BESNİLİ ÖĞRETİM GÖREVLİSİNDEN ADIYAMAN TARİHİNE KATKI

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Tarih bölümünde Öğretim Görevlisi olan Besnili hemşerimiz Ahmet Korkmaz, 93 Harbinden bu yana Adıyamanlı şehitlerin hayat hikayelerini baz alan çalışmasını tamamladı. Bu kapsamda gazetemizi ziyaret ederek çalışma hak

GÜNDEM 26.08.2021 18:18:54 0
BESNİLİ ÖĞRETİM GÖREVLİSİNDEN  ADIYAMAN TARİHİNE KATKI

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Tarih bölümünde Öğretim Görevlisi olan Besnili hemşerimiz Ahmet Korkmaz, memleketi olan Adıyaman´a hizmet etmek düşüncesiyle yola çıkarak geçtiğimiz aylarda bir çalışma başlattı. Bu kapsamda Adıyaman Belediyesiyle koordineli bir şekilde çalışan Korkmaz, 93 Harbinden bu yana Adıyamanlı şehitlerin yaşam hikayelerini içeren çalışmasını tamamladı.
Gazetemizi ziyaret ederek çalışma hakkında bilgiler veren Korkmaz, çok yakında kitap haline getirilerek Adıyaman halkının hizmetine sunulacağını dile getirdi.
Hemşerimiz Ahmet Korkmaz konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti; ?Şimdi biliyorsunuz bizim tarihimiz Çanakkale´de derin sularda, Yemen´de kızgın çöllerde, Sarıkamış´ta dondurucu soğukta kendisini vatanda feda etmiş Anadolu çocuklarının azim hikayesini barındırır. Ben şahsım olarak memleketime nasıl bir hizmette bulunurum düşüncesi içerisindeyken, memleketimi en iyi şekilde temsil etmiş, gittiği yerde vatan savunması sırasında şehit olmuş Mehmetçiklerin ve kolluk kuvvetlerinin yaşam hikayelerini araştırdım. Bu manada Adıyaman Belediyesine sunduğum 93 Harbinden günümüze Adıyamanlı Şehitler başlığı adı altında bir çalışma hazırladım. Bu çalışmada Adıyaman ve ilçelerine ait 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı, Balkan Savaşları, Birinci Dünya Savaşı, Kore Savaşı, Kıbrıs Barış Harekatı, Türk Kurtuluş Savaşı, iç güvelik sırasında şehit olanlar ve 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında şehit olan askerlerimiz, polislerimiz ve sivil vatandaşlarımız hakkında kapsamlı bir çalışma yaptık. İnşallah çok yakında bu çalışmamız baskıya girecek ve halkımızın nazarına sunulacak. Bunun yanında Kapadokya bölgesinde 11 kişilik bir ekip olarak birçok üniversitede ders kitabı olarak okutulan ?Türk İstiklal Harbi ve Modern Türkiye´nin doğuşu´ Türkiye Cumhuriyet tarihini, Osmanlı´dan günümüze Türk İnkılabı adlı çalışmalarla öğrencilerimize hitap ediyoruz. Bunun yanında şehir tarihçiliği adına şehirlerin geçmişten günümüze tarihini araştıran geniş bir ekibiz. Bunun yanında biliyorsunuz ilk nüfus sayımı Padişah ikinci Mahmut döneminde sadece erkekler sayılarak yapılmıştı. O tarihten günümüze şehirlerin nüfus defterlerini günümüz Türkçesine çeviriyoruz. Bunun yanında günümüzde o tarihten bu tarihe intikal eden sülalelerin, kabilelerin istatiksel verilerini yazıp günümüzde de bu ailelerin en yaşlısı olarak kim hayatta temsilcisi kim onları belirtiyoruz. Yine İngilizce, Arapça, Rusça, Japonca ve Türkçe olarak yayınlanan Kapadokya Kaya Kiliselerinin ikonografisi, tarihi, geçmişi ile ilgili çalışmalarımız var. Bunlarda gerek ulaşmak isteyenler için ilgili sitelerde gerekse de belediyelerin birer kültür hizmeti olarak birçok Kapadokya Belediyesinde mevcut? dedi.


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor