bizim burada elektrik olmadığı için tabi sıkıntı çekiyoruz. Yanımızda işçilerimiz kalıyor, yaz ayında sergen sererken su lazım oluyor.

 İster istemez burada kaldığımızda aydınlatma konusunda sıkıntılarımız oluyordu. Aydınlatmada kullanmak için bize güzel bir proje oldu. Şuanda Buzdolabına koyduğumuz soğuk suyumuzu içebiliyoruz. Geceleri aydınlatmamızı da sağlıyoruz.  Memnunuz bu projeden. Böyle bir proje daha olsa başka bağlarımız ve çiftçilerimiz var. Panel almak istiyorlar ama güçleri yetmediği için ve şuanda öyle bir proje olmadığı için alamıyorlar.?dedi.

Bağcılık uzun süren bir süreç olduğunu anlatan Ulakçı, ?Şubat, Mart ve Nisan aylarında bağları budama ve sarma işlemlerinde burada en az bir ay kalıyoruz. Yaz ayları döneminde genelde bağların piji çalışması olduğu için kalıyoruz. Sergen zamanı yine bayağı burada kaldığımız için yaklaşık 6 ayımız bağların içinde geçiyor. Bu süre zarfı içerisinde elektriğimiz olduğu zaman buzdolabımız, televizyonumuz çalışıyor, buraya geldiğimiz zaman bir aydınlatmamız oluyor. Bu nedenle işimizi daha da severek yapıyoruz,  daha iştahlı çalıyoruz, herhangi bir malzememiz olduğun da dolabımıza koyuyoruz, yani sıkıntımız olmuyor. Ama elektriğimiz olmadığı zaman bayağı bir sıkıntımız oluyor.? dedi.

Birçok çiftçinin Güneş enerjisi Paneli talebi olduğunu söyleyen Kösekul, ? Güneş enerjisi ile aydınlatma projemizde bu bölgemizde Çorak mevkiinde yani Besni Üzümü yetiştiriciliği yoğun bir şekilde yapılıyor. Bu köyde yaz aylarında yaklaşık bir ay boyunca vatandaşlarımız bağ evlerinde Besni Üzümü işlemesi yapmakta. Besni üzümü hasadı, kurutması işçiliği emek isteyen bir iş yoğun masraflıdır. Üzüm taneleri tek tek ayıklanır ve potosu eğrine bandırılmak da bu işlemde yaklaşık bir ay kadar çiftçinin vaktini almakta.  Yaz aylarında burada elektrik olmadığı için aydınlatma önem arz ediyor. Şehir şebekesi ve elektrik yoktur. Bu elektrik ihtiyacını karşılamak için aydınlatmayı yine buzdolabı kullanımı yani çalışırken vatanda soğuk su ihtiyacını karşılıyor. Telefon şarjı, televizyon gibi ihtiyaçlarını karşılamaları için bu proje yapıldı. GAP İdaresi yüzde 70 destekledi bu projeyi ve 15 çiftçimize dağıttık. Yaklaşık 6 bin TL´ye malôldu. Bunun yüzde 30´unu Bin 750 TL civarını vatandaşlar karşıladı. Yaklaşık 2 yıl oldu kullanıyorlar, şuan itibari ile de gayet iyi çalışıyor sistem. Gündüz akülere depoladıkları enerjiyi gecede kullanıyorlar. Başka isteyen vatandaşlarımızda var ancak GAP İdaresi bunları bölgede öncülük olsun ve güneş enerjisiyle elektrik üretildiğinin bilinmesi nedeniyle pilot projeler olarak uyguluyor ve bunun akabinde bunu görerek uygulayan başka çiftçilerimizde oluyor. Birçok çiftçimizin de talebi var, İnşallah GAP idaresi tekrar destekler çünkü maliyet olarak biraz maliyetlidir.? Dedi.

 

 

 

 


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 15.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 11.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor