Adıyaman Kültür Turizmi Zirvesi Yapıldı

Adıyaman´da Nemrut Dağının UNESCO Dünya Mirası listesine girmesinin 30. yılı anısına Kültür Turizmi Zirvesi yapıldı.

GÜNDEM 11.07.2017 11:22:36 0
Adıyaman Kültür Turizmi Zirvesi Yapıldı

Adıyaman´da Nemrut Dağının UNESCO Dünya Mirası listesine girmesinin 30. yılı anısına Kültür Turizmi Zirvesi yapıldı.

TPAO konferans salonunda yapılan zirveye Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Vali Nurullah Naci Kalkancı, AK Parti Adıyaman Milletvekili Adnan Boynukara, Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, Askerlik Şube Başkanı Davut Kulalar, STK başkanları, kamu, kurum müdürleri ve ilgililer katıldı.

Zirvede teknik aksaklıktan dolayı İstiklal Marşı okunamadı. Daha sonra katılımcılar İstiklal Marşını sesli okudular.

Toplantının açılışında konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Ekinci, Nemrut Dağı´nın UNESCO Dünya Kültür listesine girmesinin 30. yılını kutladıklarını söyledi.

Adıyaman´ın kültür değerlerini slayt eşliğinde anlatan Ekinci, "Adıyaman müzesine girdiğiniz zaman kocaman bir salyangoz fosili ile karşılaşırsınız. Yapılan incelemelerde bu salyangoz fosilinin bundan tam 65 milyon öncesine ait olduğunu görürsünüz. Demek ki canlıların bu topraklardaki serüveni 65 milyon öncesine ait. Yine bulunduğumuz noktadan Çelikhan-Malatya yoluna doğru hareket ettiğimizde 8, kilometre yolun altında bir kaya sığınağı bulursunuz. Bu kaya altı sığınağın duvarlarında kazı tekniği ile bir dağ keçisi figürü görürsünüz. Yine yapılan incelemede bu mağaranın, bu kaya altı sığınağın bundan tam 40 bin yıl öncesine ait insanoğlunun yaşadığı bir mekan olduğu tespit edildi. Bu da demektir ki bu memlekette, bu topraklarda insanoğlunun varoluşu yaklaşık bundan 40 bin yıl öncesine dayanmakta. 40 bin yıl öncesi demek paolotik dönem demek. Yani ilk insanın var olduğu, bilinen ilk insan bu topraklarda insanoğlu var olmuştur. Bugüne kadar bu topraklarda 20 medeniyetin yaşamış olduğunu gördük. Bu medeniyetlerde en fazla duran Kommegene medeniyetidir. En önemli eserlerinden biri olan 2206 metre yükseklikte ve dünyanın bugüne kadar gizemi çözülememiş Helenistik döneme ait tek tümülüsü olan Nemrut Dağına gittiğimizde devasa heykellerin arkasında 237 satırlık yazıtı incelediğimizde orada Kral 1. Antiochos´un aynı şu ifadeleri kullanıyor; ´Ata hükümdarlığımdan devraldığım bu toprakları, tanrıların ebedi yurdu yaptım´. Bu her ne kadar pagan inancında bizim inancımıza ters bile olsa bu toprakların o dönemlerde çok önemli olduğunu görüyoruz" dedi.

Bu Topraklar Medeniyetlere Ev Sahipliği Yaptı

Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı ise yaptığı konuşmada, bu toprakların en eski medeniyetlere ev sahipliği yaptığını anımsattı.

Adıyaman´da kültür turizminin ilerlemesinin temel amacının kardeşliğin, dayanışmanın, hoşgörü ve benimsemenin hayat bulup kabul edilmesinin Adıyaman´ın kültür turizminde hedeflediği yerden pay almasında gerek bakanlığın gerekse profesyonel ekiplerle gelece ışık tutmak istediklerini anlatan Kalkancı, şunları kaydetti; ?İlimizde tescil, 60 bin eserimiz var. Bunlardan ancak bin 500´ü sergilenebiliyor. Çok uygun olmayan koşullarda tutuluyor. Gerçekten hayati önem arz eden bir konu. Perre Antik Kentindeki kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Kahta Kalesindeki çalışmaların tamamlanması büyük önem arz ediyor. Nemrut dağına gerek Adıyaman üzerinden gerekse Malatya üzerinden ulaşım var ama 800 metre bir tırmanma durumu var. Adıyaman´ı ziyaret eden turistlerin orta yaş ve yaşlı kesim olduğunu gördüğümüz için bunların oraya çıkışı için bir raylı sistem projesi yapılmış. Bu geçmişe dönük biraz da nostaljik bir proje? diye konuştu.

Adıyaman En Eski Yerleşim Yerinden Biri

Adıyaman´ın tarihi ve kültürel mirasıyla Anadolu´nun en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Adıyaman en kendi başına ayrı bir programı hak ediyor. Nemrut Dağı projesi için 3 milyon lira göndermişiz. Nemrut Dağı Kral Yolu için 11 milyon lira vermişiz. Eski Kahta Kalesi 2. etap restorasyonu için 7 milyon 200 bin lira vermişiz. Perre Antik Kenti çevre düzenlemesi için 3 milyon 600 bin lira. Gerger Kalesi için  500 bin, Tuz hanı için 4 milyon 100 bin lira, Kahta Kültür Merkezi için 1 milyon 600 bin lira, Eski Besni yol yapımı için 300 bin lira, yerel yönetimler alt yapı desteği için 23 milyon lira, toplam 58 milyon 200 bin lira. Kültür ve Turizm bakımından Adıyaman, cumhuriyet tarihinde aldığı yatırımların 10 katını bizim dönemimizde almıştır? dedi.

Adıyaman´ı Anlatmak Uzun Zaman Alır

TBMM Başkanvekili ve AK Parti Adıyaman milletvekili Ahmet Aydın ise Adıyaman´ı anlatmak, Adıyaman´ı tanıtmak çok çok daha uzun zamanlar alır, sizlerde tahmin edersiniz ki bölge gerek tarihi gerek kültürel gerekse de doğal turizm mi açısından, inanç turizmi açısından, son derece verimli, bereketli toprak, her açıdan toprakta bir taraftan tarım fışkırırken, öbür taraftan tarih fışkırıyor ve bu topraklar gerek doğu medeniyetinin, gerekse de batı medeniyetinin sentezlendiği, hem doğu medeniyetine ait hem de batı medeniyetine ait çok eserlerin olduğu adeta  açık hava müzesi  konumunda olan topraklar, geçmişte çok iş başardı" ifadelerini kullandı. 


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 15.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 11.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor