Azimşehrin Tanıkları Hasan BALTA

GÜNDEM 1.05.2013 13:03:02 0
Azimşehrin Tanıkları Hasan BALTA

 

Hasan Balta: 1938 yılında bağ obamız Acem'de doğdun derdi rahmetlik anam.Babam ben  Üç aylıkken ölmüş.Beş gardaşın en güççüğüyüm. En böyüümüz Vakkas edem İstanbul'da Haci Ömer edem Uşak'ta yaşıyu. Bekir edemnen Mahammet edem sizlere ömür geçindiler.1962 yılında Hallo Baba'nın gızı Ayşe hanımla evlendim. Fatma, Halil, Kadir ve Nursan adlarında 4 çocuk babasıyım. Allahın keremine şükür hepisinide evlendirdim. En böyük gızım Fatma bi iki sene oldu İzmir'e göştü.Öteaaler hep yanımızda yanı Besni'de.

Hasan Emre: Bize okul , çıraklık ve hafızlığa giden yolda Hocalarınızı,ustalarınızı ve   arkadaşlarınızı anlatırmısınız?

Hasan Balta: Ben heç okula gitmedim.Sarıların evinde gece mektebi vardı yalanız okuma yazma bellenirdi oruya gittim.Soona yoharı şeerde Avukat İdrisin evinin yamacında Gızılay binasında ilk okul diplomasını dışardan aldım. İlkin Gülüzar hocuya saldı anam beni. Sekiz yaşındada Tahtaoba camısında hocuya başladım ikiside nur içinde yatsın imamı Elfeşe hafıznan  müzezzini Şıh Ahmet hoca vardı ikisi okuttu beni.12 yaşında hafızlığa eriştim. Hafızlıktaki arkadaşlarım Filliğin oğlu irbaham, Terzi Ali'nin oğlu Haci Hoca ve  Kel beğin oğlu Haci Halil di.Askere gidene gader bi yandan hafızlık bi yandan dokumacılık ettim. Haci Ömer edemde dokumacıydı. Siftah Dayım rahmetlik İbanın oğlu Mahammet derlerdi ( İpli ) onun yanında dokumacılığı belledim.Vakkas, Bekir ve Mahammet edem köşgerlerdi. Bi gün kindi namazlarından soona Tahtaoba camısında amme okurken beni dinniyen Gara Ahmedin oğlu gadir boştaki bi dezgahini bana verdi gendi başıma sadırlık işlemiye başladım. En sonunda da Haci Kerem'in tükeninin goltuğunda Hottuzun oğlu Mahammet amminin tükenin bitişiğinde tezgah işlettim ordanda 1958 yılında askere gittim. İzmir de poligonda acemiliğim bitince Konya askeri hastanesine dağıtım olduk.1960 yılında tezkere alıp geldikten soona Menderes ingilabı oldu. Beni geri askere çağırdılar tekrar  gittim eski arkadaşlarnan sivil elbiselernen 20 gün daha askerlik yaptım.

Hasan Emre: Elfeşe isminin anlamı ne? Yada neden Elfeşe? Yoksa  gerçek ismimiydi ?

Hasan Balta : Hayır asıl ismi Mustafa soyadıda   Bağış dı.Ben nur içinde yatsın Abidin Baba'dan eşittim nenelerinin birinin ismi Elif birinin ismide Ayşeymiş bu ikisinin torunu olduğu uçun Elif Aşe'nin torunu diye söylenmiş ve halk arasında Elfeşe diye tanınmış. Çok geniş ilmi ve kıraatı olan bir hocaydı.Bi gün arkadaşlar gendi aramızda hafızlığa çalışırken gendi aramızda bir birimizi çalıştırırdık.Birimiz okur birimiz sürerdi.Gendinin her dayım okuduğu Vennecm ve amme sürelerini okurken bizi eşitmiş.Çağırdı beni oku baam dedi. Okudum soona yok dedi bayahki okuduun gimi oku dedi.Soona güldü yanındaki Şıh Ahmet hocuya ayni benim gibi okuyu yav dedi.

Soona  bi gün rahmetullah Mustafa Baba'da aynisini dedi; bir mevlüt soonası dua ederken aynisini dedi ;  gözümü kapattığım bille ayni Elfeşe dua ediyu sandım dedi.

Hasan Emre: İmam olarak nerelerde görev yaptınız?

Hasan Balta: Askerlik dönüşü 1960 yılında Mustafa Baba camısının ilk imamı olarak vazifeye başladım. 1965 yılına gader fahri olarak çalıştım. 1965 yılında gadroya geştim ve 1992 yılında ayni camıdan emekli oldum.32 yıl sürekli ayni camıda görev yaptım.

Hasan Emre: Peki hocam; bize Aşağı şehirdeki camilerdeki görevliler ve Müftüler kimlerdi anlatırmısınız?

Hasan Balta: Müftü Abdurrahman Efendi (Taşkaynatan) kabede vefat edinci yerine Lüzumu Hoca müftü oldu. Gurşunlu camıda imam Hocazade Mahammet efendi (Soylu) ondan sonra mahmıt hoca (Yazgan) imam oldu oruya  müezzinde Çil beğin oğlu Ahmet dayıydı soonada Mahir hoca (Uğural) müeezinlik etti. Gavaklı camıda Sultan ağa hafız (Arı)imamdı soona Hasan Hoca (Doğar) imam oldu, Mercen Hafız müezzindi. Çarşı camısında siftah Sıtkı hoca (Sipahi) imamdı ona bizim aklımız gıt gıt yiter  soona oruya Abdi hoca (Zeybel) imam oldu, Kamıl hafız (uslu) müezzindi. Tahtaoba camısında imam Elfeşe hafız (Mustafa Bağış) müezzin Şıh Ahmet uslu hocaydı. Müzmeken camısında imam Adıyamanlı Hasenin gardaşı Şükrü efendiydi. Yalan olmayım amma Gızılcaoba camısının imamı müftü olana gader  Lüzumu hocaydı müezzinde Refetin oğlu Haci efendiydi.

Hasan Emre: Aşağı şehirdeki eviniz hangi mahallede ve komşularınız kimlerdi?

Hasan Balta: Biz tahtaobalıydık soona adı Kahta mahallesi oldu.Gonşularımız Fillik Haci , Fillik Vakas, Gasap Gudretin oğlu Vakas , Haci Bozovlar, saracılar ve Edenin oğlu Terzi İrbaham ustagil

Hasan Emre: Bağobanız neresiydi ve komşularınız kimlerdi?

Hasan Balta: Siftah  Acemde oturduk soona Hallo babanın evinin yanında oturduk soona Gozulcada ev aldık Gozulcada  gonşularımız Gasap Memet (Eroğlu), Dayımgil İbanın oğlu Mahammet (İpli), Gadı Ahmet (Yücelt), Cin Halilin oğlu Haceliydi (Kaplan). Acemdeki gonşularımızda Keloğlanın oğlu Haci dayıgil, Yanbovlar, Pepeler, Godovgildi.

Hasan Emre: Peki Hocam sizi yorduk çok teşekkür ederiz. Son olarak okurlarımıza neler söylemek istersiniz?

Hasan Balta: Nişledikki ağam, seninle sohbet etmek bize şeref verir. Eyleyse rahmetlik hocam Elfeşe Hafızın şu güzel duasıynan okurlarımıza veda edek; “Rabbil alemin teaala ve takaddes hazretleri dini mübini islamı nusreti ilahiyesi ile tehhit ve afakı beşeriyeti nuri iman ile tenvir eyliye hökümeti cumhuriyemizi adli ve ihsan ile payidar düşmanlarını zelil ve mekrur eyliye..

 

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor