Bilal Doğan;  “Ulusları kurtaran yalnız ve ancak öğretmenlerdir”

GÜNDEM 26.11.2013 10:00:36 0
Bilal Doğan;  “Ulusları kurtaran yalnız ve ancak öğretmenlerdir”

 

“Ulusları kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden yoksun bir ulus henüz ulus adını alma yeteneğini kazanmamıştır” diyen Doğan “Zor şartlarda çalışan öğretmenlerin fedakârlıkları karşısında saygıyla eğildiğini söyledi.

Doğan “Bilindiği üzere 1981 yılından bu yana Atatürk'ün Başöğretmenliği kabul tarihi ve Millet Mektepleri'nin açılış tarihi olan 24 Kasım günü, öğretmenler günü olarak kutlanmaktadır. Ulu Önder Atatürk Türk Milletinin gerçek kurtuluşunu öğretmenlerden beklemiş, öğretmenler ve öğretmenlik mesleği için: “Ulusları kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden yoksun bir ulus henüz ulus adını alma yeteneğini kazanmamıştır. Ona basit bir kitle denir, ulus denemez. Bir kitle ulus olabilmek için mutlaka eğiticilere, öğretmenlere gereksinim duyar” demiştir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün öğretmenlik mesleğine verdiği önem nedeniyle O'nun sağlığında ve ölümünden sonra da öğretmenlerin itina ile yetiştirilmesine çok önem verilmiştir. En yetenekli öğrencilerin öğretmen okuluna alınması ve bunların kuvvetli bir meslek bilgisine sahip ideal öğretmenler olarak yetiştirilmeleri sağlanmıştır.

Türkiye'de öğretmene ve öğretmenlik mesleğine verilen değer, Cumhuriyet Halk Partisi'nin tek parti olduğu dönemde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Eğitim Bakanı rahmetli Mustafa Necati zamanında doruk noktasına çıkmıştır. Mustafa Necati'nin Bakanlığı sırasında, öğretmene gereken değeri vermeyen,onların rahat ve huzurlu çalışmasını sağlamayan Valilerin görevden alındığı görülmüştür. Bugüne geldiğimizde kesintisiz 8 yıllık eğitim sisteminde bile Bakanlığın resmi rakamlarına göre 113 bin öğretmen ihtiyacı varken, bugün ise AKP hükümetinin uygulamaya koyduğu 4+4+4 eğitim sistemi ile birlikte bırakın bu ihtiyacın giderilmesini var olan öğretmenlerden 70 bini norm kadro fazlası durumuna düştü. Norm kadro kapalı gerekçesiyle öğretmen aileleri parçalandı. Öğretmenlerimiz yeterli düşünme ve değerlendirme süresi verilmeden Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Ölümü gösterip sıtmaya razı etme” uygulamasıyla mağdur edildi. Şimdi de okul dönüşümleri adı altında on binlerce öğretmenimiz okullarından alınıyor; norm kadro fazlası durumuna düşürülüyor.

Türkiye‘deki öğretmenler, OECD ülkeleri ile kıyaslandığında, toplumsal statüleri, ekonomik, sosyal ve özlük hakları açısından oldukça geri durumda. OECD’nin 2012 Türkiye Eğitim Raporuna göre öğretmenin yıllık zorunlu çalışma süresi 1816 saat iken, OECD ülkelerinde, bu süre ortalama 1675 saattir. Fazla çalışmaya karşılık, diğer ülkelerdeki meslektaşlarına göre daha düşük ücret almaktadır. Türkiye’deki öğretmenler daha çok çalışmalarına rağmen, Avrupalı meslektaşlarının yaklaşık dörtte biri kadar maaş almaktadır.

Eğitim sisteminde yıllardır büyük bir sorun olan ‘ücretli öğretmenlik’ uygulaması, bir an önce çözülmesi gereken önemli bir sorundur. Okullardaki kontenjanlar daha az ücretle çalıştırılan ücretli öğretmenlerle doldurularak ‘ucuz ve güvencesiz öğretmen’ istihdamı üzerinden, branşlarına, lisanslarına bakılmaksızın, hizmet içi eğitime bile tabi tutulmadan okullarda görevlendirilmektedir. Ücretli öğretmenlik uygulamasına son verilmeli, bütün öğretmenler kadrolu ve güvenceli olarak istihdam edilmelidir. Norm fazlası öğretmenlerin ailelerini parçalarken, hükümete yakın öğretmenlerin bazılarını da korumak için anneli projesiyle müdür yardımcısı yapıp haksız uygulamalar yapılmaktadır. Ülkenin götürülmeye çalışıldığı karanlığın farkında olan öğretmenlerimiz, hangi branşta olursa olsun öğrencilerine Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, emperyalizme karşı Türk Milletinin kazandığı ulusal kurtuluş mücadelesini, Cumhuriyeti, demokrasiyi anlatarak birer aydınlanma meşalesi olmalıdırlar. Çünkü Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyeti emanet ettiği meslek gruplarından birisi de Öğretmenlerimizdir. Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyetini çağdaş uygarlık seviyesine taşıyacak fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirmeye çalışan tüm öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutluyorum” dedi. 


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor