Adıyaman’da çiftçilere süt sağım makinası dağıtıldı

Kırsalda yaşayan süt üreticilerinin üzerindeki iş yükünü azaltarak, kendilerine ekonomik ve sosyal anlamda destek vermek amacıyla hazırlanan proje kapsamında 34 çiftçiye süt sağım makineleri dağıtıldı.

GÜNDEM 16.05.2022 14:06:00 0
Adıyaman’da çiftçilere süt sağım makinası dağıtıldı

Adıyaman’da hayvancılığı geliştirmek amacıyla GAP Bölge Kalkınma İdaresinin desteğiyle il ve ilçelerdeki 34 süt üreticisine % 70 hibeli süt sağım makinesi ile 4 adet 500 Lt’lik süt soğutma tankı dağıtıldı.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne bağlı Bitki Koruma Şubesi bahçesinde düzenlenen törene Vali Mahmut Çuhadar, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, AK Parti İl Başkanı Mehmet Dağtekin, Merkez İlçe Başkanı Mustafa Alkayış, Ziraat Odası Başkanı Salih Şahan, ATSO Başkanı Mustafa Uslu, Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas, Adıyaman Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Selçuk ve süt üreticileri katıldı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Adıyaman Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Selçuk, dağıtılan süt sağım makinelerinin çiftçilere büyük kolaylıklar sağlayacağını belirterek, projede emeği geçen herkese teşekkür ettiklerini dile getirdi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas ise konuşmasında, “Sütün hem hijyenik olarak sağılması hem de soğuk zincire taşınması konusunda bu makineler oldukça önem arz etmektedir. Fırsat buldukça bu tür projeler yapmaya önem vereceğiz” dedi.

Belediye Başkanı Süleyman Kılınç ise konuşmasında, “Gıdanın ne kadar önemli olduğunu hepimiz oldukça iyi biliyoruz. Bir taraftan üretim zafiyeti varken bir taraftan da korkunç bir israf kültürü var. Dünya verilerine göre, yılda yaklaşık 1 milyar 300 milyon ton gıda israfı var.

Her daim çiftçilerin yanında olduklarını ve onlara oldukça büyük önem verdiklerini dile getiren TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın ise, “Bu proje oldukça önemli bir proje. Bu projelerin şehrimizde artarak görmek bizleri mutlu ediyor. Tabi yine de yetmez bizim daha fazla daha güzel projeleri el birliğiyle yapmamız gerekiyor. Her geçen gün gıdanın kıymetini, değerini daha fazla bilmek zorundayız. Pandeminin ve savaşların krizlere yol açmış olduğunu, gıdada ulaşımın, erişimin biraz daha zorlaşması tarımsal ürünleri çok fazla ön plana çıkarıyor. Adıyaman bir taraftan sanayi kenti olmaya devam ederken aynı zamanda tarım kentiyiz. Tarımdan daha fazla yararlanmak adına bu tür projeleri ciddi manada destekliyoruz” diyerek projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Ekonomisinin büyük bir bölümü tarıma dayanan Adıyaman’da hayvancılığın ve süt sığırcılığının önemine değinen Vali Mahmut Çuhadar, “Bu projeler küçük ama can alıcı projelerdir. Tarım çok önemli bir noktada. Bırakın 1 dönümlük alanı bir metre karelik alanı dahi tarımla değerlendirmek zorundayız. Bizim gelişmemiz ve gıda güvenliğimiz ancak böyle olacaktır.  Bu anlayışla bugün GAP Bölge Kalkınma İdaresi desteği ile ilimiz ve ilçelerimizdeki 34 süt üreticimize %70 hibe destekli Süt Sağım Makinası ve 4 adet 500 Lt’lik süt soğutma tankı dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Bu projenin toplam tutarı 400 bin TL’dir. Projenin 280 Bin TL’sini GAP İdaresi, 120 Bin TL’sini ise Adıyaman Damızlık Sığır Yetiştiricileri birliği tarafından karşılanmaktadır. Süt sağım makineleri dağıtım projesinin, üreticilerimizin hem gelirinin yükselmesi hem de hayat şartlarını kolaylaştırması adına önemli olduğunu düşünüyorum. Sektörün kaliteli süt ihtiyacı ancak yetiştiricilerin süt sağım makineleri ile hijyenik ve sağlıklı olarak ineklerinden sağdıkları sütlerle olacaktır. Bu makinelerimizle birlikte artık kadınlarımızda rahat edeceklerdir. Eskiden hayvanları elle sağım yapan kadınlarımız bundan sonra hijyenik makinalarla süt sağımı yapacak. Dolayısıyla Bu makineler ile birlikte hayatın yükünü çeken çiftçi kadınlarımızın hayat standardı yükselecek kendilerine, ailelerine ve çocuklarına daha fazla zaman ayırmaları mümkün olacaktır. Süt sağım makinelerinin süt üreticilerimize hayırlı olmasını diliyor, projeye destek veren GAP İdaresine, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüze ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Süt üreticileri ise süt sağım makinesi dağıtarak, süt üreticilerine destek olan ve bu imkânları sağlayan devlet yöneticilerine teşekkür etti.
Vali Mahmut Çuhadar ve protokol üyelerinin konuşmalarının ardından katılımcılar tarafından çiftçilere süt sağım makinelerinin dağıtımı yapıldı.


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor