Bir hekimin gözünden salgın günleri

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı hemşerimiz Dr. Mustafa Torun, pandemi sürecini ?Soluk Alamıyoruz? isimli kitapta topladı. Torun, ?Aşıda patent kalkmalı. Bu evrensel bir hak? dedi.

SAĞLIK 6.07.2021 09:57:40 0
Bir hekimin gözünden salgın günleri

Pandemi sürecinde yaşananları çok sayıda yazar ve uzman kitaba dönüştürdü. Onlardan biri de Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı hemşerimiz Dr. Mustafa Torun oldu. Torun, İzmir´de özel bir hastanede görev yapmaya devam ediyor. Torun´un Klaros Yayınları´ndan çıkan ?Soluk Alamıyoruz? isimli kitabın arka kapağında şu ifadeler yer aldı; ?Dr. Torun´un 8 Mart´tan biyoterörizme, Covid-19 salgınından hekim haklarına, kâğıt paradan bulaşan nicel ve nitel hastalıklardan pandemi sürecinde siyasî ortama kadar pek çok konuda vermiş olduğu eserler toplamı: Soluk Alamıyoruz! Torun, bu kitapta hekimlik bilgisinin yanı sıra meslektaşlarının, işçilerin, işsizlerin, alt/üst tabakanın kısaca halkın sorunlarını günceli yakalayarak okura aktarıyor ve bu sorunlara somut çözüm önerileri sunuyor. Aksaklıklara ?Bana dokunmayan yılan bin yaşasın!´ demeden onların üzerine üzerine giden Torun, her duyarlı insanı da zorlu süreçlerde elini taşın altına koymaya davet ediyor.?
Dr. Mustafa Torun, pandemi sürecinden herkes gibi etkilendiğini ve güçlükler yaşadığını aktararak, ?Üstelik benim alanım doğrudan Covid-19 enfeksiyonu ile ilgili. Bu küresel sorunun çözümünde katkım olabilir mi diye düşündüm. Bu kitap ortaya çıktı. Zorluk çekmedim desem yalan olur. Pandemi zaten başlı başına zorluk? dedi.
Salgının hızı birçok ülkede kesilse de bazı ülkelerde kaldırılan önlemler geri dönüyor. Özellikle Delta varyantının etkili olduğu ülkelerde yeni sıkıntılar yaşanıyor. Dr. Torun, tüm canlı hücrelerde mutasyonun doğal olduğunu anımsatarak, şu bilgileri verdi; ?Virüs çoğalmak ve hücreye tutunmak ister. Eğer yaygın aşılama ve diğer koruyucu önlemler yeterince alınmıyorsa varyasyonlar artar. Pandemi sürdükçe SARS-COV-2 virüsünün farklı varyasyonları, biz istesek de istemesek de devam edecek. Son olarak ortaya çıkan Delta varyantının tahminen Ekim 2020´de dolaşıma girdiği düşünülüyor. Bu varyant B.1.617 olarak adlandırılmış olup, bilinen ve referans alınan klasik virüs genomundan 13 ayrı noktada farklı olduğu saptandı. Bu değişimlerden ikisi E484Q ve L452R mutasyonları olduğu bildirilmiş. Bildiğimiz bu varyantın çok ciddi olabileceği ve korunma önlemlerinin daha sıkı olması gerektiğidir. Virüse yayılım imkanı tanınırsa bu varyasyonların çeşitlenmesi ve çoğalması doğal.?

AŞIDA PATENT KALKMALI
Aşının evrensel, yaşamsal bir hak olduğunu hatırlatan Dr. Mustafa Torun aşı patentinin kaldırılması gerektiğine dikkat çekti. Tarihte çiçek aşısıyla başlayan sürecin, kuduz, kızamık ve verem aşılarıyla devam ettiğini söyleyen Torun, şunları aktardı: ?Kanser aşısı da olacak yeter ki ülkemizde aşının önü açılsın. Henüz HIV ve sıtmaya karşı aşı yok. Aşı karşıtlarının olduğu da kesin ama onların sözlerinde bilimsel bir yan yok. Aşılardan korkmayalım, güvenelim. Patent kaldırılmalı, aşı teknolojileri paylaşılmalı. Herkesin hakkı bu.?

HIV ve Hepatit ile mücadelede yer alan bir isim
Dr. Mustafa Torun, 1957 yılında Adıyaman´ın Besni ilçesinde doğdu. 1984 yılında Hacettepe Tıp Fakültesi´nden mezun oldu. Uzmanlık eğitimini aynı üniversitede Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları dalında yaptı.1985?2012 yılları arasında Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Giresun Devlet Hastanesi´nde görev yaptı. Bir dönem Tabip Odası Genel Sekreterliği, Merkez Konsey Delegeliği, Yönetim Kurulu Başkanlığı,14 yıl Giresun AİDS Savaşım Derneği Kurucu Başkanlığı ve ?Viral Hepatitle Savaşım Derneği? Bölge Temsilciliği yaptı. Halen İzmir´de özel bir hastanede çalışıyor.


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor