Bugün, 19 Mart 2024 Salı

128 MİLYAR HEBA EDİLMESEYDİ, BUGÜN 32 TANE ATATÜRK BARAJI YAPILACAKTI

TBMM Genel Kurulu´nda 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi´nin görüşmelerinde söz alan CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Gündeydoğu Anadolu Projesi´nin (GAP) Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi olduğunu belirterek, AK Parti iktidar

SİYASET 16.12.2020 09:32:25 0
128 MİLYAR HEBA EDİLMESEYDİ, BUGÜN 32 TANE ATATÜRK BARAJI YAPILACAKTI

4 TANE GAP PROJESİ BİTİRİLMİŞ OLURDU
Tutdere, TBMM Genel Kurulu´nda 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi´nin görüşmelerinde GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı´nın bütçesi üzerine CHP grubu adına söz aldı.
İktidarın, Merkez Bankası´nın rezervindeki 128 milyar doları heba ettiğini kaydeden Tutdere, "128 milyar heba edilmeseydi, bugün 32 tane Atatürk Barajı yapılacaktı. Sizin beceriksizliğiniz olmasaydı bu 128 milyar dolarla tam 4 tane GAP projesi bitirilmiş olacaktı." dedi.
GAP İdaresi´nin 31 yıl önce kurulduğunu, kuruluş amacının, bölgenin tüm illerini sosyoekonomik anlamda kalkındırmak ve halkın refah seviyesini yükseltmek olduğunu kaydeden Tutdere, "18 sekiz yıllık AK Parti iktidarı dönemine baktığımızda, bu kalkınma idaresi, görevini tam olarak yapmış mı, alınan parayı, verilen bütçeyi yerinde kullanmış mı, buna bir bakmakta fayda var. Sayıştay raporlarına baktığımızda Kalkınma İdaresinin görevini yapmadığını görmekteyiz. Değerli arkadaşlar, GAP İdaresi, 2014-2018 Eylem Planı´ndaki 2018 projelerinin hiçbirini gerçekleştirememiştir, 2019 eylem planını yapmamıştır." dedi.

İNTERNET SİTELERİNİ GÜNCELLEMEKTEN ACİZLER
Bölgedeki illerin işsizlik oranına bakıldığında Kalkınma İdaresinin başarısız olduğunun görüldüğünü belirten Tutdere, Türkiye İstatistik Kurumunun 2019 verilerine göre, bölgedeki illerde işsizlik oranının yüzde 22,4, Türkiye genelindeki işsizlik oranının yüzde 13,7, bölge illerindeki işsizlik ile Türkiye genelindeki işsizlik arasında yüzde 65 oranından fazla fark olduğunu bildirdi.
Kalkınma idarelerinin artık kamu hizmetlerinin önündeki engel haline döndüğünü kaydeden Tutdere, "GAP Kalkınma İdaresi, kendi internet sitesini güncellemekten aciz hale düşmüştür. Kalkınma ajansları, AK Parti iktidarı döneminde artık projeleri takip etmeyen, verdikleri paranın peşinde koşmayan, hantal boş binalara dönmüşlerdir. Buradan bütün milletimiz kalkınma ajanslarından ve Sayın Bakan sizden hizmet beklemektedirler." ifadelerini kullandı.

GAP´LA İLGİLİ VERİLEN SÖZLER TUTULMADI
GAP´ın, ülkemizin ve cumhuriyetimizin en büyük projesi olduğunu belirten Tutdere, AK Parti iktidarları döneminde GAP´la ilgili verilen sözlerin tutulmadığını kaydederek şöyle devam etti; ?Sayın Cumhurbaşkanı, dönemin Başbakanıyken Diyarbakır´da "Biz, bu projeyi beş yılda bitireceğiz." dedi. Dönemin Bakanı "Devlet sözü, biz bu projeyi tamamlayacağız." dedi. Peki, aradan geçen uzunca süreye rağmen iktidar olarak siz bu projeleri tamamladınız mı? Biraz önce konuştuk, "Yalan siyaseti." dediniz. İşte, siz, devleti de yalancı duruma düşürdünüz, "5 yılda bitireceğiz" dediniz ancak bitirmediniz. GAP´ı neden bitirmediniz? "Kaynak yok" diyorsunuz, kaynakları çarçur ettiniz.

DOLARA BAKMAZ, MALİYEDEN ANLAMAZ BAKAN
?Sizin özellikle dolara bakmaz, maliyeden anlamaz Bakanınız ve ekonomi yönetiminiz eğer gerçekten kaynakları doğru kullanmış olsaydı, bugün GAP da bitmiş olacaktı? diyen Tutdere, "Sizin yanlış yönetiminiz nedeniyle bu milletin, fakir fukaranın tam 128 milyar doları heba edildi, buharlaştı, yok oldu.128 milyar dolar heba edilmeseydi, eğer bu 128 milyar dolar yerinde kullanılsaydı bugün Türkiye´de neler olurdu biliyor musunuz? Değerli arkadaşlar, ülkemizin en büyük barajı olan Atatürk Barajının toplam maliyeti 4 milyar dolar. Eğer bu 128 milyar heba edilmeseydi, bugün tamı tamına 32 tane Atatürk Barajı yapılacaktı, 32 tane Atatürk Barajı. Eğer sizin beceriksizliğiniz olmasaydı bu 128 milyar dolarla tam 4 tane GAP projesi bitirilmiş olacaktı. İşte, siz milletin parasını çarçur ettiniz ve bu projeler de kaynak yetersizliği nedeniyle tamamlanamadı? ifadelerini kullandı.


Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024
Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024

BESNİ HAKKINDA HERŞEY...

Besni'de Kaybolan Meslekler "KARCILIK"
Besni'de Kaybolan Meslekler "KÖŞGERLİK"
BESNİ ÜZÜMÜ
Besni'de Beddualar Dualar Atasözleri
BESNİ AĞZI
BESNİ'DE AİLE YAPISI
BESNİ'DE KÖPRÜLER
BESNİ'DE DEHLİZLER
BESNİ'DE TARIM
BESNİ'DE ÇEŞMELER
BESNİ SOFRASI
BESN'NİN COĞRAFİK YAPISI
BESNİ DARPHANESİ
BESNİ'DE MEDRESELER
BESNİ'DE KİLİSELER
BESNİ'DE HAMAMLAR
BESNİ'DE CAMİLER