BESNİ'DE HAMAMLAR

Eski Besni'de üç tane hamam vardı. Bunlardan Tahta Oba Hamamı’nın kalıntıları dahi kalmamış,

BESNİ HAKKINDA 1.12.2023 00:35:00 0
BESNİ

Meydan hamamının kalıntıları duruyor ancak, bazı duvarları sağlam vaziyettedir.   Bekir Bey hamamının ise yeri harabe görünümünde ancak; 2007 yılında yapılan kazı sonucu hamamın yıkık hali gün ışığına çıkmıştır. 

Bekir Beğ Hamamı: Bu hamamı Bekir bey adında biri tarafından yaptırıldığı söylenir. Bu zatın ismiyle anılan birde Medrese verdır. Ebubekir Medresesi, Ulucami ve Bekirbey hamamı ile birlikte bu külliyeye ait dükkanların Ebubekir Medresesi’nin malı olduğu rivayet edilir. 

 Bekir beyin Atı ile birlikte kendi adını taşıyan Hamamın içinde kaybolduğu söylenir. Hamam bugün kısmen harabe halindedir.

1969 yılında bu hamamın duvarında  “Bolluk ve bereketi temsil eden figürlü bir taş çıkmıştır.

Resim: Mehmet Bekmezci

Tahtaoba Hamamı: Bu hamam eski Besni Manifaturacılar  çarşısından kuzeye doğru giderken çarşı camiinin biraz ilerisinden aşağı doğru inen Demirciler ve Tenekeciler sokağının içinde bulunuyordu. Tahta Oba camisine yakındı. Bugün  Tahtaoba hamamının kalıntısı dahi kalmamıştır. yeri uçurum kenarı olduğu için belirsizdir. 

Meydan Hamamı :1970’li yıllara kadar hamam çalışıyordu. Bilahere yıkıldı. Şu anda kubbeleri yıkılmış ancak birkaç duvarı ayaktadır. Hamamın 18. yüzyılın sonlarında yapıldığı tahmin ediliyor.

Kaynak: Azimşehir Besni Kitabı

ŞEKİP ÖNDER


Anahtar Kelimeler: BESNİ' HAMAMLAR

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor