6 MW´lık GES, Elektrik Üretimine Başladı

İlçemizde 7 ay önce inşası başlayan GES santrali deneme üretimine başladı. 6 MW gücündeki tesiste yıllık 10 milyon 800 bin KW elektrik üretilecek. Yaklaşık 22 Milyon Liraya mal olan tesiste 10 yıl devlet alım garantili 25 yıl elektrik üretilebilecek.

9.05.2017 09:23:48 0
6 MW´lık GES, Elektrik Üretimine Başladı

Bölgenin en büyük GES tesisi 

Güneşlenme oranının en yüksek olduğu Türkiye´nin güney bölgelerinde GES tesisleri bir bir faaliyete geçiyor. Devletin alım garantisi vererek desteklediği özel sektör yatırımları arasında bölgemizin en büyük tesislerinden biri ilçemizde elektrik üretimine başladı.

Besni menşeli Mees Solar enerji tarafından 7 ay önce inşasına başlanan 6 MW gücündeki Güneş Enerji Santrali (GES) yıllık yaklaşık 3600 Konutun elektriğini karşılayacak.

Geçtiğimiz hafta deneme üretimi için Dağıtım şirketinin Enerji nakil hakkına bağlanan Santralde yıllık 10 milyon 800 bin Kilovat elektrik üretileceği bildirildi.

 5 yılda masrafını kurtarıyor 

Güneş Enerjisi sistemleri üzerine çalışan Mees Solar Enerji tarafından, eski Adıyaman yolu Zirai Donatım mevkiinde kurulan ilçenin ilk Güneş Santralinin bölgeye örnek olması bakımında başarılı bir proje olduğunu söyleyen Şirketin Genel Müdürü Mahmut Can, 6 Mw gücündeki Güneş Enerji santralinin yaklaşık 22 Milyon Liraya mal olduğunu geçtiğimiz hafta içinde de enerji hattına bağlanarak Elektrik üretmeye başladığını söyledi. 5 yılda kurulum masrafını çıkardığını belirten Can, inşaat aşamasında 60 kişinin istihdam edildiğini, bundan sonra ise tesiste 5 kişinin düzenli olarak çalışacağını belirtti.

 Devlet teşviki arttırılmalı 

Güneş ve Rüzgârdan üretilen elektriğe Devletin teşvik verdiğini KDV muafiyeti bulunduğunu ancak bunların yeterli olmadığını ve özel sektör olarak kurulum şartlarında iyileştirmeler beklediklerini söyleyen Can, ?Tesisimiz gibi Güneş ışığı ve rüzgârdan gücünden yararlanılarak yapılan elektrik üretimi, Türkiye´nin enerjide dışa bağımlılığı azaltacak yegâne enerji kaynaklarıdır. Dünyada fosil yakıtların birkaç on yıl içinde biteceği göz önünde bulundurulduğunda, ülkemiz yenilenebilir enerjiye daha fazla kaynak ve destek vermelidir. Kaldı ki Ülkemiz Güneşten elektrik üretimi açısından güneşlenme oranı çok yüksek olan bir ülkedir. Türkiye GES kapasitelerini arttırarak enerjide dışa bağımlılığı minimuma indirebilir.? dedi. 

Fosil yakıttan Güneş enerjisine 

Petrol Doğalgaz gibi fosil yakıtlar kullanılarak üretilen elektriğe, Çevre ve doğa tahribatı yapan Hidroelektrik santrallerinde suyun gücü kullanılarak üretilen elektriğe alternatif tek enerji üretiminin Güneş enerjisi olduğunu ve yapılan yatırımlarda kullanılan hücre ve diğer bazı ekipmanların çoğunun yurt dışından getirildiğini belirten Can, ?Yatırım desteğinin yanında yerli panel-hücre üretimine ve ARGE çalışmalarına ekstra destek verilmesi durumunda Türkiye kısa sürede kendi panellerini de üreterek dışa bağımlılıktan kurtulabilir. Karşılaştırmak gerekirse, kendi panellerini üretebilen Almanya´da GES kullanımı Yüzde 40 iken ülkemizde bu oran ancak % 1 civarında.?


Anahtar Kelimeler: Elektrik Üretimine Başladı

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 15.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 11.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor