Besni’de ‘Kızların Eğitimi Projesi’ toplantısı yapıldı

GÜNDEM 19.02.2013 10:32:28 0
Besni’de ‘Kızların Eğitimi Projesi’ toplantısı yapıldı

 

Toplantıya Kaymakam Gürkan Demirkale, İlçe Müftüsü Hanifi Damar, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Turaç, Adıyaman STK Başkanları, Besni İlçe STK Temsilcileri, Köy ve Mahalle Muhtarları, Okul Müdürleri, öğretmenler ve veliler katıldı.
Toplantıya, Adıyaman Kızların Eğitimi Projesi Üyesi Elif Sarıkaya ve Kızların Eğitimi Projesi Üyesi Formatör Öğretmen Feyzullah Arslan konuşmacı olarak katıldı. Katılımcıları bilgilendirmek için projenin amacının, Eğitimdeki kalitenin arttırılması, okullardaki okul terk oranlarının azaltılması, çocukların iş gücü mesleki becerilerinin ve yetkilerinin geliştirilmesi, eğitimin önemi konusunda ebeveynlerin farkındalığının azaltılması olduğu söylendi.
Toplamda 43 ilde olduğu belirtilen bu projenin 16’sının pilot il olduğunu ifade eden KEP üyeleri, projenin hedefinin 3200 aile ile görüşmek olduğunu vurguladı. Bu proje ile 2000 kız öğrenciye de eğitim paketi dağıtılması planlanıyor. Proje kapsamında 3 ilde 1 gün sureyle toplantılar düzenlendi ve toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili bilgilendirme çalışmaları yapıldı.
Proje kapsamında kızların eğitiminin önemli olduğunu vurgulayan KEP üyeleri, toplantıdaki bayan katılımının olmamasına dikkat çekti. Bu projenin temel amaçlarından bahseden KEP Üyesi Fatma Sarıkaya, çocukların, bilhassa kız çocukların okula gönderilmesi gerektiğinin altını çizdi. 
Kaymakam Gürkan Demirkale, “Bu konuda kaymakamlık olarak bizler, üzerimize düşeni sonuna kadar yapacağız. Yerel yönetim olarak siz muhtarların ve tüm imamların bu konuda daha aktif görev alması gerekiyor' diye konuştu.
Toplantıda KEP Üyeleri 2010 – 2011 yılı il bazında Okullulaşma oranlarını tablo üzerinde incelediler. Tabloların incelenmesinden sonra kız çocuklarının önüne çıkan engeller tartışıldı. Slayt halinde de sunulan bu engeller, ekonomik nedenler, çocuğun emeğinden yararlanılması, cinsiyet eşitsizliği, ebeveynlerin eğitim düzeyi, kızların ihtiyaçlarının karşılanamaması, nüfusta yaşanan sorunlar şeklinde sunuldu.
Çocukların okula gönderilmesi konusunda ikna gruplarının oluşturulması ve camilerde vaaz ve hutbe yoluyla halka bilgilendirme yapılmasını söyleyen KEP Üyeleri, mezun olan ve olacak öğrencilerin okullulaşmasını sağlamak gerektiğini vurguladı. Ilçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Turaç, yıl içindeki öğrenci kayıt verilerini ve okula gönderilmeyen 80 öğrenci kaydının olduğunu söyledi. Turaç, son yıllarda kız teknik ve meslek liselerine kayıt yaptıran öğrenci sayısındaki artışların, kız çocuklarının eğitimi ve meslek edinmesinin önemine ilişkin toplumda da bir bilinç oluşturduğunu belirterek, “Hem bu bilinci güçlendirmek hem de farkındalığın düşük olduğu bölgelere daha fazla eğilerek özellikle kız çocuklarımızın okullaşmasını sağlamak üzere burada toplandık. Eğitimin her basamağında kız çocuklarımızın yükselen okullaşma oranlarını daha da iyi oranlara taşımak ve bu konuda bize düşen ne görev varsa yapmak bizim en temel görevimizdir” dedi.
STK Başkanlarına okullardaki sorunlarla ilgili cevap hakkı verildi. STK Başkanları bu konu ile ilgil görüşlerini söylediler. Ardından İlçe Müftüsü Hanifi Damar projenin önemi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Damar, dini açıdan eğitimin önemli olduğunu, vaazlarda ve hutbelerde bu konu üzerinde duracaklarını ifade etti. Konuşmalardan sonra katılımcılara teşekkür edildi ve toplantı sona erdi.
 

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor