Bölgemizin ilk ve en büyük Güneş Enerjisi Santralini MEES Enerji kuruyor

GÜNDEM 10.01.2014 12:25:53 0
Bölgemizin ilk ve en büyük Güneş Enerjisi Santralini MEES Enerji kuruyor

 

Güneş Enerjisi Santralini MEES Solar Enerji kuruyor

Son yıllarda Alternatif Yenilenebilir Enerjiye ağırlık veren Türkiye Güneş Enerjisinde Yabancı ve Yerli yatırımcının ilgi odağı oldu. Güneşlenme oranı en yüksek bölgelerin başında gelen Güneydoğu Anadolu Bölgesinde de Adıyaman yatırımcının dikkatini çekiyor.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının geçtiğimiz yıl yaptığı düzenlemenin ardından bölgemizdeki Güneş Enerjisi yatırımları da hız kazandı. Bu doğrultuda Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en büyük Güneş Enerjisi Yatırımlarından birisi MEES Solar Enerji tarafından Gölbaşı’na kuruluyor.

Besni Menşeli Eneji firması, Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki en kepsamlı yatırımı Gölbaşı’nda uygulama geçirdi.

2,5 MW’lık Yatırım Cihan PVC’nin

Cihan PVC’nin Gölbaşı kırsalında bulunan 28 dönümlük arazileri üzerine kurulan 2,5 MW’lık yatırımın ilk ayağının kurulum çalışmaları geçtiğimiz hafta başladı.

İlk etapta 1 MW. Gücünde kurulacak olan Güneş Enerji Santrali, yıllık 1milyon 900 bin kilovatsaat elektrik üretecek.

Geçtiğimiz ay MEES Solar Enerji Genel Müdürü Mahmut Can ile Cihan PVC Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Parmaksız arasında imzalanan sözleşmenin ardından kurulum çalışmaları da başladı.

Yenilenebilir Enerji kaynaklarına ilgi artıyor

İmza töreninde açıklama yapan MEES Enerji Genel Müdürü Mahmut Can, “Yenilenebilir Erenji kaynaklarına bölgemizde artan ilgi ile birlikte Gölbaşı’nda bir çok alanda faaliyet gösteren Cihan PVC’nin, enerji alanına girmesi, yerli yatırımcı açısından iyi bir örnek oluşturuyor. Kendilerine medeni cesaretlerinden ötürü teşekkür ediyorum. Bu yatırımın başta kendilerine ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

Dünya’da Fosil yakıtların çevreye verdiği zararın yanında bir süre sonra bitecek olması ülkemizi de harekete geçirdi. İlk olarak 2005 yılında  mevzuatımıza giren Yenilenebilir Enerji hakkındaki kanunun akabinde Bakanlık son düzenlemeleri de geçtiğimiz yıl yaparak yatırımcılara sundu.”

Yerli ve küçük yatırımcıya büyük kolaylıklar var

“Burada özellikle, yerli ve küçük yatırımcıya kolaylık sağlayan Enerji Tabi Kaynaklar Bakanlığı, 1 MW’a kadar olan yatırımları Lisanssız yapılabileceğini açıkladı. Bunun üzerine Özellikle Güneşlenme oranı çok yüksek olan Bölgemizde bu tür yatırımların artmasını bekliyoruz. 

Gölbaşı ilçemizde Cihan PVC’ye kuracağımız Güneş Enerji Santrali, kurulu gücü bakımında Güneydoğu Anadolu Bölgesinin ilk ve en büyük yatırımı olacak.”diyen Mahmut Can, 

Bölgemizdeki Yenilenebilir Enerji’ye ilgi duyan yatırımcılara da çağrıda bulunarak, “1 MW. Kurulu güç için yaklaşık 1 milyon 600 bin Avro yatırım maliyeti bulunuyor,“Ancak, Ülkemizdeki bir çok banka Dünya Bankası desteği ile yatırım maliyetine önemli destekler veriyor.

Yatırım, yaklaşık 7 yıl içerisinde kendini amorti ediyor. Bizim kullandımız Panel ve diğer ekipmanların ise 25 yıl üretim Garantisi var.” diyerek sözlerini tamamladı.

Parmaksız: Yatırım hedefimizi ileriki dönemde arttıracağız

Cihan PVC Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Parmaksız’da öncelikli iş alanlarının İnşaat ve PVC sektörü olduğu belirtip, “Yenilenebilir enerji yatırımları ile uzun süredir ilgileniyor ve araştırıyordum. Yurt dışı özellikle Avrupa seyahatlerimde ilgimi çekti. Son yasal düzenleme ile yatırımcıya getirilen kolaylıklar bu işe girmemde etkili oldu. MEES Enerji ile yaptığımız görüşmelerin sonunda bu gün imzayı atarak Güneş Enerjisi alanında bölgemizin ilk yatırımını gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Toplamda 2,5 MW’lık yatırım hedefimizi ileri ki dönemde arttırıp bu sektörde ilçemizi ve İlimizi temsil noktasında yatırımlara imza atmak istiyoruz.”dedi.

 

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor