Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Başbakan Yardımcısı Kaynak Depremzedeleri Ziyaret etti

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Perşembe günü Samsat ilçesinde meydana gelen depremin ardından bölgeye geldi.

GÜNDEM 8.03.2017 10:41:29 0
Başbakan Yardımcısı Kaynak Depremzedeleri Ziyaret etti

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, deprem bölgesini gezerek, yetkililerden bilgi aldı. Gazetecilere açıklamada bulunan Kaynak, Perşembe günü 5,5 şiddetinde bir deprem meydana geldiğini hatırlattı.

Vali Abdullah Erin´den çok kapsamlı bir brifing aldığını anlatan Kaynak, gelinen noktada Kuzeydoğu Anadolu fay hattının Adıyaman´ın yarısına 1. dereceden, diğer yarısına 2. dereceden öncelikli derem bölgesi olarak gösterildiğini ifade etti.

Bu Beklenen bir şeydi

Bu fay hattının İskenderun körfezinde son bulduğunu bildiren Kaynak, "Ancak meydana gelen depremi oluşturan fay, Samsat´ta çok daha kısa, çok daha farklı bir fay hattı üzerinde meydana gelmiştir. O zamandan bu yana kadar 200´ün üzerinde artçı depremler meydana geldi. Artçı depremlerin en büyüğü 4.3 oldu. Bugün sabah ta 3.8 deprem meydana geldi. Bu beklenen bir şeydi. Jeoloji mühendislerinin söylediği birşeydi. Depremden sonra artçı depremler olabilir. Mesela Çanakkale Ayvacık´ta neredeyse 1 aya yakın deprem silsilesi ile karşı karşıyayız. Samsat´taki gelişmeler, Perşembe gününden bu yana normal artçı depremler olduğunu gösteriyor. Şiddetli bir deprem daha meydana gelmedi. Bu bölgede gerçektende deprem alınan ihbarı Adıyaman Valiliğimiz koordinasında AFAD, Sağlık Bakanlığımız, Kızılay, sivil toplum kuruluşlarımız, Adıyaman Belediyemiz ve Samsat´ın Kaymakamlığı ve belediyesi olaya müdahale ediyor." dedi.

Öğle Saatinde Olması Daha İyi Bir İmkân Sağladı

Deprem öğle saatlerinde olmasının iyi bir imkan sağladığını vurgulayan Kaynak, şöyle devam etti:

"O günden bu yana valiliğimizin yaptığı çalışmalar neticesinde, yaklaşık toplam 1900 hane var. Samsat ve köylerinde. 16 köyde. Bu 1900 hanenin şuana kadar tespit edilen binden fazla hanede ağır hasar meydana gelmiş vaziyette. 450 civarı evde de hafif hasar meydana gelmiştir. 22 tane tam manasıyla yıkılmış binalar var. Adıyaman Valiliğimizin aldığı tedbirler çerçevesinde eğitim öğretimn açık olduğu dönemdeyiz. Hızlıca öğrenciler tahliye edildiler. Samsat´ta yaklaşık 1500 öğrencinin okuduğu 12 okulda, 85 tane derslikte hasar tespit etmiş durumdayız. Halen hastanede 3 tane yaralımız var, 3 yaralımız da depremin vermiş olduğu endişe le yüksekten atlamayla kırık ve inceme meydana gelmiş"

Hane Sayısından Fazla Çadır Sevkiyatı Yaptık

AFAD ve STK´larla hane sayısından fazla çadır sevkiyatı yaptıklarını aktaran Kaynak, "İlk geceden itibaren sabaha kadar bu çadırları kurduk. Yine o gün Adıyaman Belediyemiz depremzelerimizin akşam yemeğini ulaştırdı. Daha sonra gerek Kızılay gerek diğer kurulaşlarımız, insanlarımızın gıda ihtiyaçlarını karşılıyor. AFAD 276 personelini 2 saat içinde buraya yetiştirdi" dedi.

Bu Bölgede Yaşayan Nüfusumuz: 7 Bin 922

Bölgede 7 bin 922 kişinin yaşadığını anlatan Kaynak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şuanda Kızılay´ımız bu insanlarımızın yemek ihtiyacını karşılamaktadır. Bütün evler hasar görmese bile artçı depremlerin verdiği endişe ile insanlarımız kendi evlerinde yemek yapamıyorlar. Biz bunu anlayışla karşılıyoruz. O sebeple insanlarımız kendi evlerine huzur içerisinde dönünceye kadar, bu destekler devam edecektir. Bütün il müdürlüklerimiz aktif olarak sahadadır. Valimizin koordinesinde bu çalışmalar yapılıyor."

Kaynak, kamu binalarının geçici bir yerde hizmet vereceğini, hasar görmüş okulları çok kısa sürede 12 prefabrik okulla telafi edeceklerini dile getirdi.

İçme suyu şebekesinde de ciddi sıkıntı meydana geldiğini bildiren Kaynak, bu sıkıntıyı kısa süre içerisinde çalışmaları tamamlayacaklarını kaydetti.

Kaynak, Samsat´ın uygun bir şehircilik için Çevre ve Şehircilik Bakanlığınınn zemin çalışması yapacağını sözlerine ekledi.

En büyük kazançlarının can kaybı olmadığına dikkat çeken Kaynak, buna çok sevindiklerinin altını çizdi.

Kamu kurumlarının bu süreçte çok iyi iş çıkarttığını vurgulayan Kaynak, devletin sosyal hukuk devletinin burada gösterdiğine dikkat çekti.

Bu Yapıların Yerine Yenisini Yapacağız

Hasar görmüş binalara da değinen Kaynak, "Yapılacak hasar tespitinin ardından bu yapıların yerine yenisini yapmayı hedef koyduk. Hedefimiz önümüzdeki kışa girerken, yeni, kendi konutlarında oturmasıdır. Bu hedeflere ulaşmak çin inşallah gayret sarf edeceğiz"diye konuştu.

Çatlak Hasar Değil

Yeni kamu binalarındaki çatlaklarla ilgili soruyu da cevaplandıran Kaynak, "Çatlak hasar değil. Hastanemiz yeni bir binadır. Hiçbir hasar yoktur. Sıva çatlağı, alçı çatlağı, bunlar hızlıca giderilir. Hastanemizde şuan tehlikeli birşey yoktur. Zaten ben söyledim; deprem meydana geldiğinde, acl sağlık hizmetleri müdürlüğümüz gerekli ncelemeyi yaptı. Hastanemizde bana verilen bilgye göre, kullanılamayacak bir bölüm yoktur" şeklinde konuştu.

Atatürk Barajında Hasar Yoktur

Atatürk Barajında herhangi bir hasarın olmadığını belirten Kaynak, mühendislerin zamanında gerekli önlemleri aldığını sözlerine ekledi.

Başbakan Yardımcısı Kaynak´a, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Vali Abdullah Erin, Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, kurumların genel müdürleri e şube müdürleri eşlik etti.

 

 


Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024
Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024

BESNİ HAKKINDA HERŞEY...

Besni'de Kaybolan Meslekler "KARCILIK"
Besni'de Kaybolan Meslekler "KÖŞGERLİK"
BESNİ ÜZÜMÜ
Besni'de Beddualar Dualar Atasözleri
BESNİ AĞZI
BESNİ'DE AİLE YAPISI
BESNİ'DE KÖPRÜLER
BESNİ'DE DEHLİZLER
BESNİ'DE TARIM
BESNİ'DE ÇEŞMELER
BESNİ SOFRASI
BESN'NİN COĞRAFİK YAPISI
BESNİ DARPHANESİ
BESNİ'DE MEDRESELER
BESNİ'DE KİLİSELER
BESNİ'DE HAMAMLAR
BESNİ'DE CAMİLER