112’Yi GEREKSİZ ARAMALARA PARA CEZASI KESiLECEK!

.

GÜNDEM 16.01.2023 13:04:00 0
112’Yi GEREKSİZ ARAMALARA PARA CEZASI KESiLECEK!

2022 yılında Adıyaman genelinde 112 acil çağrı merkezine yapılan çağrıların %66’sının gereksiz çağrılardan oluşması üzerine Valilik aldığı karar ile taciz, küfür içerikli konuşma, müzik dinletme, sessiz çağrı ve acil çağrı kapsamında olmayan gereksiz aramalarla 112’yi meşgul eden kişilere para cezası kesme kararı aldı.

GERÇEK ACİL DURUMLARI GECİKTİRİYOR

Sadece acil durumlarda kullanılması gereken 112 acil çağrı numarasına yapılan gereksiz çağrılar Adıyaman Valiliğini harekete geçirdi. 2022 yılında 112’ye taciz, küfür içerikli konuşma, müzik dinletme, sessiz çağrı ve acil çağrı kapsamında olmayan gereksiz çağrılar toplam çağrıların % 66,5’ini oluşturması üzerine yeni yılda yapılan bu tür aramalara idari para cezası kesilmesi kararı alındı.

Bu tür aramaların “kamu personeli ile araç ve gereçlerinin fuzuli olarak meşguliyetine sebebiyet verdiği gibi gerçek acil durumu olan vatandaşlara da süratle ulaşılmasını engelleyebilmektedir.” Denilen açıklamada, “112 Acil Çağrı hattından gerçek acil durumu ve ihtiyacı olan vatandaşlarımızın yararlanabilmesi için usulsüz arama yaparak hatları meşgul eden şahısların bu menfi davranışlarından vazgeçirilmesi ve bu kişilerin sayılarının düşürülmesi için yasal bir yaptırıma tabi tutulmaları caydırıcı nitelikte olacaktır.”

YASAL BİR YAPTIRIMA TABİ TUTULACAKLAR

Adıyaman Valiliğininden yapılan açıklama şöyle; “Ülkemizde farklı acil yardım çağrıları için birden fazla acil çağrı numarası kullanılmaktayken vatandaşlarımızın birden çok numara yerine tek bir numarayı bilmeleri, acil çağrı alındıktan sonra ihtiyaç duyulacak tüm ekiplerin en kısa sürede olay mahalline ulaştırmak amacıyla İçişleri Bakanlığı koordinesinde 3152 Sayılı Kanunun 28. Maddesine istinaden, Valiliğimiz uhdesinde 112 Acil Çağrı Merkezi kurulmuştur. Ancak 2022 yılı istatistiklere göre Adıyaman Valiliği Acil Çağrı Merkezine gelen çağrıların %66,5’ini gereksiz çağrılar oluşturmaktadır. Bu durum kamu personeli ile araç ve gereçlerinin fuzuli olarak meşguliyetine sebebiyet verdiği gibi gerçek acil durumu olan vatandaşlara da süratle ulaşılmasını engelleyebilmektedir.
Bu nedenle 112 Acil Çağrı hattından gerçek acil durumu ve ihtiyacı olan vatandaşlarımızın yararlanabilmesi için usulsüz arama yaparak hatları meşgul eden şahısların bu menfi davranışlarından vazgeçirilmesi ve bu kişilerin sayılarının düşürülmesi için yasal bir yaptırıma tabi tutulmaları caydırıcı nitelikte olacaktır. 

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK

Bu itibarla aşağıdaki bazı idari uygulamaların Valiliğimizce yapılması hâsıl olmuştur: 
1-112 Acil Çağrı Merkezinin asılsız ihbar dışında kalan taciz, küfür içerikli konuşma, müzik dinletme, sessiz çağrı ve acil çağrı kapsamında olmayan gereksiz aramalarla meşgul eden kişilere; 5442 Sayılı İl İdaresi Kanununun 9/Ç, 11/C ve 66. Maddeleri ile 5326 Sayılı Kabahatler Kanununun 32. Maddesinde düzenlenen “Emre Aykırı Davranış” kapsamında değerlendirilecek ve Valiliğimiz tarafından bu kişilere İDARİ PARA CEZASI uygulanacaktır. 
2¬-Türk Ceza Kanunu kapsamına giren fiiller hakkında ise Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır. 3-Bu Genel Emir, Adıyaman Valisi tarafından onaylandığı tarihte yürürlüğe girer. Ayrıca Valilik ve Kaymakamlık internet sitelerinde yayınlanması, ilgili kurumlarca alt birimlerine duyurulması, kamuoyuna bilgi ve gereği için ilanen tebliğ olunur."


Anahtar Kelimeler: GEREKSİZ ARAMALARA CEZASI KESiLECEK!

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor