Azimşehrin Tanıkları: Terzi Hüseyin Uslu

GÜNDEM 14.08.2013 09:47:56 0
Azimşehrin Tanıkları: Terzi Hüseyin Uslu

1944 senesinde Dumlupınar ilk okulan başladım birinci sınıfı aşaa şeherde Şakalaşların evinde Muallim Ahmet beğ okuttu.1949 senesinde mezun oldum. Orta okul açılmışken babam ilk okuldan sonra okula gitmeme izin vermedi. 

Hasan Emre : Sizi aile olarak tanıyalım desek ? 

Hüseyin Uslu : Babama Çarşı cami müezzini Kamıl hafız derlerdi.Amcalarım Besni müftüsü Luzumi efendi ve Tahtaoba camısı müezzini Şıh Ahmet hafızdı. 

Hasan Emre : Aşağı şehir şehir evi mahalleniz ve komşularınız hakkında bilgi verirmisiniz ?

Hüseyin Uslu : Taş cami mahallesinde otururduk.Gonşularımız  Celepçi Ömer,Guru zıkılar,İbişağa'lar ve Gelin aşelerdi

Hasan Emre : Peki Bağ obanız ve komşularınız desem ? 

Hüseyin Uslu : Bağobamız Gızılbayır'dı. Komşularımız Sadık ağalar,Haci Osman Doğru,Vakkas Zeybel Allefçi Cemal ve Çümbovlardı 

Hasan Emre : Bize Kızılbayır'ı anlatırmısınız ?

Hasan Emre : İlk okuldan sonra okula gitmediğinize  göre çıraklık ,kalfalık ve ustalık dönemlerinizi anlatırmısınız ?

Hüseyin Uslu : İlk okul sıralarında yazları culfalığa gittim masıra sardım.1950 yılında Mehmet Tümer ( Haci Baba )'nın yanında başladım terzi çıraklığına Hanağası'nın oğlu Mustafa Umut halfemdi.Sonra Bir müddet Hüseyin Salıcı'nın yanında çalıştıktan sonra Gomser Gara Vakkas'ın yanında çalıştım. Hösükoğlu Zeynel Tümer ile ortak ilk kendime ait ilk terzi tükenimi aştım.4 Temmuz 1955 senesinde Bal Mahammetlerin kızı
Arize hanım ile evlendim 6 kız bir erkek çocuk sahibi oldum.1956 yılında askere gittim ilk acemi birliğim Denizli usta birliğim İskenderun'du 24 ay askerlik yaptım. 

Hasan Emre : Askerlik arkadşlarınız hatırınızda mı ? 

Hüseyin Uslu : Biberin oğlu Bekir Tokuz,Mamışın oğlu Ahmet Çalgayiş birde Suvarlı'lı İbrahim Yıldız vardı.

Hasan Emre : Askerlik dönüşü ne yaptınız ? 

Hüseyin Uslu : Askerden geldikten sonra bir sene gader aşağı şehirde gene terzilik ettim 1960 senesinde yukarı şehere göçüp Terziliğe burada devam ettim. 1982 senesinde Ailece İstanbul'a taşındık Konfeksiyon atölyesi kurduysamda gurbeti sevmedim 2 sene sonra geri dönüp aynı işime devam ettim. Halen tükenimde oturuyum herhengi bir iş yapmasamda aha bak görüyon işte makineler bana ben makinelere baksam da gün gelip geçiyor. 

Hasan Emre : Hüseyin ağabey ; Merhum hayırsever Mehmet Erdemoğlu bir sohbetimizde ; Gaziantep'e taşındıkları zaman sanırım 1970 senesinde oturduğu evi size sattığını ve sonradan başkaları daha fazla vermelerine rağmen size verdiği sözden ve fiyattan caymadığını hatta sermayesinin o ev parası olduğunu söylemişti bana. Bu konu ile ilgili siz neler söyleyeceksiniz ?

Hüseyin Uslu : Evet aynen öyle oldu

.Biz pazarlığı sözlü olarak  on altı bin liraya bitirmiştik Allah var kapora filanda vermemiştim. Sonra yirmi bin liraya çıkarmışlar diye bende eşittim. Benim ağzımdan söz bir kere çıktı yirmi değil ellibin verseler gene sözümden dönmem demiş.Bu konuda banada bir tek kelime dahi söz etmedi.Nitekim ilk ne konuştuysak öyle oldu. Allah mekanını cennet etsin.

 

Hasan Emre : Peki Hüseyin Amca ; Çok Teşekkür ediyorum.Son olarak okurlarımıza neler söylemek istersiniz ?

 Hüseyin Uslu : Herkese sağlık huzur ve mutluluk dilerim.

 


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor