4+4+4’e Sendikal bakış! 2

GÜNDEM 3.10.2012 09:53:09 0
4+4+4’e Sendikal bakış! 2

 

Geçtiğimiz sayı 4+4+4 Eğitim sistemi ile ilgili sendikalarla röportaj yapmış, Eğitim İş-Sen ve Eğitim Bir-Sen Başkanlarının görüşlerini geçtiğimiz sayı yayımlamıştık.

Eğitim Sen Besni Temsilcisi Hüseyin Horuz ve Türk Eğitim Sen Besni Temsilcisi Fuat Akdeniz ise bu sayıda konuğumuz oldu. Onlara da 4+4+4 sistemi ile ilgili sorular yönelttik. Türk Eğitim Sen Başkanı Fuat Akdeniz, bu sistemle 30 bin sınıf öğretmeninin norm fazlası olacağını söylerken, Eğitim Sen Başkanı Hüseyin Horuz, sınıf öğretmenlerinde fazlalık olacağı gibi, branş öğretmenlerinde de açık olacağını belirtti.

Bu iki sendika ile ilgili yapılan röportajda görüşler bir çok konuda aynı olurken, farklı görüşlerin ortaya konduğu, 4+4+4 sistemi ile ilgili sorduğumuz sorular şu şekilde cevaplarını buldu:

4+4+4 sistemi nedir?

►Eğitim Sen: Özetle 7 değil, 5 yaşını bitirmiş 6 yaşından gün almış çocukların okula başlama yaşına gelmiş, İlköğretim kademesinin kesintisiz olmaktan çıkarılması,ortaöğretimin zorunlu olması gibi yenilikleri getiriyor.Asıl amaç imam hatip liselerinin orta kesimlerini açmak olan değişiklikle, ilköğretim iki kademeden oluşacak: 4 yıllık ‘ilkokul’ ve 4 yıllık ‘ortaokul.’ Ortaokullar, ilkokullarla aynı binada eğitim yapabileceği gibi bağımsız bir lisenin bünyesinde de olabilecek. Ortaokullar da kendi içinde ‘imam hatip ortaokulları’ ve diğer ‘ortaokullar’ diye iki şekilde olacak. Ortaokullarda öğrencilere ortak derslerin dışında ‘seçmeli ders paketleri’ sunulacak.

►Türk Eğitim Sen: Zorunlu eğitimin 8 yıldan 12 yıla çıkarılarak 4+4+4 şeklinde yapılandırılmaya gidildiği yeni bir eğitim sistemidir.Bu sistemle  mesleki eğitimi artırmak amaçlanmış olunup ilköğretimin 4.sınıfından sonra öğrenciler yeteneklerine göre mesleklere yönlendirilecektir. Birinci 4 yıllık dönem, temel eğitim dönemi, ikinci 4 yıllık dönem, seçmeli dersler havuzunun olduğu, öğrencinin kabiliyetine göre ders seçtiği ve yönlendirmenin esas olduğu dönem, üçüncü 4 yıllık dönem, yönlendirmenin yapıldıktan sonra öğrencinin gideceği son dönemdir. Bu yeni sistemle ilköğretimin ikinci kademesinden sonra zorunlu eğitimi açıköğretim yoluyla tamamlama şansı verilecektir.Bu sistemin olumlu ve olumsuz birçok yanı bulunmaktadır.en önemli olumlu tarafı ise eğitimin 12 yıla çıkarılmış olmasıdır.Olumsuz yönlerinden başlıca olan ise ilköğretimin 2. kademesinden sonra zorunlu eğitimin açıköğretim yoluyla sürdürülecek olmasıdır.Bu durum çocukların okuldan kopmasına, sosyal yönlerinde noksanlıklara yol açmasına sebep olacaktır.4+4+4 sistemine gerekli hazırlık yapılmadan geçilmiş olması, okulların alt yapı eksikliği bu sistemi uygulamada büyük sıkıntıya yol açacaktır.

4+4+4 sisteminde 60 ve 66 ayını dolduran kaç tane öğrenci yeni eğitim öğretim yılına başlayacak ve derslikler hazırmı?

►Eğitim Sen: 2011-2012 istatistiklerine göre, okullaşma oranları; okul öncesinde yüzde 65, ilköğretimde yüzde 98, ortaöğretimde ise yüzde 67. Yani şimdiye kadar eğitimin hiç bir kademesinde okullaşma oranları yüzde 100'e ulaşmadı. Şimdi 12 yıllık zorunlu eğitimle birlikte bu oranlar artacaktır. İstatistiklere göre, Türkiye'de 32 bin 108 ilköğretim okulu var. Bu okullarda, 515 bin 852 öğretmen, yaklaşık 11 milyon öğrenciye eğitim veriyor. Meslek liseleri de dahil ortaöğretimde ise sayı daha düşük. 9 bin 672 okulda, 235 bin 814 öğretmen, 4 milyon 756 bin öğrenciye ders anlatıyor. Genel liselerde derslik başına 42 öğrenci düşüyor. Bunun anlamı ortaöğretimde daha çok okula, artacak öğrenci sayısı nedeniyle daha çok öğretmene ihtiyaç olduğu. 5 ve 9. sınıfların ders saatlerinin de artması ile birlikte zorunlu eğitimin 12 yıla çıkması ikili eğitimi, yani okullarda, sabahçı-öğlenci uygulamasını arttıracaktır. Bir başka sorun ise, 2012 istatistiklerine göre, kalabalık sınıfların artması. İstanbul'da derslik başına ilköğretimde 44, ortaöğretimde 38 öğrenci düşüyordu. Ankara'da ise bu sayı, ilköğretimlerde 34, ortaöğretimlerde 33'dü. Şanlıurfa ve Diyarbakır gibi Güneydoğu illerinde ise durum daha kötü. Sınıf mevcutları, ilköğretimlerde 45, ortaöğretimlerde 42'yi buluyor. Ayrıca okullarımızdaki derslik sıkıntısı 2,3 katı artacaktır.

►Türk Eğitim Sen: 66 ayı dolduran çocukların okula gitmesi zorunlu olacak. 60-66 ay arasındaki çocuğunu okula göndermekse velinin isteğine bağlı olacak.O kulumuzda  yaklaşık olarak 130 sayıda öğrenci yeni dönem için sistemde kayıtlı görülmektedir. Derslikler gerek ülke genelinde olsun gerekse ilçemiz okullarında mümkün olduğunca yeni döneme hazır duruma getirlmeye çalışılıyor fakat sitemin yeniliği ve yapılacak olan değişikliklerin fazlalığı nedenıyle henüz tam olarak hedeflenen derslikler elde edilememiştir.Yapılacak değişiklikler dönem içerisinde de devam edecektir.

4+4+4 sisteminde okullara kaydı yapılan öğrenciler hangi maddelere göre alınmaktadır?

►Eğitim Sen: 2012-2013 eğitim ve öğretim yılı için 30 Eylül 2012 tarihi itibarıyla 66. ayını tamamlayacak çocuklar olan 30 Eylül 2007 tarihinde ve öncesinde doğmuş öğrencilerin okul kayıt işlemlerinin e-okul sistemi üzerinden merkezi sistemle yapılacaktır. Ancak, yaşça kayıt hakkı elde etmemiş olduğu halde fiziki ve ruhi gelişim yönünden hazır olduğu düşünülen 61-66 ay arasındaki çocuklar da velisinin yazılı isteği üzerine ilkokul eğitimine yönlendirilebilir.

►Türk Eğitim Sen: Anayasanın 222 sayılı İlköğretim kanununda belirtilen hususlara göre kayıt yapılmaktadır.

4+4+4 sisteminde dersliklerin hazır olmaması durumunda yapılabilecek en mantıklı durum nedir?

►Eğitim Sen: Konteynır sınıflar kurulabilir.

►Türk Eğitim Sen: 2012-2013 eğitim sürecinde okullar hazır duruma gelene kadar izlenilecek yol elde mevcut olan imkanlar doğrultusunda eğitim öğretimi en iyi şekilde yerine getirmektir.Bu bir yıllık süreç içerisinde eksiklikler zamanla tamamlanıp 2013-2014 döneminde okullar bu sisteme daha uygun hale getirilmeye çalışılacaktır.

2012 – 2013 Eğitim – Öğretim yılı için okullar hazır mı?

►Eğitim Sen: İlçemizdeki okulları bildiğim kadarıyla bir kargaşa ve bilinmezlik var yeni sistemden kaynaklı.okullarımız hızla değişim-dönüşüm sürecine girmiş durumdalar.Tadilatlar, onarımlar devam etmektedir.

►Türk Eğitim Sen: 2012 – 2013 Eğitim – Öğretim yılı için okullar hazır mı?okullar tam olarak sisteme hazır hale gelmemiştir.ÇÜnkü okullar yıllardır 8 yıllık zorunlu eğitim sistemine göre yapılandırılmış ve bu yeni eğitim sitemine kısa bir sürede geçiş yapma olanağı henüz bulunamamıştır.Zamanla okullar yeni sisteme uygun hale getirilmeye çalışılacaktır.Bu eksikliklerin giderilmesi için okullara gerekli ödeneklerin çıkarılması gerekmektedir.Çünkü ilçemizde çoğu okullarda ikili eğitim devam etmek de olup  derslik ihtiyacı bulunmaktadır.

4+4+4 sisteminin de gelmesiyle okullarda ne gibi değişiklikler oldu?

►Eğitim Sen: Okullar, ilkokul ve ortaokul şeklinde müstakil iki ayrı okul oldu.Ayrı öğrenci,öğretmen ve idareci olması gerekiyor.Farklı binalarda eğitime devam edecek okulların idarecileri ayrı olması gerekirken iki okulun yükünü beraber yürütmek zorunda kalıyor.

►Türk Eğitim Sen: Okullar çocukların yaş gruplarına ve fiziki özelliklerine göre gerek sınfılar gerekse ortak kullanım alanları olmak üzere ayrılıp düzenlenmeye gidilmiştir. Ama yapılan değişiklikler henüz sitemin tam anlamıyla yerıne getirilmesi için yeterli değildir.

İmam Hatip Ortaokulu yerinde mi, değilse yeni yeri neresi?

►Eğitim Sen: Besni İmam Hatip lisesi bünyesinde olacak bildiğim kadarıyla.

►Türk Eğitim Sen: ilçemizde İmam Hatip Ortaokulu İmam Hatip Lisesi bünyesinde  açılmıştır.

Basın organlarının çoğunda 4+4+4 sisteminin İmam Hatip okulları için getirildiği yayımlanmaktadır. Bu konu hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

►Eğitim Sen: Yukarıda da belirtmiştim.İmam hatip liselerinin orta bölümü bu sistem ile önü açılmış oldu.

►Türk Eğitim Sen: Ben de aynı görüşü paylaşıyorum.Çünkü diğer liselerin ortaokul kısımları eğitim öğretime açılmamıştır.

4+4+4 sistemine göre, 2012 – 2013 Eğitim – Öğretim yılında kıyafet yönetmeliklerinde değişiklik olacak mı?

►Eğitim Sen: Kılık kıyafet yönetmeliği ile ilgili yeni bir genelge yayımlanmadı henüz.Bu demek oluyor ki eski yönetmelik hükümlerine devam edilecektir.

►Türk Eğitim Sen: Şu an itibari ile elimize böyle bir değişiklik olacağına dair resmi bir yazı ulaşmamıştır.

4+4+4 sistemine göre, taşıma sistemi nasıl olacak?

►Eğitim Sen: Taşıma merkezine taşınacak olan yerleşim yerindeki öğrencilerin taşınabilmesi için MEB 2012/32 nolu genelge hükümleri geçerli olacaktır.yani taşınacak yerleşim yerindeki öğrenci sayısı toplamda 10 ve uzaklığı en az 5 km olması gerekmektedir.

►Türk Eğitim Sen: Taşıma sistemi de bu sisteme uygun hale getirilip, ilgili maddesinde  1-3 sınıf öğrenci sayısının 10' un altında olması ifadesi yerine 1-4 sınıf öğrenci sayısı 10'un altında olması ayrıca 4-8 sınıflar ifadesi de 5-8 olarak değiştirilmiştir.Taşıma merkezi olan okullarda birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılmayacaktır.

4+4+4 sistemiyle öğretmen açığı ya da fazlalığı olacak mı?

►Eğitim Sen: Yeni sistemle beraber sınıf öğretmenliği branşındaki öğretmenlerde fazlalık olacaktır. Branş öğretmenleri açığı artacaktır.

►Türk Eğitim Sen: Türkiye genelinde 30.000 e yakın sınıf öğretmeni norm kadro fazlası olacak ve öğretmenler mağdur duruma düşecektir.Bu mağduriyetin en kısa sürede giderilmesi için MEB'in bu duruma kısa sürede çözüm üretmesi gerekmektedir.

4+4+4 sistemine göre, öğretmen kontenjanları açılacak mı?

►Eğitim Sen: Okullar zaten her sene ihtiyaç duyduğu normları zaten bildirmektedirler.hangi okulda ne ihtiyaç var bakanlık tarafından biliniyor. 9 Eylül 2012 de ilk atama ile boş kontenjanlara atama yapılacaktır.

►Türk Eğitim Sen: Bu sisteme göre sınıf öğretmenlerinde kontenjan fazlalığı olduğundan sınıf öğretmenliği ile ilgili bi kontenjan açılmayacaktır.Bu sistemin 2.kademesinde branş öğretmenlerine duyulan ihtiyaç artacağından dolayı kontenjan açılacaktır  ve yeni atanacak olan 40.000 öğretmen atamasında branş öğretmen atamalarına ağırlık verilecektir.

 

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor