?Adıyaman´ın Geleceğinde Tarım ve Gıda? Paneli düzenlendi

Adıyaman Üniversitesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığının müşterek düzenlediği ve Adıya1man´ın tarımının dünü ve bugününün masaya yatırıldığı ?Adıyaman´ın Geleceğinde Tarım ve Gıda? Paneli düzenlendi.

GÜNDEM 30.04.2019 15:50:04 0
?Adıyaman´ın Geleceğinde Tarım ve Gıda? Paneli düzenlendi

Adıyaman Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonunda düzenlenen ve Moderatörlüğünü Dr Şaban Karaat´ın yaptığı Panele Adıyaman Valisi Aykut Pekmez, Belediye Başkan Vekili Fadıl Demirhan Seçilmiş, Adıyaman Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Seyit Temir, ATSO Başkanı Mustafa Uslu, Tarım ve Orman İl Müdürü Adil Alan ile tarım sektörü temsilcileri katıldı.

Saygı duruşu ve akabinde okunan İstiklal Marşının ardından başlayan panel, açılış konuşmalarıyla başladı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Nevzat Birişik, bugün düzenledikleri bu panelle Adıyaman ve ülkemiz tarımı açısından önemli etkinliğe imza atıldığını belirterek, bu süreçte panelimiz, gerek ülkemiz gerekse de ilimiz adına önemli sosyo-ekonomik karşılığı olan bir panel özelliği taşımaktadır.

Adıyaman Ticaret ve Sanayi odası (ATSO) Başkanı Mustafa Uslu ise, toprağı su ile buluşturmanın zamanının gelip geçtiğine vurgu yaparak. ?Gecikmiş bir faaliyet olarak görüyorum panelimizi. Adıyaman´da kırk bin ailenin geçim kaynağı olan tarım için çoktan önemli adımlar atılmalıydı. Adıyaman´ın sulanabilir tarım arazileri henüz Türkiye ortalamalarının çok altındadır. Üç önemli baraj projemiz var. Koçali, Gömükhan ve Çetintepe barajlarının faaliyete girmesiyle birlikte inşallah arazilerimizin yüzde 70 oranında sulanabilir hale geleceğini ümit ediyorum. İnşallah panelimiz ülkemiz ve ilimiz için hayırlara vesile olur. Katılımcılara çok teşekkür ediyorum? dedi.

Üniversite olarak Adıyaman´ın gelişmesi ve kalkınması adına her türlü projeye bilimsel destek verdiklerini vurgulayan Adıyaman Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Seyit Temir, ?Üniversite olarak bu ilimiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olacak her türlü çalışmanın destekçisi ve takipçisiyiz. Bu güne kadar vermiş olduğumuz destekler ve çalışmalarla bunları ispatladık. Üniversitemiz bünyesinde KÜSİ (Kamu Sanayi Üniversite İşbirliği) kapsamında 10 çalıştaya ev sahipliği yaptık. Teknoloji transfer Ofisimizi faaliyete geçirdik. Amacımız var olan sorunu ilgili ilgili taraflarla masaya yatırıp çözüm bulmaktır. Bu konuyu çok önemsiyoruz. KUSİ anlamında ATSO ile birlikte üç aydır devam eden çalışmalarımız var. Tüm imkânlarımızla üniversite olarak katkı sunmaya devam ediyoruz. Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültemiz ile birlikte daha iyi hizmet verebilmek adına Adıyaman Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı iş birliği ile bitki sağlığına hizmet edecek olan Fitoklinik (Bitki Sağlığı Teşhis ve Tanı) laboratuvarının açılışı yapıldı. Bizler burada tarım ve gıda sektörüne takip edebileceğimiz bir yol haritası çıkarmak istiyoruz. İnşallah muvaffak olacağız. Ben de katılımcılara ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum? dedi.

Panelde konuşan Adıyaman Valisi Aykut Pekmez ise, panelin hayırlara vesile olmasını temenni ederek şunları söyledi: ?Önemli bir panel. Gerek Adıyaman gerek ülkemiz gerekse kamu, sanayi, üniversite ve özel sektör işbirliğinde organize edilmiş olması hasebiyle de büyük önem arz eden bir etkinlik. Ancak, sadece tarım ve gıda değil diğer sektörler için de bu tür organizasyonların yapılması gerekir. Günümüzde tarım ve gıda büyük önem kazanmıştır. 1800´lü yıllara kadar dünya nüfusu 1 milyarı geçmemişken, 2019 yılı itibariyle bu rakam 7 milyarı bulmuştur. Dolayısıyla tarım ve gıdaya olan ihtiyaç ta artmıştır. Adıyaman şu an sulama oranında yüzde 20 civarlarında. Bu düşük bir ortalama. Ancak devem eden baraj projelerinin hayata geçmesiyle birlikte bu rakam yüzde 80´leri bulacaktır diye düşünüyorum. İnşallah ayakları yere sağlam basan sonuçlar bugün burada çıkacaktır. Panelin ülkemize ve ilimize hayırlı olmasını diliyorum? dedi.

Konuşmaların arından başlayan panelin 1. Oturumunda ATSO Başkanı Mustafa Uslu tarafından ?Adıyaman Tarımsal Ticareti ve Sanayisinin Sorunları ve Çözüm Önerileri?, ADYÜ Tarım Bilimleri ve Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Nevzat Birişik tarafından Kamu Tarımsal Öncelik ve Stratejilerin Belirlenmesi?, Adıyaman İl Gıda Tarım ve Ormancılık Müdürü Adil Alan tarafından ?Adıyaman Tarımının Genel Görünümü Sorun ve Çözüm Önerileri?, Olgunlar Tohumculuk A.Ş. İmtiyaz Sahibi Murat Olgun tarafından ? Adıyaman´dan Dünyaya Tohumculuk, Sorunlar ve Fırsatlar? ve VETAL A.Ş. Yönetim Kurulu üyesi Fatma Ergin tarafından ?Hayvansal üretimin Sorunları ve Teknolojik Girdi Üretimi? konuları masaya yatırıldı.


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor