Astronot Yiyeceğinin İlk Hasadı Yapılıyor

Kahta bölgesinde tütüne kota konulmasından sonra ürün arayışına giden çiftçiler badem, nar, ceviz gibi ürünlerin yanı sıra bunlara da alternatif olarak ilk defa ektikleri astronot yiyeceği olarak bilinen kinoa bitkisinin ilk hasatlarını almaya baş

GÜNDEM 15.08.2017 18:56:48 0
Astronot Yiyeceğinin İlk Hasadı Yapılıyor

Hasat devam ediyor

Kahta bölgesinde  tütüne kota konulmasından sonra ürün arayışına  giden çiftçiler  badem, nar, ceviz  gibi  ürünlerin yanı sıra bunlara da alternatif  olarak ilk defa ektikleri astronot yiyeceği olarak bilinen kinoa bitkisinin ilk hasatlarını  almaya başladı.

Adıyaman ve Kahta İlçesinde bu yıl yaklaşık  olarak iki bin dönüm araziye kinoa ekildi.

Kinoa´ın  buğday ve arpaya  göre  gerek bakım, gerekse  rekolte  bakımından çok karlı  bir  ürün olduğunu  dile getiren Kinoa  Yetiştiriciler Derneği  Başkanı Yusuf  Çoban, şu açıklamayı yaptı; ?And  dağlarında  yetişen mucize  bitki kinoayı  Adıyaman topraklarında  ilk defa ekimini  yaptık ve hasadını  yaptık. Beklentimizin üzerinde  taleple  karşılaştık. Adıyaman Güneydoğu Anadolu´da ekim ve hasat  rekoltesi  olarak ilk sırada  yer  aldı, bu bizleri  ve üreticileri  sevindirdi. Besin değeri  olarak çok yüksek  olan Kinoa´nın Avrupa´da çok tüketiliyor. Türkiye´de ise yavaş yavaş tüketilmeye  başladı? dedi.

 Hedefimiz İhracat

Hedeflerinin astronot  gıdası olarak yetişen kinoa´nın Avrupa´ya ihraç edilerek Türkiye markalarının raflarda yerini  alması olduğunu  ifade  eden Çoban, "Üreticilerimiz ilk yıl  olmasına rağmen  pazarlama sorunu  olmadı  ve hiçbir  çiftçimizin ürünü  elinde  kalmayacaktır. Yaptığımız  çalışmalar  neticesinde  yurt  dışından müşterileriz var. Bu sene  istenilen miktarda olmasa da önünüzdeki hasatlarda ürünlerimiz ihraç  edilecektir" dedi.

 Çok kazançlı

Uzun yıllar boyunca buğday ve arpa  ektiğini, bu yıl  ilk defa  kinoa  ile  tanıştığını  söyleyen üretici Mustafa Çelebi ise, diğer  ürünlere  göre  kinoa´nın çok kazançlı olduğunu  söyledi.

Geçmişte Bu Bölgede Yetişiyordu

Adıyaman Kahta Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü  Fahrettin Can; ?ise  Kinoa´nın   geçmişte  bu  bölgede  yetiştiğini, bunun yaban  çeşidine çok yerde  rastladıklarını, susuz  yetişen çeşidinin bölgeye çok uyum  sağladığını,  bu yıl  iyi  tarım uygulamaları  kapsamına alındığını,  önümüzdeki  yıllarda    bakanlığın desteklenen  ürünler  arasına alınacağını ifade etti.


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor