AKALP’ta Adıyaman’ın sorunları masaya yatırıldı

GÜNDEM 9.01.2013 13:32:35 0
AKALP’ta Adıyaman’ın sorunları masaya yatırıldı

 

Adıyaman Kalkınma Platformu (AKALP) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Adıyaman İlinin Sorunları ve Çözüm Önerileri’ konulu toplantı geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Adıyaman Belediyesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıya; Vali Mahmut Demirtaş, AK Parti Grup Başkanvekili ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, CHP Adıyaman milletvekili Salih Fırat, Belediye Başkanı M. Necip Büyükaslan ve AKALP Başkanı Zeki Dişkaya katıldı. Toplantıya davet edilen AK Parti Adıyaman milletvekili M. Murtaza Yetiş ise çeşitli ziyaretlerden dolayı toplantının sonlarında salona geldi.

“2009 yılında çıkan teşvik yassında  Adıyaman’a büyük bir haksızlık yapıldı”

Toplantının açılış konuşmasını yapan ve panelin amacı hakkında bilgi veren AKALP Başkanı Zeki Dişkaya, “Adıyaman barış ve kardeşlik kenti. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ülkemizin üzerinde kara bulutların dolaştığı bugünlerde, “Mesele Adıyaman ise gerisi teferruattır” diyerek “Omuz omuza vererek, ülkemize örnek olacak şekilde ortaya çıkan şu yapının oluşumu bizleri sevindiriyor. 2008 yılında kuruluna AKALP’ın bünyesinde 70’in üzerinde STK bulunmaktadır. AKALP olarak ilin birçok sorununa eğildik. Bunlardan bir tanesi; Adıyaman’ın en büyük problemi olan tütün sorunu ile ilgili Tütün Üst Kurulu’na görüşmelerimiz oldu. Ziraat Odası yetkilileri ve milletvekillerimiz bu konuyla yakından ilgilendiler. Tütün sorunuyla ilgili Maliye Bakanlığı’nın vergileri düşürmesi halinde geriye kalan sorunları çözüleceği konusunda bilgi aldık. Adıyaman’da bir fikir birliğini doğrulamak üzere siyasi parti temsilcilerine ulaşarak, herkesin birlik ve beraberlik içerisinde olması için mücadele ettik. Bu tablo Adıyaman dışına da yansıya bilirse ülkemize adına iyi bir işe katkı sağlamış oluruz” dedi.
Dişkaya konuşmasının devamında yaptıkları çalışmaları kayıt altına aldıktan sonra kitap haline getirdiklerini de söyleyerek, “Kitap haline getirdiğimiz faaliyetlerimizi tüm Türkiye’ye dağıtıyoruz. 2009 yılında çıkan teşvik yassında Adıyaman’a bir haksızlık yapıldı. Maalesef ilimiz bu teşvikte ciddi bir bedel ödedi. O günlerde yoğun katılımla basın açıklaması düzenleyerek sesimizi Ankara’ya duyurmuştuk. Teşvik paketinin ilimiz açısından konumunu düşünürsek, Şanlıurfa’ya yapılan bir yatırımla ilimize yapılan yatırım arasında ciddi oranda fark var. Bu saatten sonra yatırımcıların Şanlıurfa’nın Bozava ilçesine yatırım yaptığını görürseniz şaşırmayın” diyerek başlıca sorunlara dikkat çekti.

“Adıyaman’ın problemlerinin üstesinden hep beraber geleceğiz”

Daha sonra söz alan Vali Mahmut Demirtaş ise Adıyaman’da göreve başladığı günden bu yana yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, “Çadır kentin bütün alt yapısını yaparak Suriyeli mültecilerin barınması için tahsis ettik. Bugün çadır kentin Adıyaman ekonomisine katkısı göz ardı edilemez. Burada 300 kişi çalışıyor. Ayrıca çadır kentin alt yapısını yine Adıyamanlılar yaptı. Başka kimseye vermedik. AKALP çok güzel bir organizasyon hazırlamış. Adıyaman’ın problemlerini bugün burada oturup, tartışırız. Adıyaman problemlerinin üstesinden hep birlikte geleceğiz” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından katılımcılar tek tek kürsüye çıkarak ilin sorunları hakkında toplantıya katılan ilin yöneticilerine meramlarını anlattılar.

“Gelişmek için tanıtım şart”
 
CHP eski milletvekili Şevket Köse ise söz alarak ilin kültür ve turizmi ile ilgili sorunlara dikkat çekti. Köse, “Kültür ve Turizm Bakanlığı, Nemrut Dağı’nı tanıtırsa turizmde gelişmeler olur. İnanç turizmimiz de tanıtarak ilimizi geliştirebiliriz. Böylelikle inanç ve kültür turizminde büyük ölçüde gelir elde edilebilinir. Yolsuzluğu önleyebiliriz. Bunlar gelip geçici şeyler. İnanç ve kültür turizmine mutlaka önem vermeliyiz. Başta Valimiz Mahmut Demirtaş, milletvekillerimiz ve siyasi parti temsilcilerimiz ve sivil toplum örgütlerine ve kanaat önderlerine büyük işler düşüyor. Yürekten samimi şekilde destek vermemiz gerekir” dedi.

“İlimizde nitelikli yatırımcılara ihtiyaç var” 
 
Adıyaman’ın ekonomik durumu hakkında bilgi vermek için söz alan MÜSİAD Adıyaman Şube Başkanı Mehmet Dağtekin ile ATEKS Başkanı İsmet Açıkgöz ise Adıyaman’ın nitelikli yatırımcılara ihtiyacı olduğunu belirterek, “5084 sayılı teşvik yasası yılsonu itibariyle son bulacak. Bu yasının birçok avantajı bulunurken, işveren indirimi ve stopaj indirimi bulunmaktadır. Bunların hepsi kalkıyor. Adıyaman’da 25 bin çalışan istihdam bu hizmetten faydalanıyor. Her ne kadar 49 il bu yasadan faydalansa da bu yasanın iptali halinde en çok mağdur edilecek il Adıyaman olacaktır. Yasanın iptali halinde 170 TL olan stopaj vergisi 421 TL’ye çıkacak. Yeni yatırımcılarla mevcut yatırımcıların rekabet ortamı sıfırdır. Burada çok ciddi istihdam kayıpları yaşacağımız açıktır. Bu konu acilen çözülmelidir” şeklinde konuştular.
AKALP İkinci Başkanı Aslan Palalı ise gelişim için turizmin çok önemli bir yer tuttuğunu belirterek, “İlimizin gelişmesi için inanç turizminin ve tarih turizminde hamle yapılması gerekir. 2011 ila 2012 yılları arasında ilimize gelen turist sayısına baktığımız zaman geçmişe oranla 25 bin kişilik bir düşüş söz konusu. Bu sayı ilimize gelen turist sayısıyla hesapladığında yüzde 15’lik bir rakamı ortaya çıkarıyor. Malatya tarafından Nemrut Dağı’na çıkan turist sayısıyla birlikte Malatya’yı ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısında yüzde 20’lik bir oranla yükselişin olduğunu görüyoruz. Burada en büyük faktör Nemrut Dağı’dır. Nemrut Dağı’na giden yolun sağlıklı olmaması, güzergah üzerinde bulunan işletmelerin yeteri kadar iyi hizmet vermemesi nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşanmakta. Ayrıca Malatya tarafından Nemrut Dağı’na çıkıldığında ziyaretçilerden ücret alınmazken, ilimiz sınırları içerisinde ücret alınmakta. Öte yandan Nemrut Dağı’nda lavabo yok. Cendere köprüsü, Eski Kahta Kalesi, Arsemia, Tümülüs’ü içerinse bir teleferik projesi hayat geçebilir. Böylelikle yalnız yazın değil kışında turistle kış turizmine katkı sağlayacaktır” dedi.

“Veriler yanlış!”
 
ARTEKBİR Genel Başkanı Ragıp Ersoy da ilin çözülmeyen sorunlarının sebebinin yöneticiler olduğunu söyleyerek, “Benim tabiatımda muhalefetlik var. Buraya sorunları konuşmaya geldik. El bebek, gül bebek konuşmaya gelmedik. Yediğim soruşturmaların haddi hesabı yok. Turizm İl Müdürümüz çok güzel bir rapor hazırlanmış. Raporun içerisinde hep yapılacak, tamamlanacak, bitirilmek üzere gibi kelimler kullanılmış. Ancak hiçbir proje bitirilmemiş. Duyduğunuzla hareket etmeyin, gördüğünüzle hareket edin. Resmi rakamlarda verilen turist sayılarının hepsi yanlıştır. Bugün ilimizdeki turist sayılarının kapasiteleriyle günlük kapasitesi belli. Günlük 700 kapasite tam dolmuş olsa dahi yetkililerin verdiği rakama yaklaşması mümkün değil. Malatya Nemrut Dağı’ndan dolayı turist sayısını arttırırken, ilimizin yetkilileri ise mevcut kafeteryayı bin metre aşağıya kaydırdı. Perre Antik Kenti’ne sahip çıkamadık. Bugün Nemrut Dağı’na gitmek isteyen bir vatandaş minibüsü komple tutmak zorunda. Dünyanın 8’inci harikası olan Nemrut Dağı’ndaki tuvaleti gördüğünüz vakit tarihe ne kadar değer verildiğini anlarsınız. Yarım metreden sonrası açık olan tuvaletin içerisinden her taraf görünüyor. Buda yetmiyormuş gibi enteresan giysilerle eline aldığı silahla tarihi bekleyen bekçinin üslubu çok kötü” diye konuştu.

“Adıyaman’da şehircilik önemli bir sorun”
 
AKALP İkinci Başkanı Zeynal Bakır ise ilin imarına dikkat çekerek yaptığı konuşmasında, “Şehirciliğin önemli sorunları imar planı, alt yapı, marka şehir olmak, otopark, deprem, kanalizasyon, engelli şehir, AKEDAŞ ve Akmercangaz’dan çektiğimiz sıkıntılardır. İmar planı, şehircilik, şehrin sosyal ve ekonomik mekanın organizasyonudur. Bu şehirde dün yaşayanların şeffaf, katılımcı anlayışla kentin mühendisleri, şehir plancılarını, mimarlarını, STK’larını ve tüm halkın katıldığı bir alanı ifade eder. Bu yapıları kabul eden bir yönetim anlayışı olmalı ve bu örgütlerin düşünleri alınmalıdır. Şehircilik sadece cadde sokakları genişletmek değildir. Geniş bir yaşam alanıdır. Şehrin gelişim planına herkes sadık kalmalıdır. Şehrin ihtiyacı doğrultusunda yeni merkezler oluşturulmalıdır. İnsanlar zorunlu ve sosyal ihtiyaçlarını giderebilmelidir. Huzurlu ve rahat bir şekilde alış veriş yapmak oldukça önemlidir. Ne yazık ki ilimizin merkezinde bu tür eylemi yapmak mümkün değildir. Turizmin öne çıkmasıyla birlikte ilkimiz gelişebilir. Aksi halde bu kadar büyükşehir arasında küçük bir şehir olarak kalırız. Turizme sahip çıkıp, marka şehir olma yolunda adımlar atılabilir. Nemrut Dağı’nın dışında Adıyaman’da tarihi Tuzhanı ve Adıyaman kalesi turizme kazandırabilir. Artık her yağışta nerdeyse neresi su bacak diye düşüyoruz. Dağ tarafından gelen yağmur sularını tedbir alarak kanalizasyon şebekelerini hayata geçireceksiniz. İlimizin oto park sorun u adeta kangrene dönüşmüş durumda” ifadelerini kullandı.
Adıyaman Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Abuzer Aslantürk ise esnafın sorunlarına dikkat çekerek, “Milletvekillerimiz yeni anaysa çalışmalarında esnafa yönelik yasarlın dikkate alınması gerekir. Esnaf ve sanatkârın ödediği kira, stopaj oranları çok altında olmalıdır. KDV ve gelir vergisi oranları indirilmelidir. Prim oranlarında gerekli indirimle yapılmalıdır. Yeni açılan işletmeler desteklenmelidir. Kayıt dışı ekonomi, kayıt altına alınmalıdır. Emeli olmalarına rağmen emeklilerden kesilen primlerin kısa sürede geri iadesi sağlanmalıdır. Büyük esnafı destekleyen ekonomik politikalar küçük esnafı kapanmasın ayol açmaktadır. Bu nedenle gıda ve hijyen maddelerini satan büyük işletmelerini kent merkezi dışına çıkartması için yasal önlemler alınmalıdır” dedi.

“Adıyaman, AK Parti hükümeti ile yeni yatırımlar gördü”
 
AK Parti İl Başkanı İ. Halil Fırat ise AK Parti hükümeti döneminde yapılanlardan bahsederek, “Adıyaman’ın gelişimi, değişimi ve kalkınması için çok şeyler yapılabilinir. 2002 yılından sonra AK Parti hükümetiyle birlikte bilimize birçok hizmeti gerçekleştirdik. Adıyaman 2006 yılında açmış olduğumuz Adıyaman Üniversitesi’nde okuyan öğrenci sayımız her geçen gün artıyor. Hizmetler, talepler değişecektir. Tüm Türkiye’de olduğu gibi ilimiz de sağlık alanında yapılan hizmetlerle yeni yapılan 400 yataklı devlet hastanesi AK Parti 2023 yılında belirmiş olduğu 2 kişinin bir odada bulunabileceği bir hastaneye kavuşuyoruz. 2013 yılının haziran ayında bu hastanemizin teslimi gerçekleşecektir. 2013 yılında AK Parti’nin 2023 yılı hedeflerine kavuşmuş olacaktır. Geçmişte bir ilde 3 ambulans bulunurken, bugün uçak ambulanslarla hizmet veriliyor. Kış mevsiminde ise paletli ambulanslarımız vatandaşlarımıza hizmet veriyor. Kahta-Adıyaman ile Gölbaşı-Adıyaman arasındaki duble yol çalışmalarımızın beton asfalt olması için gerekli çalışmalarımızı yapıyoruz. Havaalanımız için 55 trilyonluk bir yatırım yapılmış. Bugün Gaziantep’te ve Şanlıurfa’da dahi olmayan bir havaalanı vatandaşlarımıza hizmet edecektir. 2014 yılı ocak ayında Nissibi köprüsü teslim edilecektir” diye konuştu.

“Adıyaman’ın bakanlık beklentisi haklı bir beklentidir”
 
CHP Adıyaman milletvekili Salih Fırat ise toplantının sonlarında söz alarak yaptığı konuşmada, Adıyaman’ın sorunlarının çözümü için, ilin beklentisi durumunda olan bakanlığın gerçekleşmesi gerektiğini belirterek, “İlimizin kalkınması için, ilimizin sorunlarının bitmesi için muhalefet de olsak iktidar partisinin başarılı olmasını istiyoruz” dedi. Fırat, “Bu başarı için ilin şu sıralar gündeminde olan bakanlık beklentisini haklı buluyorum. Şu an AK Parti grup Başkanvekili olarak görev yapan Ahmet Aydın kardeşimiz çok önemli bir görev üstlenmiş durumda ama artık bu ilin de bir bakan çıkarması gerekiyor. Bu haklı beklenti inşallah olumlu cevap bulur” diye konuştu.
Daha sonra söz alan çeşitli siyasi parti ve STK temsilcileri de ilin sorunlarını ayrı ayrı gündeme getirdiler.
Konuşmacıların konuşmalarını dinledikten sonra sorunların çözümü için not tutan yetkililer ise toplantı sonunda yaptıkları konuşmada ilin sorunlarının çözümü için gerekli bütün çalışmaların yapılacağını belirttiler.

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor