Besni´ye 22 milyonluk dev yatırım

Besni´de Güneşten Elektrik üreten 22 milyon lira maliyetli dev GES santralinin yapımına başlandı. 6 Mw gücündeki tesiste yıllık 10 milyon 800 bin Kw elektrik üretilecek. Ayrıca tesis, kurulum aşamasından üretime geçişe kadar 50 kişiye istihdam sağlayacak.

GÜNDEM 9.12.2016 21:56:15 0
Besni´ye 22 milyonluk dev yatırım

Türkiye Solar Enerjiye yöneldi

Son yıllarda Devlet teşvikiyle yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelen özel sektör, güneşlenme oranının en yüksek olduğu güney bölgelerinde GES tesislerini bir bir faaliyete geçiriyor.

Geçtiğimiz yıl Fransa´daki İklim anlaşmasına imza atan ülkeler arasında yer alan Türkiye, Güneş ve Rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla ağırlık veriyor.

Besni Merkezli Güneş Enerjisi sistemleri üzerine çalışan Mees Solar Enerji tarafından, eski Adıyaman yolu Zirai Donatım mevkiinde ilçenin ilk Güneş Santralinin kurulum çalışmaları başladı. 6 Mw gücündeki Güneş Enerji santralinin kurulum maliyeti ise 6 Milyon Euro (Yaklaşık 22 Milyon Lira)

Tesis, en geç Mart ayı içerisinde tamamlanarak elektrik üretimine başlayacak.

Besni´nin ilk Güneş Enerji santrali olacak

Geçtiğimiz Kasım ayında tesviye işlemlerinin ardından kurulum çalışmaları başlayan Güneş Enerji Santralinin kurulumunu yapan Mees Solar Enerji şirketinin Genel Müdürü Mahmut Can yatırım ile ilgili gazetemize bilgi verdi.  Besni bölgesindeki ilk GES olduğunu söyleyen Can, ?Eski Adıyaman yolu Zirai donatım arkasındaki arazide geçtiğimiz ay kurulumuna başladığımız Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Santrali ilçemizin ve İlimizin en büyük özel sektör yatırımı durumunda. Şirketimiz, Türkiye´nin çeşitli bölgelerinde daha önce çeşitli güçlerde Güneş Enerji Santrallerini kurarak devreye sokmuştur. Aynı alan içerisinde kurulu güç açısından burada yapımı devam eden 6 Mw´lık santralimiz yıllık yaklaşık 10 milyon 800 bin kilovat elektrik üretecek. Tabi bu sektörde böylesine büyük bir yatırımın ilçemizde kurulması da ayrıca sevindirici bir gelişmedir. İlçemize hem istihdam hem de ekonomik anlamda önemli katkıları bulunan bu projemizin ardından, önümüzdeki yıl yine İlçemizde başka GES projelerini de hayata geçireceğiz.?

Yerel Yönetimler köstek değil, destek olmalı!

Yenilenebilir Enerji Kaynakları açısından Türkiye´ni önemli ve Özel bir konumu olduğun söyleyen Can, Devlet bürokrasinin yatırımcının önün açılması açısında hafifletilmesi gerektiğini söyledi. Güneşlenme oranı çevresindeki ülkelere göre çok fazla olan Türkiye´nin, bu alanda hızla ilerlemesi ve fosil yakıtın hem ekonomiye hem de çevreye verdiği zararı minimize etmesi için Yurt içi ve yurt dışından gelen yatırımcı için Devlet teşvikinin Güneş ve Rüzgâr yatırımlarında artırılması gerektiği söyleyen Can, Yerel yönetimlerin de yatırımcıya destek olmasını istedi.

Projelendirme aşamasından kurulum aşamasına kadar tüm bürokratik işlemlerini yapmalarına rağmen yerel yönetimden destek görmediklerini söyleyen Mahmut Can, ?Örneğin, yaklaşık 20 milyon lira değerinde bir yatırım ilçemize geliyor. 1 yıl önce Besni Belediyesine başvurmamıza defalarca sözlü ve yazılı talebimize rağmen yolumuzu yapmamak için her türlü zorluğu çıkarıyorlar. Bırakın desteği veya tesise gelip tebrik etmeyi, köstek olunuyor. Acaba Besni Belediyesi, meclis üyeleri ilçeye yatırım yapılmasını istemiyor mu? Çok merak ediyorum doğrusu!?


Anahtar Kelimeler: Besni milyonluk yatırım

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor