Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Adıyaman´da ?küçük kesi´ tekniğiyle ilk kez baypas ameliyatı yapıldı

Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde minimal invaziv (küçük kesi) tekniğiyle ilk baypas ameliyatı gerçekleştirildi. Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk Doğan ve ekibi tarafından 55 yaşındaki M.A ve 58 yaşındaki K

ARAMIZDAN AYRILANLAR 27.11.2020 10:13:08 0
Adıyaman´da ?küçük kesi´ tekniğiyle ilk kez baypas ameliyatı yapıldı

HASTALAR 3-4 GÜN İÇİNDE TABURCU EDİLEBİLİYOR

Sol meme altından 7-8 santimetrelik bir kesi ile herhangi bir kemik veya iman tahtası (göğüs kafesi ön tarafındaki kemik) kesisi olmadan sol kaburgalar arasından kalbe ulaşılarak gerçekleştirilen ameliyat sonrasında hastanın 3-4 gün içerisinde taburcu edilebileceğinin altı çizildi.
Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk Doğan, iman tahtası kesilerek yapılan kalp ameliyatlarında büyük bir yara izinin kalması, kemiğin iyileşme süresinin uzun olması, bu süre içinde kemiğin oynamaması için hastanın sırt üstü yatma zorunluluğu, kemik oynadığı zaman yeniden cerrahi müdahale gerekmesi, enfeksiyon gelişme ihtimali, günlük hayata ve özellikle iş hayatına dönmenin uzun zaman alması gibi olumsuzlukların hastaların kalp ameliyatlarından korkmasına neden olduğunu kaydetti.
Çok sayıda hastanın bu nedenle ameliyat olmaktan kaçındığını ve bunun sonucunda hayatını kaybettiğine vurgu yapan Prof. Dr. Doğan, gelişen teknoloji sayesinde kapalı veya küçük kesi tekniği ile yapılan kalp cerrahisinin gün geçtikçe yaygınlaştığına dikkat çekti.
?Bu teknikle yapılan işlem sonucu kesi (6 - 8 cm) küçük olduğundan ve herhangi bir kemik kesilmediğinden iyileşme süreci de aynı oranda hızlı olmaktadır.? diyen Prof. Dr. Doğan, ?Ameliyat sonrasında hastanın yan yatması, kollarını kullanması, ağırlık kaldırması herhangi bir sorun oluşturmamakla birlikte normal yaşama ve iş hayatına dönmesi çok hızlı olmaktadır. Bu yöntemin hasta tarafından tercih edilmesindeki bir diğer etken ise görsel olarak rahatsız edici bir ameliyat izinin kalmıyor olmasıdır.? dedi.

HASTALARA BÜYÜK AVANTAJ SAĞLIYOR
Minimal invaziv koroner baypas ameliyatlarının avantajlarından bahseden Doğan, ? Minimal invaziv yönteminin standart ameliyatlara göre birçok avantajı vardır. Bu yöntemle ameliyat ettiğimiz hastalarda, hastanın sol meme altından yapılan, yaklaşık 7-8 santimetrelik bir kesi ile herhangi bir kemik kesisi olmadan veya iman tahtası dediğimiz kemik kesilmeden, sol kaburgalar arasından kalbe ulaşıyoruz. Meme atardamarı dediğimiz baypas için kullandığımız damarı çıkarıyoruz. Bu yöntemde kalbi durdurmadan, ameliyatı çarpan kalpte gerçekleştiriyoruz. Standart koroner baypas ameliyatlarında hastaların ameliyat sonrasında 6-7 gün hatta bazen 10 gün hastanede kalması gerekebilmektedir. Standart yöntemle yapılan ameliyatlarda nekahat süresi genellikle 1-2 aylık zaman almaktadır. Bu sürecin önemli bir kısmını kesilen göğüs kemiğinin iyileşme süreci oluşturur. Hasta uzun bir süre sırt üstü yatmak zorundadır. Araç kullanmaları 2-3 ay mümkün olmaz. Minimal invaziv koroner bypass cerrahisi sonrasında ise, hastalar genellikle ameliyat sonrası 3. veya 4. gün taburcu olabilirler. Günlük aktivitelerine çok daha hızlı sürede geri dönerler, taburcu olduktan sonra araç kullanmaya başlayabilirler. 2-3 hafta sonra ise işlerine geri dönebilirler.? şeklinde konuştu.


Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024
Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024

BESNİ HAKKINDA HERŞEY...

Besni'de Kaybolan Meslekler "KARCILIK"
Besni'de Kaybolan Meslekler "KÖŞGERLİK"
BESNİ ÜZÜMÜ
Besni'de Beddualar Dualar Atasözleri
BESNİ AĞZI
BESNİ'DE AİLE YAPISI
BESNİ'DE KÖPRÜLER
BESNİ'DE DEHLİZLER
BESNİ'DE TARIM
BESNİ'DE ÇEŞMELER
BESNİ SOFRASI
BESN'NİN COĞRAFİK YAPISI
BESNİ DARPHANESİ
BESNİ'DE MEDRESELER
BESNİ'DE KİLİSELER
BESNİ'DE HAMAMLAR
BESNİ'DE CAMİLER