Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

BESNİ´DE SALÇALIK BİBER TELAŞI BAŞLADI

Salçalık biber mevsimine girilmesiyle birlikte Uzay Çatı Pazar yerinde biber alma telaşı başladı. Fiyatların geçen yıl ile arasında pek fark olmadığını dile getiren biber satıcıları, bu yıl tatlı biberin 3, acı biberin ise 3 buçuk liradan satıldığını ifad

GÜNDEM 3.09.2020 13:57:17 1
BESNİ´DE SALÇALIK BİBER TELAŞI BAŞLADI

BİN 500 TON SALÇALIK BİBERİN GELMESİ BEKLENİYOR

Salçalık biber mevsiminin gelmesiyle birlikte Uzay Çatı Pazar yerinden biberlerini almaya başlayan vatandaşlar bir yandan da sokaklarda toplanarak büyük bir özveriyle gerçekleştirdikleri biber temizleme işine başladı. Aynı sokakta oturan komşu kadınlar toplanarak imece usulü biber temizliği yapıyor. Bu işlem renkli görüntülere sahne olurken satıcılardan edinilen bilgilere göre bu sene sezon bitimine kadar Besni´ye bin 500 ton salçalık biberin gelmesi bekleniyor.
Salçalık biber kilogram hesabı ile satışa sunuluyor. Salçalık biberin sezonunun başlamasıyla satışların iyi gittiğini söyleyen satıcılar, biberin kilogramının ise tatlı da 3 acıda ise 3 buçuk liradan satıldığını söyledi.
Günlük ortalama 5 TIR salçalık biberin geldiği Besni´de biber çekme tesislerinde biberin kilosu 85 ila 90 kuruş arasında çekilirken traktör ile mahalle aralarında çekilen biberin ise 20-30 TL arasında çekildiği öğrenildi. 

DAMLARDA TEPSİLERE SERİLEREK KURUTULUYOR

Salçalık Biber mevsimi başlayınca, bir an önce biberlerini alıp işlemlere başlamak için yoğun bir koşuşturma içerisine giren kadınlar, evlerin önlerinde toplanarak imece usulü temizlemeye başlıyor. Temizleme işi sona erdikten sonra biber çekme makinaları getirilerek, biberler kovaların içine çekiliyor. Daha sonra son işlem olarak kovalardaki biberler evlerin damlarında ya da balkonlarda tepsilere serilerek kurutulmaya bırakılıyor. Bir kaç gün bekletildikten sonra kuruyan salça tüketime hazır hale geliyor.

?BİBER TEMİZLEME İŞİNİ YARDIMLAŞARAK YAPIYORUZ?

Salçalık biber yapımının Besni´nin kültürünü yansıttığını ifade eden Besnili kadınlar; ?Hazır yapılan biber salçalarının nereden geldiği belli değil. Biz Besni kadını olarak her yıl Besni´nin simgesi haline gelen salçalık biber temizleme işini yardımlaşarak ve sohbet içinde gerçekleştiriyoruz. Her mahallede herkes sıralı olarak biber alıyor ve komşular toplanarak biber alan kişiye yardım ediyoruz. Marketlerde, bakkallarda satılan biber salçalarını kimin yaptığı belli değil. Bizim yaptığımızı ise gözümüz görüyor. En azından kendimiz yapıyor, kendimiz tüketiyoruz. Belki bir kaç gün yoruluyoruz ama gene de yaptığımız iş bu yorgunluğa değiyor? dediler.


Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024
Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024

BESNİ HAKKINDA HERŞEY...

Besni'de Kaybolan Meslekler "KARCILIK"
Besni'de Kaybolan Meslekler "KÖŞGERLİK"
BESNİ ÜZÜMÜ
Besni'de Beddualar Dualar Atasözleri
BESNİ AĞZI
BESNİ'DE AİLE YAPISI
BESNİ'DE KÖPRÜLER
BESNİ'DE DEHLİZLER
BESNİ'DE TARIM
BESNİ'DE ÇEŞMELER
BESNİ SOFRASI
BESN'NİN COĞRAFİK YAPISI
BESNİ DARPHANESİ
BESNİ'DE MEDRESELER
BESNİ'DE KİLİSELER
BESNİ'DE HAMAMLAR
BESNİ'DE CAMİLER