Aydın Oruç; Başarının anahtarı Sürdürülebilir kalite ve ARGE´dir

Tekstil alanında yaptığı ARGE yatırımlarıyla başta iş güvenliği ve KBRN (kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer) elbise setini üretiminde Türkiye´nin önde gelen firmaları arasında yer alan Teknik Tekstil´de Profesyonel Yönetici olan Aydın Oruç alanınd

GÜNDEM 27.10.2017 15:11:10 0
Aydın Oruç; Başarının anahtarı Sürdürülebilir kalite ve ARGE´dir

Tekstil alanında yaptığı ARGE yatırımlarıyla başta iş güvenliği ve KBRN (kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer) elbise setini üretiminde Türkiye´nin önde gelen firmaları arasında yer alan Teknik Tekstil´de Profesyonel Yönetici olan Aydın Oruç alanındaki çalışmalarını gazetemize değerlendirdi.

Sanayici Besnili Ailenin 3. kuşak temsilcisi olan, iş hayatına profesyonel yönetici olarak başlayan Aydın Oruç, edindiği farklı deneyimlerle özellikle Teknik tekstiller alanında ve bunun pazarlama ve iş geliştirme alanlarında uzmanlığını sürdürmektedir. Halen profesyonel yönetici olarak görev almakta ve bu konularda farklı firmalara da danışmanlık hizmeti veriyor. Hemşerimiz Oruç, iş hayatına ilişkin gazetemizin sorularını yanıtladı.

Teknik tekstil derken özellikle hangi alanlarda faaliyet göstermektesiniz?

Biliyorsunuz ki teknik tekstil, kişinin ihtiyaçları yönünde farklılaştırılmış ürünlerdir. Kişinin doğadan korunma yöntemlerinin başında tekstil gelmektedir. Özellikle yanmaz ve/veya yüksek dayanıma sahip elyaf iplik, kumaş, kişisel koruyucu kıyafetler dediğimiz yanmaz kıyafet, itfaiye elbisesi, işçi kıyafetleri, soğuk iklim ve sporcu kıyafetleri, askeri kıyafetler, kimyasal koruyucu kıyafetler vb..” uzmanlık alanlarımızın içerisindedir.

Bu alanlar Türkiye´de yeterince ilgi görüyor mu?

Gelişen ve değişen iş ve yaşam şartları çerçevesinde ülkemiz de bu değişime ayak uydurmaktadır. Bu nedenle yakın zamana kadar adından çok fazla bahsedilmeyen iş güvenliği aslında hayatımızın her anında karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda hayatımızın her zaman bir parçası olan tekstil ise bu iki ögenin ortak noktasını oluşturmaktadır. Teknik tekstil kişinin gündelik yaşamında karşılaştığı veya karşılaşabileceği tüm kaza ve kişisel konforu en üst noktaya çıkarmayı hedeflemektedir. Ülkemizde ise yakın zamanda başlayan iş güvenliği faaliyetleri ile özellikle bu farkındalık sadece çalışan kesim tarafından değil yaşamın her noktasında kendisini hissettirmeye başlamıştır. Yakın zamanda ise artarak devam edeceği aşikardır.

Askeri alanda yürüttüğünüz önemli projeler olduğunu biliyoruz bunlardan bahseder misiniz?

Firma olarak Savunma Sanayi Müsteşarlığı bünyesinde Türk Silahlı Kuvvetlerimizin KBRN (kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer) elbise setini üretmekteyiz. Bu elbiseyi Dünyada bizim dışımızda sadece bir firma üretmektedir. Fakat koruyuculuk düzeyi ve üretim genişliği açısından test sonuçlarını karşılaştırdığımızda çok daha iyi olduğumuzu söyleyebiliriz. İleri teknoloji içeren bu elbise setinin tüm üretimi fabrikamızda gerçekleştirilmektedir. Ayrıca ürünümüzü yurtdışında tanıtımını yapmış ve farklı gelişmiş ülkelerin projelerinde yer almak için ön onaylarımızı almış bulunmaktayız. Bu konuda dünya liderliğimizi pazarlama alanında da göstererek işbirliğimizi arttırmayı hedefliyoruz. Yakın zamanda ARGE´sini yaptığımız yüksek dayanımlı elyaf çalışmalarımızı tamamlamış bulunmaktayız. Bu ürünümüzü ise özellikle balistik yelek olmakla birlikte yüksek dayanımlı kumaş ve kompozit malzeme olarak faklı alanlarda ARGE faaliyetlerine başladık.

Son Olarak Özellikle Tekstil Sektöründe Faaliyet Gösteren Hemşehrilerimize Neler Söylemek İstersiniz? 

İnsan ihtiyaçları son 100 yılda hızla değişim göstermiş ve özellikle mobil çağın başlamasıyla bu değişim çok daha hız kazanmıştır. Son on yıldaki değişimi tahmin bile edemezdik. Bu değişimler insan ihtiyaçlarını ciddi bile değiştirmeye başlamıştır. Özellikle Tekstil alanı bundan fazlasıyla etkilenmektedir. Belki on yıl öncesine kadar tahmin bile edemeyeceğimiz bazı ürünler hızla hayatımıza girmeye başlamıştır. Özellikle antistatik halı, kışın sıcak yazın soğuk tutan çarşaflar, vücudun şeklini alan yataklar, yangın geçirmez kıyafetler, çelikten güçlü elyaflar vb. Bu alanda geliştirilebilecek çok çeşitli ürünler bulunmaktadır. Bu tip ürünleri geliştirerek kullanıcının hizmetine sundukları sürece, sürdürülebilir kalite ve ARGE´yi sağladıklarında başarılı olacaklarına inanıyorum. Bu konularda bir çok üniversite ve kurumlarda sempozyum ve konuşmalara katılarak bildiklerimi sanayici ve eğitim alanındaki gençlerle paylaşmaktayım.

 Aydın Oruç Tahsil durumu

 Eğitim Lisans: Sakarya Üni. Endüstri Mühendisi

 Eğitim Y.L.: Hacettepe İİBF Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Yabancı Dil: İngilizce, Almanca


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor