Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

BESNİ ÜZÜMÜNÜN SOFRALARA ZORLU YOLCULUĞU BAŞLADI

Dünyaca bilinen Besni Üzümünün sofralara zorlu yolculuğu başladı. Daha çok kurutmalık üzüm olarak değerlendirilen Besni Üzümü´nün bu yıl 5 bin 600 dönüm alanda ekimi yapıldı. Zeytinyağı ile yağlanarak güneş altında kurutulan Besni Üzümü 20 liradan alıcı b

GÜNDEM 27.08.2020 18:07:54 0
BESNİ ÜZÜMÜNÜN SOFRALARA ZORLU YOLCULUĞU BAŞLADI

BESNİ ÜZÜMÜNDE HASAT BAŞLADI
Besni´ye bağlı Çorak köyünde hasadı başlanan Besni Üzümü, daha çok kurutmalık üzüm olarak değerlendiriliyor. Bağ makasıyla tiyeklerden kesilen üzüm, tanelenerek hem salkımından hem de çürüğünden ayrılıyor. Sağlam olan üzümler, potasyum ve zeytinyağı karışımıyla yağlanarak daha önce hazırlanan sergi alanlarında güneş altında kurumaya bırakılıyor.
Zahmetli üretim aşamasında kadın, çocuk demeden tüm aile fertlerinin el ele vererek hummalı bir çalışmaya girdiği üzüm için olgunlaşmasından, kurutularak sofralara ulaşmasına kadar bir haftalık emek gerekiyor.
Çorak köyünde sabahın erken saatlerinde üzüm kesmeye ve temizlemeye gelen mevsimlik işçiler, zorlu bir çalışma yaparak kuru üzümün sofralara gelmesine katkıda bulunuyor.

31 BİN DÖNÜMDE ÜZÜM YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPILIYOR
Besni İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Kösekul, ilçe merkez ve köylerinde 31 bin dönümde üzüm yetiştiriciliği yapıldığını söyledi.
Besni deyince akla üzüm geldiğini ifade eden Kösekul, şöyle konuştu; ?İlçede yaklaşık 29 üzüm çeşidi bulunuyor. Şu anda bulunduğumuz bağlar kurutmalık özelliği olan Besni çeşidi üzümdür. Vatandaşlarımız bağlara gelip tiyeklerden kestikleri ´peygamber üzümü´nü kurutup pazarlarda satışını yapıyor. 31 bin dönüm üzümün yaklaşık 5-6 bini Besni üzümüdür. Bu üzümün tamamı organiktir, çiftçilerimiz sertifikalıdır? dedi.
Kösekul ayrıca üreticilerin kooperatif altında birleşmeleri halinde ürünlerini pazara daha rahat satacaklarını belirtti.

VERİM GEÇEN YILA ORANLA YÜZDE 15 ARTTI
Verimin geçen yıla oranla bu yıl yüzde 15 daha iyi olduğunu dile getiren Kösekul, "Bu yıl üzümün kalitesi de iyi, 5 bin 600 dönümde Besni üzümü yetiştiriliyor. Dönümde 350 kilogram yaş üzüm alınabiliyor. 5 kilogram yaş üzümden bir kilogram kuru üzüm elde ediyoruz. Kuru üzümün kilosu ise 20 liradan satışa sunuluyor." dedi.
İşçilerden Ümmühan Göker ise ailesiyle Kahramanmaraş´ın Pazarcık ilçesinden üzüm toplamak için Besni´ye geldiklerini belirterek, "Üzüm sofralara zor bir süreçten geçerek geliyor. Sabah saatlerinde gelip akşama kadar bağda çalışıyoruz. Üzümü tane haline getirdikten sonra yağlayıp kuruması için güneşin önüne bırakıyoruz." ifadelerini kullandı.
Meryem Berker ise çocuklarını evde bırakarak ekmek parası için üzüm bağlarına geldiğini söyledi. Çalışmaya erken saatte başladıklarını aktaran Berker, hava sıcaklığı nedeniyle zaman zaman zorluk yaşadıklarını belirtti. Çiftçi Cafer Ulakçı ise kuruttukları üzümleri çevre illere sattıklarını ve bölgede talep gördüklerini dile getirdi.
Daha sonra İlçe Kaymakamı Bedirhan İmamoğlu da beraberindeki heyetle üzüm hasadına katılarak çiftçilere kolay gelsin dileklerinde bulundu.


Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024
Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024

BESNİ HAKKINDA HERŞEY...

Besni'de Kaybolan Meslekler "KARCILIK"
Besni'de Kaybolan Meslekler "KÖŞGERLİK"
BESNİ ÜZÜMÜ
Besni'de Beddualar Dualar Atasözleri
BESNİ AĞZI
BESNİ'DE AİLE YAPISI
BESNİ'DE KÖPRÜLER
BESNİ'DE DEHLİZLER
BESNİ'DE TARIM
BESNİ'DE ÇEŞMELER
BESNİ SOFRASI
BESN'NİN COĞRAFİK YAPISI
BESNİ DARPHANESİ
BESNİ'DE MEDRESELER
BESNİ'DE KİLİSELER
BESNİ'DE HAMAMLAR
BESNİ'DE CAMİLER