23. BESNİ EĞİTİM BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI

Geçtiğimiz yıl pandemi engeline takılan Besni Eğitim Bayramı bir yıl aranın ardından dolu dolu kutlandı.

GÜNDEM 27.09.2021 08:57:00 0
23. BESNİ EĞİTİM BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI

23. Besni Eğitim Bayramı bir yıl aranın ardından dolu dolu kutlandı. Bayram süresi boyunca birçok etkinlik ile alanında uzman birbirinden değerli konuklarla eğitici paneller düzenlenirken, hayırsever hemşerilerimiz Erdemoğlu Ailesi tarafından Besni’ye kazandırılan eserlerin toplu açılış ve temel atma törenleri yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Bu yıl 23.’sü düzenlenen Besni Eğitim Bayramı 24-26 Eylül tarihleri arasında dolu dolu kutlandı. Bayram birinci gün hükümet konağı önünde bulunan Atatürk Anıtına çelenk sunumu, saygı duruşu ve istiklal marşı ile başladı. Bayram daha sonra Şire pazarında yöresel ürün sergilerinin açılışı ve kortej yürüyüşüyle devam etti. Hükümet konağı önünde son bulan yürüyüşün ardından protokol konuşmaları yapıldı.

Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, Besni Kaymakamı Nazlı Demir, AK Parti Adıyaman Milletvekilleri Ahmet Aydın, Yakup Taş, Muhammet Fatih Toprak, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kağan Salıcı, CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, Merinos Halı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Erdemoğlu, Besni Belediye Başkanı E. Mehmet Emre, Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Mehmet Turgut, Belde Belediye Başkanları, Siyasi Parti temsilcileri, STK temsilcileri, Kurum amirleri, muhtarlar, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

BEV, 187 ÖĞRENCİYE BURS VERİYOR

İlk olarak konuşma yapan BEV Başkanı Andan Sabak; “Besni Eğitim Vakfımızın bu güne kadar beş bine aşkın öğrenciye eğitim bursları vermiş ve hala aktif olarak 187 öğrenciye burs verir konumdadır. Vakfımız kurulduğu günden bu yana kuruluş amacımız ve misyonumuz gereği eğitim konumunda aktif olarak yer almaya çalışmış güzide ilçemize katkı alanında aktif olarak gayret etmiş ve destek sağlamaya devam etmiştir. Öncelikle Besni’mize bir ilköğretim okulu ve bir yüksekokul kazandırmış olmanın haklı gururunu taşıyoruz. Aynı zamanda kurucularımız tarafından da ilkokul, ortaokul, lise ve mesleki eğitim merkezi olmak üzere 12 adet farklı okulunda açılışı yapılmıştır. Bunların dışında hali hazırda bugün 23.'sünü düzenlediğimiz Eğitim Bayramımız da ilçemizin gelişmesi adına vakfımızın önem gösterdiği ayrı bir etkinliktir. Bugüne kadar bakan, akademisyen ve sanatçılarımı ağırlayarak onların hemşerilerimizle buluşmasını sağlayıp etkileşim ve farkındalık yaratma alanında katkı sunmaya çalıştık. Bu anlamda kurucu başkanımız Şükrü Kaleağasına ve devamında görev almış tüm geçmiş başkanlarımıza ve üyelerimize tek tek teşekkürü borç biliyorum” dedi.

BESNİ KADİM BİR KÜLTÜRE SAHİPTİR

Daha sonra konuşan Belediye Başkanı E. Emre; “23.’sünü düzenlediğimiz Besni Eğitim Bayramı gelenekselleşmiş bir vaziyette süre gelmektedir. Bayramın ilçemize kattığı bir çok değer vardır bunların en önemlisi de dünyanın belki de Türkiye’nin en önemli problemlerinden birisi olan eğitime farklı bir bakış açısı farklı bir anlayış getirmek olmuştur. Besni kültürü her zaman övündüğümüz, her zaman iftihar ettiğimiz ve her fırsatta Besnili olmayanlara kendimizi tanıtmak üzere ifade ettiğimiz gurur duyduğumuz bir kültürümüzdür. Besni bundan yüzyıllar öncesine dayanan kadim bir kültüre ve eğitim birikimine sahip bir ilçedir. Osmanlı coğrafyasının dört bir yanına alimler yetiştiren saraya, Enderun’a hocalar gönderen önemli bir ilim şehridir. Besni eğitimine önemli derecede katkıda bulunan İbrahim Erdemoğlu'na ve Erdemoğlu ailesine buradan şükranlarımızı sunmayı ilçemiz olarak bir borç biliyoruz. Eğitim bayramımıza anlam kazandıran güzel eserleriyle ölümsüzleşen bu büyüklerimiz inşallah bundan sonraki süreçte de ilçemizde sonsuza kadar hayırla yad edilecektir. Ben bugün icra edilen ve 23.sünü gerçekleştirdiğimiz Besni Eğitim Bayramımızı kutluyor herkese teşekkür ediyorum.

DEVLET MİLLET ANLAYIŞININ EN GÜZEL ÖRNEKLERİ

Başkan Emre’nin ardından konuşan İlçe Kaymakamı Nazlı Demir ise; “Besni 5000 yıllık tarihi ile özünde pek çok değerler barındıran bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış zengin kültürü ile geçmiş ile günümüzün bir harmanı olan Besni’miz dünyada eğitimin bayramını kutlayan tek ilçe olma unvanı ile şanına şan katmış zengin kültürünü taçlandırmıştır. Geçmişten beri eğitime verdiği önemle çevresine örnek olan Besni’miz bu anlayışı ile ülkemize pek çok bilim insanı, akademisyen, iş insanı, eğitimci, bürokrat kazandırmış ve kazandırmaya da devam etmektedir. Devlet Millet anlayışının en güzel örneklerinin verildiği ilçemizde gerek devlet yatırımı gerekse hayırsever yatırımı okullarımızla sağlam ve güçlü bir eğitim alt yapısına sahiptir. İlçemizde toplamda 139 okul 18.372 öğrenci ve 1500 öğretmen bulunmaktadır. Bu eğitim ordusu ile Besni'miz her yıl tarih yazmakta ülke genelinde yapılan merkezi sınavlarda dereceye giren öğrencileri ile Adıyaman ilimizi de temsil etmektedir. Pandemi sürecinin eğitim üzerindeki olumsuz etkilerine rağmen 8. Sınıflar düzeyinde yapılan liselere giriş sınavında Türkiye genelindeki 97 birinciden birini çıkarmış 500 tam puan alan Rana Arıcı kızımız Galatasaray lisesine yerleşmiştir. Yine 12. sınıflar düzeyinde YKS sınavında eşit ağırlık alanında Türkiye 181.si çıkarmış ve Aleyna Dicle kızımız Boğaziçi Üniversitesi işletme fakültesini kazanmıştır. Eğitim altyapısını güçlendirmek adına yaptığımız çalışmalara ilave olarak eğitimde niteliğin ve kalitenin de arttırılması için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Valimize eğitime verdiği desteklerden dolayı ve yine aramızda bulunan eğitime verdiği desteklerle Besni'yi eğitim şehri yapan hayırsever Erdemoğlu ailesi olmak üzere tüm hayırseverlerimize ilçem adına teşekkür ediyorum. Eğitim konusundaki ihtiyaçlarımızın ve taleplerimizin takipçisi olan Milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Eğitime verdiği önemle bizlere eğitim şehir Besni olmanın gururunu yaşatan Besni Eğitim Vakfımıza ve tüm Besnili hemşerilerimize şükranlarımı sunuyorum. 23. Eğitim Bayramımız kutlu olsun”

BESNİ’Yİ BİR KARDEŞ OLARAK BENİMSEDİK

Programda söz alarak duygularını dile getiren Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın; “Gerçekten sadece ülkemize değil tüm dünyaya örnek bir bayramı bugün sizlerle birlikte kutluyor olmak bizleri de son derece memnun ediyor. 50 yılı aşkın zaman önce Besnili hemşerilerimizin Uşak’a gelmesiyle birlikte bizler Uşak’ta Besnili hemşerilerimizi başta ekonomik alanlarda olmak üzere, siyasal ve sosyal yaşamın içerisinde bir kardeş olarak benimsedik ve birlikte Uşak’ımızı güzelleştirmeye gayret verdik. Kardeş olduk, aile olduk, inanıyoruz ki bundan sonra da Uşak’ımızın geleceğinde de birçok güzel işlere imza atmaya devam edeceğiz. Bizlerde her zaman Uşak olarak Besnili kardeşlerimizi orada evlerinde hissettirmek ve birlikte Uşak’ı kalkındırmak, aynı buradaki gibi güzel faaliyetleri orada sürdürmek için de pek çok projeye birlikte imza atacağız”

EĞİTİM HAYATIN TAM KENDİSİDİR

ADYÜ Rektörü Mehmet Turgut ise; “Bilindiği üzere öğretim okullarda planlı, programlı olarak yapılan bir süreçtir. Bir birey olarak herkese belli bir süreçte planlı ve programlı olarak bir şeyler öğretilebilir, insanlar hekim, mühendis, öğretmen olabilir. Kanımca kişinin bilgilerle donatılması eğitimli olduğunu göstermez ancak eğitim olmadan öğretim de olamaz. Çünkü eğitim hayatın tam kendisidir ve doğumdan ölüme kadar süren bir süreçtir. Eğitim çocuğu sevip tanımakla başlar ve sadece öğretmenlerin değil, toplumun tüm bireylerinin sorumluluğunda olan bir süreçtir. Geleceğimizin teminatı olan çocuk ve gençlerimize armağan olarak sunacağımız bir poliçedir. Eğitim dünyayı değiştirmek için kullanılabilecek en güçlü silahlardandır. Eğitimin sadece öğretmenlerden beklenmemesi gerektiğini, her bireyin diğerlerini eğitmek gibi bir görevlerinin olduğunu ifade etmek istiyorum. Çocuklarımız birer makine değildir, mükemmel olmasa da merhametli, vicdanlı, sevgiyi hisseden ve bunu hissettiren çocuklar yetiştirmeliyiz. 24. Besni Eğitim Bayramında tekrar buluşmak dileğiyle”

Rektör Turgut’un ardından konuşan CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere; “Besni Kaymakamlığı, Besni Belediyesi ve Besni Eğitim Vakfına Eğitimin bayramını kutlamaya öncülük ettikleri için öncelikle çok teşekkür ediyorum. Bu güzel organizasyonu yapan Eğitim vakfımıza ve diğer tüm kurumlarımıza şükranlarımızı sunuyorum. İnşallah aydın, çağdaş ve daha gelişmiş bir Türkiye'nin temeli olan eğitimin daha güzel bir ortamda yapıldığı bir Türkiye'de hep birlikte buluşuruz. 23. Besni Eğitim Bayramının ilçemize ve ülkemize hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.

EĞİTİM DEDİĞİMİZ ŞEY SADECE BİNA DEĞİL

Programa katılarak duygu ve düşüncelerini dile getiren CHP Genel Başkan Yardımcısı hemşerimiz Oğuz Kağan Salıcı da bayramda olmaktan mutlu olduğunu ifade ederek şunları kaydetti; “Erdemoğlu Ailesi sağ olsunlar kendileri ülkemizin önde gelen ailelerinden. Kazanıyorlar, daha çok kazansınlar. Kazandıklarının önemli bir kısmını kendi memleketlerine yatırım olarak ortaya koyuyorlar. Ben onun için teşekkür ediyorum.

Türkiye’nin genelinde eğitim anlamında yatırımlar yapılıyor. Bir de içerik olarak neler yapılıyor ona bakmamız lazım. Yani eğitim dediğimiz şey sadece bina değil. Üniversitemiz var evet ama üniversitemizde bilimsel eğitim ne düzeyde buna bakmamız lazım. Biz genç bir ülkeyiz, okullarda milyonlarca öğrencilerimiz var, sınavlarda bizim çocuklarımız başka ülkelerde yetişen çocuklarla sınava girdiklerinde bizim ülkemizin durumu kıyaslama olarak nedir ona bakmamız lazım.

COVİD süreci yaşadık, hala da içindeyiz. Bu süreçte okullarını en uzun süre kapatan Meksika’dan sonra ikinci ülkeyiz. Sağlık gerekçeleriyle, ihtiyaçtan okullarımızı kapattık ama bu arada öğrenimimiz geri kaldı. Bunu daha iyi noktalara götürebilmemiz için neler yapmamız gerekiyor bunlara bakmak lazım. Biz sık sık eğitim sistemi değiştiriyoruz, bakanlar değişiyor, eğitim sistemi de değişiyor. İktidarlar değişiyor eğitim sistemi değişiyor. Eğitim sisteminin siyasi iktidarlardan etkilenmeyen bir hale gelmesi lazım. Eğitim sistemi üzerinde bu ülkenin temel ana akım siyasetçilerinin bir mutabakat sağlaması lazım. Çünkü eğer biz eğitim sistemini sık sık değiştirirsek o zaman Türkiye’nin ihtiyacı olan, ekonomide, bilimde, sanat dünyasında, edebiyatta ihtiyacı olan nesilleri yetiştirme noktasında doğru işler yapmış olmayız. Eğitim deyince tabi öğretmenlerimizin hakkını da vermeden geçmek olmaz. Çok fedakarca çalışıyorlar. Bu pandemi sürecinde onlarda öğrencilerinden uzak kaldılar. Onların sorunları var, sorunlarını çözmemiz gerek. Şuanda biz burada iktidarıyla, muhalefetiyle, farklı siyasi partilerden değerli siyasetçilerin olduğu bir hazirunuz. Hepimizin amacı Adıyaman’a ve Besni’ye hizmet etmek. Keşke Besni gibi başka yerlerde de eğitim bayramları olsa da oralara da gidip görüşlerimizi söyleme imkanına sahip olsak, Türkiye’de bu sayı keşke çoğalsa. Bizim burada esas itibariyle öğretmenlerimizin, öğrencilerimizin sorunlarını çözdüğümüzde, onların sorunlarını bir siyasi tartışma meselesi olmaktan çıkardığımızda emin olun ki Türkiye daha iyi bir noktaya gelecektir. Bu duygu ve düşüncelerle hepinizi saygıyla selamlıyorum”

BESNİLİLER GÖÇ ETTİKLERİ YERLERE YÜK OLMADILAR

Hemşerimiz CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya ise duygularını şu ifadelerle dile getirdi; “Ülkemizde ve dünyada bir örneği daha olmayan Besni Eğitim Bayramının 1998 yılından bu yana kutlanmasını geleneksel kılan ve bugüne kadar emeği geçen belediyemize, kaymakamlığımıza ve Besni Eğitim Vakfına şükranlarımı sunuyorum.

Besnili hemşerilerimiz eğitime ve nitelikli insan gücüne verdiği önemi perçinlemek için aralarında babam Ahmet Yılmazkaya’nın da olduğu 65 iş adamı bir araya gelerek Besni Eğitim Vakfını kurdular ve hemen bir yıl sonrasında da Besni Eğitim Bayramını organize ettiler. Ben sizlere biraz Besnili olmaktan bahsetmek istiyorum. Çeşitli nedenlerle Türkiye’nin bir çok iline göç eden Besnililer göç ettikleri yerlere asla yük olmamışlardır. O ilin toplumsal, ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel gelişmesine büyük katkılarda bulunmuşlardır. Gittikleri il ve ilçelere hizmet verip, işsizliği önlemek için elini taşın altına koymuş, sanayi ve ticari büyütmeye çalışmışlardır. Üstelik kendi memleketlerini de asla unutmamışlardır. Örneklerini bu zamana kadar gördük, görmeye de devam edeceğiz.

Gerek Besni’de gerekse de göç ettikleri yerlerde Besnililerin siyaseti sadece seçim zamanı vardır. Seçimden sonra bu biter ve şu parti, bu parti ayrımı yapmadan yine bir olmuşlardır.

Çağımız bilgi ve teknoloji çağıdır. Eğitim ise bu çağın belirleyici aracıdır. Besni Eğitim Vakfı aracılığıyla eğitime büyük önem veren, iyi eğitimli nitelikli insan gücüne sahip olan Besni halkı toplumsal, ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel alanda gelişmiş, gelişmeye de devam etmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle eğitim bayramımızın esenlikler içinde geçmesini dilerim”

GAZİANTEP’TE İKİ TANE BESNİLİ MİLLETVEKİLİ VAR

AK Parti Gaziantep Milletvekili hemşerimiz Mehmet Erdoğan ise; “Eskiden Aşağışehirde evlerimizin altlarında savan tezgahları vardı, bunun yanında yöresel maniler söylenir, hikayeler anlatılır tarihimiz hep canlı olarak nesilden nesile sürer giderdi. Besni bir ticaret, sanat ve eğitim merkeziydi. Bölgemizde ve Türkiye’de en çok eğitimci ve vasıflı kişiler Besni’de yetişti. Besni bu konuda bugün Türkiye’de öncülük yapıyor. Eğitim bayramları, eğitim vakıfları diğer illerde neden olmasın, Türkiye’nin her tarafında olsun. Bizim Besnili hemşerilerimiz gittikleri yerlere değer kattılar. Ya orada üretici oldular, ya imalatçı oldular, ya emekçi oldular, ya siyasetçi oldular ama hiçbiri toplumun bir adım gerisinde kalmadı, hep önde koşan oldular. Sadece Gaziantep’te iki tane Besnili milletvekili var. Bu aynı zamanda şehrin dinamiğinin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Yine Erdemoğlu Ailemiz var. Buraya çıkan herkes onlara teşekkür etti. Çünkü onlar alın terini, kazancını memleketiyle paylaşmasını bildi. Bu hizmetlerin, bu yatırımların tamamında Besni kültürü var. Ben tüm katılımcılara teşekkür ediyorum”

EĞİTİM BÜTÇESİNİ 212 MİLYARA ÇIKARMIŞIZ

Daha sonra konuşan AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın; “Değerli hemşerilerim, tabi eğitim ile ilgili söylenecek çok şey var. Bir kısmı söylendi. Yalnız üzülerek bazı şeyleri ifade etmek istiyorum. Burada sırf siyaset yapacağız diye gerçek dışı bazı beyanlarla insanların aklıyla alay edilmemelidir diye düşünüyorum. Ancak nereden alındı nereye getirildi işin aslı nedir bunun çok net bir şekilde ortaya konması lazım. 7.5 milyarlık eğitim bütçesinden bugün 147 milyarlık eğitim bütçesine çıkarmışız. Yükseköğretim ile birlikte toplamda 212 milyar eğitim bütçesine çıkarmışız. 700 bin öğretmen AK Parti döneminde atandı. Sırf bu sene 20 bin artı 15 bin toplamda 35 bin yeni öğretmen ataması yapıldı. COVİD süreci evet zorlu bir süreç, bütün dünyayı etkisi altına aldı ama bu süreci en iyi yöneten ülkelerden biri olarak çok önemli süreci hep birlikte yaşadık.

Bakın bazı ülkelerde liselerde bir öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 13, Türkiye’de biz bunu 12’ye düşürdük. Adıyaman’da 2003’te bir yurt vardı, öğrenci sayısı 460 tamamına yakını ranzalı koğuş sistemiydi. Şuanda Adıyaman’da 6 tane yurt var ve 7338 kapasiteye ulaştı, bunun üçte biri de boş şuan. 5 bin öğrenci kalıyor. Yani Kocaeli’de ve İstanbul’da bazı görüntüler sosyal medyada paylaşılarak algı oluşturulmaya çalışıldı, bunların sonradan algı operasyonu olduğu çok net bir şekilde ortaya çıkarıldı. Adıyaman’da 3 bin 513 derslik varken sadece AK Parti döneminde 4 bin 160 derslik yaptık. Yine Adıyaman’da bir öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 27 iken bugün 12’lere kadar düşürdük. Yine bir derslik başına düşen öğrenci sayısı 41’lerde iken bunu 20’lere düşürdük. Evet eksikler olabilir, pandemiden kaynaklı sıkıntılar olabilir ama bir gerçeği, bir hakkı da teslim etmemiz gerekiyor. Türkiye genelinde 190 yurt vardı biz 760 yurt yaptık. Elbette daha fazlasını çocuklarımız hak ediyor. Bunun içinde gayret edeceğiz. Ben bütün katılımcılara teşekkür ediyorum, bayramımız kutlu olsun diyorum” dedi.

BESNİ, EĞİTİMDE HEDEFİNİ YÜKSEK TUTUYOR

Eğitime önem veren ve bunu başarabilen toplumların toplumsal kalkınmayı çağdaşları olan toplumlara göre daha önce başarabildiğinin altını çizen Vali Mahmut Çuhadar, “Bunu başaramayan toplumların kaderi ise geri kalmışlığın kalın çizgileri içinde kalmıştır. Kısacası, nesillerini iyi eğiten ve iyi yetiştiren milletlerin geleceği de daima aydınlık olmuştur. Çok şükür Besni ilçemiz, hedefini yüksek tutarak eğitim alanında her geçen gün başarısını artırmaktadır. Bu başarıyı YKS ve LGS sınavlarında görmek ayrıca bizim için övünç ve gurur kaynağıdır. Öğrencilerimizin bu başarısı güçlü ve büyük Türkiye yolundaki hedeflerimizin garantisi olacaktır. Bundan dolayıdır ki, son yıllarda devlet olarak en büyük yatırımı eğitime yaptık. Eğitim için yaptığımız harcamaların tamamını ülkemizin geleceğine yönelik birer yatırım olarak görüyoruz. İşte bu noktada buradan özellikle eğitim alanında Besni'ye yaptıkları yatırımlarla ilçemizin önünü açarak toplumsal kalkınmaya destek olan Erdemoğlu ailesi başta olmak üzere tüm Besnili hayırseverlerimize teşekkür etmeden geçemeyeceğim. Çünkü, devletimizin yetişemediği yerlerde Erdemoğlu ailesi ve Besnili diğer hayırsever vatandaşlarımız bu açığı doldurmaktadır. İnsan hayatından olmazsa olmaz denilen eğitimin önemini vurgulamak amacıyla her yıl geleneksel hale getirilerek, geleceğimizi sağlam temeller üzerine inşa etmek isteyen Besnili hemşerilerime böyle anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptıkları için hasseten çok teşekkür ediyor, Bu yıl 23. Kutlanan Besni Eğitim Bayramının hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.

Törende ayrıca Uşak Milletvekili Mehmet Altay ve AK Parti Adıyaman Milletvekili Muhammet Fatih Toprak da söz alarak duygu ve düşüncelerini dile getirdi.

23. Besni Eğitimi Bayramı iki gün boyunca süren paneller, müzik dinletisi, toplu açılış ve temel atma törenleri ile Kızılin’de düzenlenen kahvaltı ve tekne turunun ardından son buldu.


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor