30 yıldır Biriktirdiği Orhan Gencebay Arşivini Müzede Sergilemek İstiyor

Adıyamanlı 2 çocuk babası Murat Koçak (48), 30 yılı aşkın süredir Orhan Gencebay´a ait topladığı kaset, plak, fotoğraf ve film afişlerini adeta müzeye çevirdiği evinin odasında sergiliyor.

GÜNDEM 21.07.2019 21:13:52 0
30 yıldır Biriktirdiği Orhan Gencebay Arşivini Müzede Sergilemek İstiyor

Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi´nde çalışan 2 çocuk babası Murat Koçak, 17-18 yaşlarındayken dinlemeye başladığı ünlü sanatçı Orhan Gencebay´ın büyük hayranı oldu. 

Gencebay´a olan sevgisi nedeni ile 30 yıl önce plak, kaset, poster, afiş, kartpostal gibi eşyaları toplamaya başlayan Koçak, sonunda evinin bir odasını Orhan Gencebay´a ayırarak topladıklarını burada sergilemeye başladı. 

Gencebay´a hayranlığı nedeni ile saz çalmasını da öğrenerek  tüm şarkılarını ezberleyen Koçak, "Orhan Gencebay ile ilgili dergiden, gazeteden bütün küpürleri toplayıp arşivledim." dedi.

Murat Koçak, görenlerin şaşırdığı arşivi almak isteyenlerin kendisine ev ve otomobil teklifinde bulunduğunu ama kabul etmediğini ifade etti.

Koçak, yaptığı açıklamada, çocukluğundan beri Orhan Gencebay şarkılarını dinlediğini söyledi.

Yakın çevresindekilerin Gencebay´ın şarkılarını dinlerken kendisinin de hoşuna gittiğini ve dinlemeye başladığını anlatan Koçak, "Sonra ortaokul ve liseye başladığım dönemlerde böyle bir merak başladı. Kasetler, plaklar toplamaya başladım, poster, afiş, film afişleri, kartpostal Orhan Gencebay´la ilgili ne bulduysam toplamaya çalıştım." dedi.

Dergiden, gazeteden Gencebay ile ilgili bütün küpürleri topladığını kaydeden Koçak, önce arşiv olarak sakladığını küpürleri daha sonra da şarkı kasetlerini biriktirmeye başladığını belirtti.

Ünlü sanatçının ilk kasetinden son kasetine kadar bütün kasetlerini topladığını dile getiren Koçak, şöyle devam etti; ?Kaset olarak ilk baskısından son baskısına kadar kasetlerin Avrupa baskıları, yerli baskıları firmaların çıkarttığı kasetler yaklaşık 300 civarında kaset plaklarda bütün plakları var yerim küçük olduğu için böyle bir oda da sergilemeye çalıştım.

Afişlere yer bulamadığım için sergileyemedim. Bir kısmını şuan sergilemeye çalıştım. Arayanlar soran, merak eden, görmek isteyenler oluyor her zaman sergileyemediğim için hep sandıklarda, dolaplarda, kutularda saklamışım tabi Türkiye´de Orhan Gencebay meraklısı arkadaşlarımız var. Koleksiyonla yapmaya çalışanlar yapanlar var. Türkiye´de çok nadir böyle arşiv yapan nadir kişiler vardır? diye konuştu.

"Araba, ev teklif edenler"

Bazen kendisini arayanların sergilediği kaset ve gazete küpürlerini satın almak istediğini belirten Koçak, "Böyle bir arşivi satmayı düşünürseniz haberim olsun araba, ev teklif edenler bile oldu. Satmayı düşünmedim çünkü yaklaşık 35 yıldan fazladır dişimden tırnağımdan biriktirmeye çalıştım bu seviyeye geldi. Gittiğim yerlerde araştırdım, baktım, kasetçileri gezerdim, plakçıları gezerdim.

O şekilde bulmaya çalıştım şimdide sosyal medyada internet üzerinde şimdi biraz daha kolay satanlar alanlar oluyor eskiden öyle değildi. Eskiden zor bulunuyordu bulmak daha zordu bazen bazı kasetleri, plakları internetten satanlar oluyor. Ama bazı resimler bazı şeylerde bulunmuyor tabi ki nadir böyle arşivler vardır. Gençlerin böyle bir merakının olmasını isterim illa Orhan Gencebay olması şart değil. Ama bir koleksiyonla bir arşivle uğraşmalarını isterim."diye konuştu.

"Orhan Gencebay ile tanıştım"

Kurduğu koleksiyonun kendisini rahatlattığını ve mutlu ettiğini vurgulayan Koçak, "İlk kez 2004 yılında Orhan Gencebay´ın imza gününe katılarak onunla tanıştım. Bir kaset bir plaka ulaştığınızda insanı mutlu ediyor. Gençlerinde böyle koleksiyonlara yönelmesini tavsiye ederim. İnsanı birçok sıkıntıdan, stresten uzaklaştırır hayata bağlar tavsiye ediyorum.  Dediğim gibi bir araba ev fiyatı teklif edenler oldu. Tabi dişimizden tırnağımızdan arttırdık 35 yıldan fazla zaman ayırdım insan kıyamıyor bir emek çünkü bir kaset için bir plak için yıllarca peşinde düştüğümüz oldu. Satmayı pek düşünmedim çünkü bu bir emek."dedi.

"Koleksiyonumu gerçek bir müzede sergilemek istiyorum"

Koleksiyonundaki kaset ve küpürleri bir müzede sergilemeyi hayal ettiğini vurgulayan Koçak, sözlerini şöyle tamamladı; ?Güzel bir yerim olsa sergilemeyi düşüyordum müze gibi bir yer açmayı düşündüm tabi imkan olmadığı için büyüklerimiz valilik veya belediye yer tahsis etseler güzel bir müze yapmayı düşünürdüm. Türkiye´de ilk olacağını sanıyorum. Adıyaman gibi bir yerde yerli veya yabancı turist geldiği zaman onların en azından gelip görecekleri merak edip görecekleri bir yer olması güzel olur. Meraklısı gelir, meraklı olmayan gelir, hayranı olanlar gelir, hayranı olmayanlar gelir merak edip yine gelip görmek ister. Yerim küçük olduğu için ben şuan evin içerisinde sergilemeye çalıştım, büyük bir yer olsaydı daha fazlası film afişleri, posterler var, film lobilerinden örnekler var onları sergileyemedim tabi inşallah büyük bir yer olursa sergilemek benim için büyük bir sevk sergilemek için güzel camlı yerler yapmak lazım.

Oturma yeri gelen kişilere tarihleriyle ilgili açıklamalar altılarına yazılar güzel projeler var olursa güzel olur. Yetkililer inşallah buna cevap verirler. İnşallah böyle bir yer olsa gelse açılışını kendisi yapsa olur misafirimiz olsa iyi olurdu."


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 15.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 11.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor