‘Barajlar, çifçinin yüzünü güldürecek’

GÜNDEM 7.05.2014 14:53:25 0
‘Barajlar, çifçinin yüzünü güldürecek’

 

“Çetintepe projesi Besni’yi Birebir ilgilendiriyor”

Besni dahil bölgemizdeki köylerin en önemli sorunu olan içme suyu ihtiyacını karşılamak için, Gaziantep İl sınırında Ziyaret köyü mevkiine Çat Boğazı barajının yapılacağı müjdesini veren Ak Parti Gaziantep Milletvekili hemşerimiz Mehmet Erdoğan, bölgemizdeki başta Çetintepe barajındaki çalışmalar olmak üzere devam eden diğer projeler hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Sulama alanında Bölgenin en önemli projesi olarak gördüğü Çetintepe Barajının hayata geçirilmesi için göreve geldiği günden beri mücadele verdiğini söyleyen Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, bölgede yapılacak diğer barajların hangi amaçla kullanılacaklarını da ayrıntılarıyla açıkladı. Çetintepe barajının Besni’yi birebir ilgilendirdiğini söyleyen Gaziantep milletvekili Mehmet Erdoğan, bölgemizi iki yıl daha erken sulamaya almak için gerekli tüm adımları attıklarını ifade etti.

“Yedi yıldır mücadelesini verdiğimiz bir projeydi”

Gazetemizi ziyaret ederek Sulama ve içme suyu barajları konusunda Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan’ın yaptığı açıklamalar şöyle. “Ben vekil olduğum günden beride birinci yapacağım işler arasına aldığım bir baraj projem var o da Çetintepe. Yani elli yıldır konuşulan bölgemizde fakat bir türlü hayata geçmeyen ama yedi yıldır mücadelesini verdiğimiz bir projeydi. Çetintepe projesi hem birebir Besni’yi ilgilendiriyor, Arabanı ilgilendiriyor, Yavuzelini ilgilendiriyor, Pazarcığı ilgilendiriyor kısmen de Gölbaşı’nı ilgilendiriyor. Çetintepe barajıyla bölgemizde 710.000 dönüm arazi sulanacak ve yılda bu bölgede toplam demin saydığım ilçelerde arazilerde yılda 250 milyon Tl ek katma değer olacak, çift ürün alınacak hatta seracılık gelişecek ve birden fazla sebze meyve işi oluşacak. Tabi bu organik tarıma da geçişi hızlandıracak.” 

“Besni’yi öne alabilmek için bunları Çetiptepe’ye yükledik”

“Çetintepe’de daha önceki projemiz şuydu, Çetintepe barajının yanında Haydarlı, Harmancık ve Besni Araban yolu üzerine de Çat boğazını yapacaktık, fakat bu barajlar bir yandan da Gaziatep’in içme suyunu karşılayacaktı. Biz içme suyu projemizi değiştirdik Gölbaşı ile Gaziantep arasında Helete denen mevkide Düzbağ barajını yapacağız. Bu netleşti ve kesinleşti. Biliyorsunuz biz Çetintepe’nin temelini geçen yaz Temmuz aylarında Gölbaşında attık. Şimdi o Çetintepe ile birlikte yapacağımız Çat boğazı sulamasıyla onunla birlikte Haydarlı sulamasının revizyonunu değiştirdik. Haydarlıyı Harmancıkla birleştirdik. Çatı da Haydarlıya sulamasını verdik, amacımız iki yıl beriye çekmek. Yoksa iki yıl daha geç olacak projeydi ve böylece Harmancık barajıyla Araban ve Yavuzelini iki bölgesel sulama yapacağız.” 

“Sahantilden Keysun ovasına kadar 200 bin dönüm arazi sulanacak”

“Çat boğazıyla Besni ve Araban’ı sulayacaktık bunun yerine Çetintepe’nin nede olsa temeli atıldı diye ve erken bitecek bir baraj Besni’yi öne alabilmek için ve bunun yanında Pazarcığı da öne alabilmek için bunları Çetiptepe’ye yükledik. Yani Çat boğazına ihtiyaç kalmadan Çetintepe barajıyla Besni’nin 200.000 dönümün üzerinde arazinin Sahantilden Çomağa kadar, Çomaktan Keysun ovasına kadar tam 200.000 dönümün üzerinde araziyi sulayacak projeyi Çetintepe de yapacağız. Yine aynı Çetintepe barajı üzerinden Pazarcık ve Gölbaşı’ndaki bölgeleri de sulayacağız. Harmancıkta da demin bahsettiğim gibi Araban ile Yavuzeli’ni sulayacağız.” 

“Çat boğazı barajı Besni ve Araban Köylerini içme suyunu karşılayacak”

“Gelelim Çat boğazına, şimdi Çat boğazının sulamada artık değerlendirmemize gerek kalmadı. Peki onu ne yapacağız, bu barajında tekrar yapımına devam edilmesini ben programa aldırdım ve bununla birlikte bu barajı tamamen Besni ve Araban’ın ve kısmen Yavuzeli’ne doğru bu bölgenin içme suyu ihtiyacını karşılayacak bur baraj haline getireceğiz. Yani sulama olarak yapacağımız Çatı içme suyuna çevirdik çünkü bölgemizde zaman zaman içme suyu sıkıntısı da oluyor.  Araban’ın birçok köyünde sıkıntı var, Besni’nin birçok köyünde var. Şimdi bunları oradan giderme, Çat boğazı birazda diğerlerine göre geç yapılacağı için içme suyuna da devredilerek bölgeyi rahatlatıyoruz.” 

“Ardıl barajının temelini 22 Eylül’de attık”

“Ardıl barajı Araban bölgesiyle alakalıydı ve Ardıl barajının temelini 22 Eylül’de attık. Şu anda bu barajla birlikte iki ay içerisinde, şu anda orada iş makineleri çalışıyor. İki ay içerisinde de sulama kanallarının ihalesini hazırlıyor bakanlık, onu takip ediyoruz. Bu iki ay içerisinde de bunu tamamlayıp ihaleyi yapacağız. Yani baraj bir yandan yapılırken, diğer yandan da sulama kanallarını yaparak barajın gecikmesini önleyerek bir an önce Ardıl bölgesinde Araban bölgemizde 25.700 dönümlük araziyi sulayacağız. Tabi bölgemizin en önemli projesi olarak görüyorum.” 

“İki yıl daha erken sulamak için gerekli tüm adımları atıyoruz” 

“Bölgenin sulamasını iki yıl beriye almak için de Çetintepe’den doğrudan Besni sulamayı karara aldırdık. Şu anda bütün çalışmalarımız bu noktada, tabi bununla ilgili planlama ve projeler gerekiyordu. Planlamayı şu anda başlattık. Bu yılın sonuna kadar projeyi de tamamlayarak ikisinin de ihalesini vereceğiz. Hem planlama projelerini hem de ayrıca projeleri vereceğiz. Bundan sonra ÇED’lerini hazırlayıp önümüzdeki yılın sonlarına doğruda inşaat ihalesini yaptırmayı planlıyoruz. Biliyorsunuz Çetintepeyi verdik, yani bu bölgemizi iki yıl daha erken sulamaya almak için gerekli tüm adımları atıyoruz.” 

 

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor