Besni Barajı var mı yok mu?

GÜNDEM 8.03.2014 17:03:50 0
Besni Barajı var mı yok mu?

Gazetemizi ziyaret edip GAP sulama projeleri hakkında açıklama yapan Topkan, Besni Barajının iptal edildiğini ifade ederek, Adıyaman Milletvekillerine çağrıda bulundu. “İddia ettikleri gibi bu barajlar yapılacaksa eğer 2014 yılı yatırım programlarına bu barajlar için ödenek ayrılıp, ayrılmadığını kamuoyuna açıklasınlar” dedi.

Geçtiğimiz ay “AKP ile Adıyaman’da ne değişti, Erdoğan ne söz verdi” isimli bir kitap yayınlayan Celal Topkan, kitabında GAP Projesi kapsamında Adıyaman’da sulama projelerinin AKP döneminde geçirdiği süreci anlatıyordu.

Çetintepe barajının 2014 DSİ yatırım programında olmadığını ve kaynakta ayrılmadığını iddia eden Celal Topkan, “Ama arkadaşlarımız sayın bakanın da katılımıyla Gölbaşı’nda barajın bölgesine gitmeksizin Gölbaşı’nda göstermelik, halkın gözünü boyamak için bir temel atma töreni düzenlediler. Ama temeli atılan Çetintepe barajı için 2014 yatırım programına alınmadı ve Çetintepe barajı için ödenek ayrılmadı.” dedi.

Topkan şunları söyledi. “AKP döneminde Adıyaman’da öngörülen 103 bin hektar sulama alanının, 2008’de yayınlanan GAP eylem planında 49 bin hektarı iptal edilmişti. Ancak AKP Adıyaman Milletvekili arkadaşlarımız özellikle Ahmet Aydın ve Mehmet Erdoğan ısrarla bu projelerin ve barajların yapılacağını iddia etmişlerdi. Bende onlara hayır, bu projeler iptal edildi, iptal edilen projelerin yapılma imkanı yok demiştim ve kendilerine bir çağrıda bulunmuştum. 

Demiştim ki, eğer iddia ettiğiniz şekilde bu projeler örneğin Gömükan barajı, Çataltepe barajı, Büyükçay barajı, Koçali barajı, yapılacak diyorsanız, yapılacak işler devletin işleyişi gereği bütçeye konulur, ödenek ayrılır, yatırım programına konulur ve yapılmasına başlanır.

Milletvekili arkadaşlara bir çağrıda bulunuyorum; İddia ettikleri gibi bu barajlar yapılacaksa eğer 2014 yılı yatırım programlarına bu barajlar için ödenek ayrılıp, ayrılmadığını kamuoyuna açıklasınlar demiştim. O günden bu güne bir açıklama yapılmadı.

Ancak Mehmet Erdoğan attığı bir tivitte, iptal edilen Besni barajının Gölbaşı-Adıyaman karayolunun 3. kilometresindeki yeri değiştirilerek Besni barajı yapılacak diye bir tivit attığı için ikinci bir kitap yazıp böyle bir şeyin olmağını yeni kitabımda 2014 yılı DSİ yatırım programında incelediğiniz zaman Adıyaman’daki sulama projeleri ile ilgili ödenek ayrılmadığını ve yatırım programına alınmadığını sizlerde göreceksiniz. Böyle bir şey yok, çünkü bu barajlar iptal. 

Örneğin 2013’te temeli atılan Çetintepe barajı için 2014 DSİ yatırım programında yok, kaynakta ayrılmış durumda değil. Ama arkadaşlarımız sayın bakanın da katılımıyla Gölbaşı’nda barajın bölgesine gitmeksizin Gölbaşı’nda göstermelik, halkın gözünü boyamak için bir temel atma töreni düzenlediler. Ama temeli atılan Çetintepe barajı için 2014 yatırım programına alınmadı ve Çetintepe barajı için ödenek ayrılmadı.

Besni barajı zaten iptal edilmişti, sayın Mehmet Erdoğan’a çağrıda bulunmuştum ve demiştim ki; sayın Mehmet Erdoğan sürekle Besni barajı yapılacak diye demeçler veriyorsun. Elde de Başbakanın 2008 yılında Diyarbakır’da açıkladığı yeni eylem planı var. Bu eylem planında Besni barajı iptal, yani yok. Olmayan baraj için diyorsun ki şu tarihte temel atılacak bu tarihte başlanacak diye çeşitli tarihler veriyorsun halkın arasında dolaşırken.  

Burada tekrar bir çağrıda bulunuyorum; Besni barajının yapılacağına dair devletin kaynaklarından bir belge sun, 2014 yatırım programında Besni barajı için kaynak ve ödenek ayrıldığını açıkla. Yada 2015 programına alınacağına dair kimle görüştü, nerede belgesi bunu kamuoyuna sun ve bu halkımızı daha fazla kandırmayalım.”


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor