Besnili çiftçilere feromon tuzağı dağıtıldı

Adıyaman İl Tarım Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve İl Özel İdaresi tarafından desteklenen “Antepfıstığında Verim ve Kalite Artışı Sağlanması Projesi” kapsamında Besni’de çiftçilere 900 adet feromon tuzağı dağıtıldı.

GÜNDEM 24.03.2022 14:53:00 0
Besnili çiftçilere feromon tuzağı dağıtıldı

Tuzakların çiftçilere dağıtımı esnasında konuşan İlçe Tarım Müdürü Mehmet Kösekul, Besni’deki fıstık yetiştiriciliği hakkında bilgiler verdi.

Kösekul açıklamasında şunları kaydetti; “İlçemizde yaklaşık 200.000 dekar alanda Antepfıstığı yetiştiriciliği yapılmakta olup verim, kalite artışı için hastalık ve zararlıları ile etkin mücadele önem arz etmektedir. Bölgemizdeki antepfıstığı alanlarına yönelik olarak Adıyaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından hazırlanarak Adıyaman Valiliği İl Özel İdaresi bütçesinden desteklenen “Antepfıstığında Verim ve Kalite Artışı Sağlanması Projesi” kapsamında 900 adet feromon tuzağı, ilçe kaymakamımız Nazlı Demir’in de katılımı ile İlçemiz Sarıyaprak köyünde yapıldı. Proje sayesinde Antepfıstığının yoğun olarak yetiştirildiği köylerimizdeki 150 çiftçimizin bahçesine bu tuzaklar asılacaktır. Antepfıstıklarında zararlı olan Dal Güvesi için biyoteknik mücadele amaçlı olarak kullanılan Funnel tipi feromon tuzakları çiftçilerimize bahçede dağıtılarak, kullanımı konusunda bilgi verilip üreticilerimizle birlikte antepfıstığı ağaçlarına tuzaklar asıldı. Dal güvesi zararlısı yaklaşık 9 ay sürgün içerisinde kalıp bitki özünü yiyerek beslenir, hava şartlarına göre Mart -Nisan ayı gibi 1 yıllık sürgünlerin içerisinden çıkıp pupa olur ve sonrasında ergin uçuşları başlar. Tuzak içerisindeki feromon erkek bireyleri cezbederek kendine çeker, içerisindeki suya temas eden ergin (kelebek) ıslaklıktan dolayı uçamaz ve suda ölür. Bu sayede çiftleşme gerçekleşmez ve popülasyon düşürülerek kimyasal ilaçlar kullanılmadan biyolojik olarak mücadele edilmiş olur. Böylece, doğru zamanda etkili yöntemler kullanılarak insan ve çevre sağlığına zarar vermeden mücadelenin doğru yapılması sonucunda hem üreticilerimize hem de ülke ekonomimize önemli katkı sağlanmış olacaktır. Dal güvesinin kimyasal mücadelesi de zaten çok zor olup zararlı kabuk altında gizlendiği için ilaçlar pek etkili olamamaktadır. Çalışan, üreten çiftçilerimizin bahçelerine bizzat gidip talep ve sorunlarını dinleyerek emeklerine göstermiş olduğu ilgiden dolayı sayın kaymakamımız Nazlı Demir’e ve beraberindeki kurum amirlerimize, çiftçilerimiz adına teşekkür eder bereketli bir sezon olmasını dileriz”

Daha sonra konuşan İlçe Kaymakamı Nazlı demir ise; “İlçemizin ana geçim kaynaklarından biri olup yaklaşık 200.000 dekar alanda yetiştirilen Antepfıstığında Verim ve Kalite Artışı Sağlanması Projesi kapsamında 900 adet feromon tuzağını bugün İlçemiz Sarıyaprak köyünde çiftçilerimize dağıttık. Proje sayesinde Antepfıstığının yoğun olarak yetiştirildiği köylerimizdeki 150 çiftçimizin bahçesine bu tuzaklar asılacak olup böylelikle Antepfıstıklarında zararlı olan Dal Güvesi için biyoteknik şekilde mücadele edilecektir” dedi.


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor