Bugün, 19 Mart 2024 Salı

AKILLI BASTON UYGULAMASI HAYATLARINI KOLAYLAŞTIRACAK

Besni Kaymakamı Nazlı Demir, Sosyal Hizmet Merkeziyle işbirliği içinde hazırlanan ?Engelsiz Yol? projesinin hayata geçirilmeye başlandığını bildirdi. Kaymakam Demir proje kapsamında özellikle görme engelli vatandaşların hayatlarını kolaylaştıracak akıllı

GÜNDEM 14.01.2021 15:39:17 0
AKILLI BASTON UYGULAMASI  HAYATLARINI KOLAYLAŞTIRACAK

ENGELSİZ YOL PROJESİ HAYATA GEÇİYOR
Besni Kaymakamı Nazlı Demir, 7-14 Ocak Görme Engelliler Haftasıyla ilgili basın mensuplarını makamında kabul ederek açıklamalarda bulundu.
Kaymakam Demir, hafta dolayısıyla Sosyal Hizmet Merkezi işbirliğiyle hazırlanan ?Engelsiz Yol? projesinin hayata geçirilmeye başlandığını ifade ederek proje kapsamında da engelli vatandaşlara akıllı baston dağıtılacağı müjdesini verdi.
Projenin içeriğini anlatan Demir şunları kaydetti; ?Görme Engelliler Haftasıyla ilgili Sosyal Hizmet Merkezimizle birlikte bir çalışmamız var. Besni özeline baktığımızda baya da engellimiz var. Sadece görme engelli değil diğer alanlarda da engellimiz var. Belki bunlar yakın akraba evlilikleri gibi konulardan da kaynaklanıyor olabilir özellikle vakıf üzerinden engelli aylıkları, bakım aylıklarını gördüğümüzde nüfusa göre epey engellimiz var.
Şimdi bu hafta 7-14 Ocak Görme Engelliler Haftası, bu kapsamda biz 9-60 yaş arası 25 tane görme engelli vatandaşımızın tespitini yaptık. Bu hafta kapsamında acaba ne yapabiliriz, hangi sorunlarını çözebiliriz diye düşündüğümüzde aklımıza aslında çok da yaygın olmayan yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan bir uygulama geldi. Akıllı baston adını verdiğimiz sahibi olduğu sensörleriyle beraber daha geniş bir alanı algılayan, etrafındaki farklı nesneleri algılayıp uyarı veren dolayısıyla görme engellilerin hareket kabiliyetini artıran, toplumsal hayata uyumunu kolaylaştıran daha güvenli bir şekilde toplumun içerisine karışmalarını sağlayan bir akıllı baston uygulaması var. Bu şuan yeni yeni yaygınlaşıyor. Bununla ilgili bizim Sosyal Hizmet Merkezimizle birlikte ?Engelsiz Yol? adını verdiğimiz bir proje çalışması yaptık? diye konuştu.

AKILLI BASTONLARIN DAĞITIMI TÖRENLE YAPILACAK
Uygulama sayesinde özellikle görme engelli vatandaşların hayatlarında büyük kolaylıklar olacağını aktaran Kaymakam Nazlı Demir şöyle devam etti; ?Bu akıllı bastonların her biri 2.500 lira, akıllı telefonlara bağlanabiliyor. Yani oradan navigasyonla beraber görme engellilerimizi gitmek istedikleri yere de götürebiliyor. Onun dışında akıllı telefon olmadan yine dediğim gibi sahip olduğu sensörlerle yaya olarak gidilirken etraftaki nesnelere karşı uyarı verip daha güvenli bir şekilde toplumsal hayata katılımı sağlıyor. Bununla ilgili bir çalışma yaptık. İnşallah önümüzdeki hafta teslimlerini yapacağız. Burada özellikle meslek odaları, sivil toplum örgütleri bizim destekçimiz olacak. Kendileriyle de bunun iletişimini yapıyoruz. Akıllı bastonun diğer bastonlardan farkı sensörlü olması. Bu nedenle hem uyarı veriyor hem de daha geniş bir alanda hareketliliği artırıyor. Amacımız burada görme engellilerimizin toplumsal hayata daha fazla katılımını sağlamak. Şuanda sanırım Türkiye´de tek olan WeWalk olan bir firma var. Şuanda bu firma güvenilirlik bakımından da Avrupa´da da birçok testten geçmiş. Böyle bir çalışmamız olacak.
Önümüzdeki hafta teslim törenine muhtemelen sayın valimiz de katılacak. İnşallah önümüzdeki hafta güzel programla teslimini yapacağız. Sonraki hedefimiz de özellikle görme engelliler içerisinden talep edenlere okuma yazma konusunda bir eğitim planlıyoruz. Netice hayat devam ediyor, bu devam eden hayat içerisinde hayatlarını kolaylaştırmak adına acaba ne yapabiliriz, kendi ayakları üzerinde durmaları için bizler ne tür katkı sağlayabiliriz bunun peşindeyiz. İnşallah onların kendilerine özgü Braille alfabesi üzerinden bir okuma yazma eğitimi de başlatacağız. Yani inşallah görme engellilerimiz için bir nebze de olsun bir katkı sunmuş olacağız. Beni deyince yardımlaşma ve dayanışma akla geliyor. İnşallah birbirimizi daha iyi anladığımızı inanıyorum, burada empati yeteneği de yüksek onunla beraber bu tarz sorunları çözeceğimiz kanaatindeyiz? dedi.


Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024
Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024

BESNİ HAKKINDA HERŞEY...

Besni'de Kaybolan Meslekler "KARCILIK"
Besni'de Kaybolan Meslekler "KÖŞGERLİK"
BESNİ ÜZÜMÜ
Besni'de Beddualar Dualar Atasözleri
BESNİ AĞZI
BESNİ'DE AİLE YAPISI
BESNİ'DE KÖPRÜLER
BESNİ'DE DEHLİZLER
BESNİ'DE TARIM
BESNİ'DE ÇEŞMELER
BESNİ SOFRASI
BESN'NİN COĞRAFİK YAPISI
BESNİ DARPHANESİ
BESNİ'DE MEDRESELER
BESNİ'DE KİLİSELER
BESNİ'DE HAMAMLAR
BESNİ'DE CAMİLER