Besni, Organik Ürün Cenneti olma yolunda

GÜNDEM 11.12.2013 11:17:05 0
Besni, Organik Ürün Cenneti olma yolunda

 

Besni’de organik ürün yetiştiriciliği son yıllarda Besni Kaymakamlığı ve İlçe Tarım Müdürlüğünün girişimleri ile hızla artıyor. Özellikle Besni Üzümü ve Badem yetiştiriciliğinde organik yetiştiricilik öne çıkıyor. Besni’de yaklaşık 1200 dekar alanda badem ve 610 dekar alanda ise organik Besni Üzümü yetiştiriciliği yapılıyor. 

22 Çiftçi Organik Tarım yapıyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından bir ürünün organik olarak sertifikalandırılması için en az üç yıl kontrol edilerek bir geçiş süreci sağlanıyor. Üç yılın sonunda analizlerde herhangi bir kalıntı bulunmaması halinde ürün ancak organik olarak tescillenmektedir. 

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Kösekul yaptığı açıklamada, “İlçemizde şuan itibarı ile 22 adet çiftçimiz organik yetiştiricilik yapıyor. GAP idaresinin desteklediği bir proje ile 47 çiftçimiz de 05.12.2013 tarihi itibari ile organik tarım sözleşmelerini imzaladı. Bununla beraber toplam 69 çiftçimiz yaklaşık 1.200 dekar badem ve 2.310 dekar üzüm olmak üzere toplam 3.510 dekar alanda organik yetiştiricilik yapacak.” dedi. 

Organik Bademi ilk yetiştiren İbrahim Aksoy

Besni’de organik üretime ilk başlayan ve üç yıllık organik geçiş sürecini tamamlayarak ürününde yapılan tetkik ve analizler sonucunda herhangi bir kalıntıya rastlanılmayan badem üreticisi İbrahim Aksoy’a organik ürün sertifikası Gıda Tarım ve hayvancılık İlçe Müdürlüğünda sertifikasyon kuruluşu yetkilileri ve İlçe Müdürü Mehmet Kösekul tarafından verildi.  

Besni üzümü Almanya’da Fuarda tanıtılacak

Mehmet Kösekul, “İlçemizde geçiş sürecini tamamlayarak organik ürün sertifikası alan bu üreticimiz GAP idaresinin finanse ettiği bir proje kapsamında Almanya da 12-15 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek olan Uluslararası Organik Tarım Ürünleri Fuarına gönderilecek. Almanya’da düzenlenecek olan Organik tarım Fuarında Besni ilçemizde yetiştirilen Organik Badem ve Besni üzümü Uluslararası platformda tanıtılacak ve dünyada organik yetiştiricilikteki gelişmeler takip edilerek, İbrahim Aksoy dönüşünde kendi bahçesinde yapacağı yeni uygulamalarla buradaki diğer çiftçilerimize de örnek olacaktır.  Organik yetiştiriciliğin öneminin gün geçtikçe arttığı dünyada, ilçemizde bu şekilde yoğun bir organik yetiştiricilik sevinç verici bir durumdur. Çiftçilerimize hayırlı ve bol kazançlı günler dileriz.” dedi.


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor