4+4+4’e Sendikal bakış!

GÜNDEM 2.10.2012 11:01:16 0
4+4+4’e Sendikal bakış!

 

2012 – 2013 Eğitim – Öğretim yılına 4+4+4 sisteminin dahil edilmesiyle halkın kafasında çeşitli sorular oluştu. Bu uygulamayla ilgili olarak, Besni’deki eğitim sendikalarının, yeni sistem hakkındaki görüşlerini aldık. 

Türkiye gündemini yoğun bir şekilde meşgul eden konu hakkında Eğitim İş-Sen Başkanı Namık Kemal Altun ve Eğitim Bir-Sen Başkanı Mahmut Akçaay gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Sendika başkanlarının yaptığı değerlendirmeye göre, bu sistemle, meslek liseleri ve İmam Hatip okullarının önü açılacak. Ancak merak edilen en önemli bir diğer konu ise 60 ayını dolduran çocukların durumu?

Besni’de eğitim alanında faaliyet gösteren 4 sendikaya yeni eğitim sistemini sorduk. Eğitim İş-Sen ve Eğitim Bir-Sen’in görüşlerini bu sayıda, Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-Sen’in görüşlerini ise önümüzdeki sayıda sizlere ulaştıracağız. Aynı konuda her sendikanın farklı görüşler ortaya koyduğu röportajlarımız başlıyor…!

Eğitim İş-Sendikası Başkanı Namık Kemal Altun’a göre 4+4+4 sistemi ile eski ortaokul sistemine geri dönüldü.  “İlkokul, anaokulu hariç  4 yıl zorunlu hale geldi. 5. Sınıftan 8. Sınıfa kadar ortaokul oldu ve ilerisi de lise olarak, 3 bölüme ayrıldı. 4+4+4 sistemi planlanırken anaokulu da zorunlu kılınmıştı; ama son alınan karara göre, anasınıfları zorunluluktan çıkarıldı. Kendi okulum olarak konuşmak gerekirse, 60 ayını dolduran 58 öğrencimizin kaydı Bakanlık tarafından yapılmıştı. Sistem üzerinden bize direk olarak kaydı yapılan öğrencilerin listesi gönderildi. Bu öğrencilerin 15’i 60 ayını dolduran kişiler, 43’ü de 66 ayını dolduran öğrenci olarak sistemimize tanımlanmıştır.

Bu sistemin hiçbir akademik araştırmas yok!

Bu sistem çıkmadan önce hiçbir akademik araştırması yapılmadı. Bu kapsamda 1. Sınıflarımızın, 5. Sınıflarımızın hâlihazırda müfredat programları yoktur. Bununla ilgili olarak öğretmen atamaları da yapılmadı. Çünkü daha müfredat programları belli değil. Bize gelen 2007 doğumlu öğrenci velileri, kaydı yapılmış çocuklarının öğrenimlerini nasıl ertelettirebilecekleri konusunda sorular sormaktalar. 

Neden çocuklara erken eğitim veriliyor?

Yeni sistemle birlikte, daha çocukların tuvalet eğitim almadan okula kaydettirilmeleri, velileri en çok sıkıntıya sokan noktalardır. Bu noktada akıllara sizinde dediğiniz gibi “neden çocuklara erken eğitim veriliyor” sorusun getirmektedir. Bir çocuğun 5 yaşında okula başlaması için topluma geçerli bir sebep sunulsun.

Eski sistemde yaş hesaplaması yapılırken 31 Aralık tarihi baz alınırdı. Şimdi ise bu hesaplama yapılırken, öğrencinin 30 Eylül itibari ile 66 ayını doldurmuş olması gerekiyor. Bu yaş hesaplama tarihini 3 ay geriye çekme noktasında sınıf sıkıntısı mutlaka başlıca nedenlerden bir tanesi olarak karşımıza çıkacaktır. Bunun sonucu olarak ta, Milli Eğitim Müdürlüklerimizden, idareci odalarının boşaltılıp sınıf haline getirilmesi konusunda talimatlar geliyor. Böylece idareciler fazlalık muamelesi göreceklerdir. İnsanlar eğitim sistemini siyasi düşüncelerine alet etmemelidirler.

4+4+4’ün acelesi neydi?

Yeni sisteme göre bütün veliler çocuklarının geleceğini düşünemiyorlar. Sınıflar kalabalıklaşacak ve bu sistemde henüz hazırlık olmadığı için, binalar bölünmedi. Bakanlık tarafından öğrenci sayısı bir anda Türkiye geneline göre kıyaslandı. Bu kapsamda öğrenci sayısında neredeyse 500 bin kişi arttırıldı. Buna rağmen derslik sayısı arttırılmadı. Biz sendikal olarak şunu sormak istiyoruz: “Bu sistemin acelesi neydi?” hiç yoktan sadece 1 sene çağrılsaydı eğitim bilimcileri, oluşturulsaydı keşke altyapı…

‘Altyapı’ yok, ‘müfredat’ yok!

Şu anda müfredat programı yok, bir akademisyen görüşü de yok… Bu noktadan sonra yapılacak tek şey, işi oluruna bırakmaktır. Bizim sendikal olarak tek isteğimiz altyapı oluşturmaktır. Biz eğitimin ileri gitmesin ve bilimselleşmesini istiyoruz.

Kıyafet konusunda ise biz bu yıl velilerin imkanları dahilinde hareket etmek istiyoruz. Kıyafetleri ise değiştirmemeye karar verdik. Eğer okul aile birliği kıyafetlerin değiştirilmesini isterse bu konuda üzerimize düşeni yapacağız. Bir başka konu ise, 4+4+4 sistemiyle birlikte branş öğretmenlerinde ciddi manada bir açık, sınıf öğretmenlerinde ise fazlalık meydana gelecektir. Bakanlık tarafından bu yıl 40 bin branş öğretmeni kontenjanı açıldı. Yeni sistemin zamanlamasının yanlış olduğunu düşünüyoruz.” 

Eğitim Bir-Sen Başkanı Mahmut Akçaay ise yeni sistemi destekleyen bir sendika, 

Sekiz yıllık zorunlu eğitim süresi 12 yıla çıkarılmasını ve zorunlu eğitim süreci, 4+4+4 şeklinde formüle edilen üç kademeden oluşacak şekilde dizayn edilmesini destek verdiklerini söyleyen akçaay,  4 yıl (ilkokul) +4yıl (ortaokul) +4 yıl (lise) olmak üzere yapılandırılan bu sistemin temel özelliklerini şöyle sıralıyor:

“ Üç kademeden oluşması ve kesintili olması, İlkokul sürecini, bütün bireyler için tek tür okul ve tek öğretim program olarak düzenlemesi, Ortaokulu farklı öğretim programlarının uygulanabileceği bir okul dönemi olarak düzenlemesi, Ortaokul ve lise programları arasında ilişki kurması, Farklı programların uygulandığı ortaokul türlerine imkân vermesi, Ortaokulların, bağımsız okullar şeklinde veya liselerle ya da ilkokullarla birlikte açılabilmesi, İmam hatip ortaokullarının bağımsız ya da imam hatip liseleri ile birlikte açılabilmesi,  Kur’an-ı Kerim ve Hz. Peygamberimizin Hayatı derslerinin kanuni seçimlik ders olmak üzere ortaokul ve liselerde seçimlik derslere yer vermesi, Diplomanın 12 yıllık zorunlu öğretimin sonunda (lisenin bitirilmesiyle) düzenlenmesi, Zorunlu eğitimin 12 yıl olması, bir diğer ifadeyle bireylerin 6 yaşından itibaren ara vermeden 12 yıl süreyle eğitim sisteminin içerisinde yer alması şeklinde, temel karakteristiği ise kademeler ve program türleri arasında geçiş esnekliği olarak ifade edilebilir.

60-66 ayını doldurup okul çağına gelmiş çocukların sayısını sistemden görülebildiğinden bunu ancak milli eğitim müdürlükleri net olarak sayıyı bilebilirler. Derslikler hazır hale getirilmesi için çalışılmaktadır. Dersliklerin hazır olamaması halinde yapılacak en uygun seçenek en kısa sürede öğrencilere uygun derslikler yapılarak eğitimlerine sorunsuz devam etmeleri sağlanmalıdır.

Ortaokul ve ilkokullar ayrılmadı… Lise bitene kadar diploma yok!

Yeni eğitim öğretim yılında ilçemizde ilköğretim okullarımız hem ilkokul hem de orta okul olarak hizmet verecektir.Yani geçen sene gibi bu yıl binalarımız ayrılmadan devam edecektir. Ayrılma işlemi bizde gelecek yıl yapılacaktır.Yani bizde hazırlık aşaması bir yıla yayılabilecektir.

4+4+4 sistemi ile birlikte eğitim kademeli hale gelmiş olup zorunlu eğitim 8 yıldan 12 yıla çıkarılmıştır.6-14 olan zorunlu ilköğretim çağı 6-13 olarak değişmiştir.60-72 aylık çocukların okula kayıtları isteğe bağlı,72 ayını tamamlamış çocuklar ise zorunlu olarak kayıt yapmaları gerekmektedir.

Bu sistem ile Liselerde zorunlu eğitim kapsamına alındığından diplomalar lise bittikten sonra alınabilecektir.

4+4+4 ile meslek liselerinin önü açıldı…

Bu algının oluşmasını isteyen çevreler aslında geçmişte 8 yıllık kesintisiz eğitimi sırf imam hatiplerin önünü kapatmak için yaptıklarını bilen çevrelerdir. O yüzden her yapılanı kendilerin ki gibi gizli birer amacı olduğunu zannediyorlar. Ülkemizde 8 yıllık eğitimden dolayı meslek liselerinde okullaşma oranı yüzde 30’a düşmesi ve çıraklık yaşının büyüme ile sanayi sektörü kalifiye eleman ve ara eleman bulamaz oldu. işte bu nedenledir ki sadece imam hatipler için değil diğer ihtiyaçlar için de kesintili eğitim şart oldu. Tabi ki İmam hatip okulları da bu ülkede olası gereken en önemli okullardan bir tanesi.

Millî Eğitim Bakanlığı Taşımalı İlköğretim Yönetmeliği kapsamında taşınan ilköğretim çağı öğrencileri için söz konusu Yönetmeliğin 9. maddesinin (c) bendinde belirtilen; “1 - 3. sınıf öğrenci sayısının 10’un altında olması” ifadesi, “1 - 4. sınıf öğrenci sayısının 10’un altında olması”, (d) bendindeki “4 - 8. sınıflar” ifadesi ise “ortaokul 5 - 8. sınıflar” şeklinde dikkate alınarak uygulanacaktır. Taşıma merkezi olan okullarda birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılmayacak

Taşımalı eğitim liseleri de kapsayacaktır. Sınıf öğretmenlerinde fazlalık!

Yeni düzenleme ile 5.sınıflar orta okul sayıldığından sınıf öğretmenleri okutamayacaklardır. Bu öğretmenlerimiz 1-4. sınıfları okutabileceklerdir. Fazla olan öğretmenlerimiz ilkokula başlama yaşı 72 aydan daha erkene çekileceğinden burada olacak fazla öğrencilerle oluşacak 1.sınıflara kaydırılarak bir kısmı değerlendirilmiş olacaktır. Diğer bir kısmada alan değişikliği geçişleri yapılarak mağduriyetlerinin giderilmesi için girişimlerimiz bulunmaktadır.

Seçmeli Kur-anı Kerim dersleri…

Ortaokul kısımlarında ise öğretmen ve idareci ihtiyacı olacaktır. Ortaokul kısmında öğretmen  ihtiyacımız bulunacaktır.Yeni oluşacak idareci kadrolarına atama yapılması ile yeni branş ihtiyaçları doğacaktır.Ayrıca ortaokul ve liselerde seçmeli Kuran-ı Kerim ve Peygamberimizin hayatı dersleri için yeni öğretmenlere ihtiyaç olacaktır.

Buradan şunu belirmek isterim ki ortaokul ve liselerde Kuran-ı Kerim ve Peygamber Efendimizin hayatının seçmeli ders olarak okutulmasını çok önemsiyorum.

 


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor