Buğday Arpa üreticilerine uyarı: Fazla tohum kullanmak hastalığa neden oluyor

GÜNDEM 22.03.2014 13:18:06 0
Buğday Arpa üreticilerine uyarı: Fazla tohum kullanmak hastalığa neden oluyor

Yapılan inceleme ve tetkik neticesinde hububat alanlarında septoria yaprak leke hastalığı adı verilen hastalığın yoğun olduğu, bu hastalığa fungus (mantar) türünün neden olduğu, hastalığın fazla tohum kullanılarak yapılan sık ekimlerde ve nemli havalarda daha yoğun olarak görüldüğü bildirildi

İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Hastalığın ilk belirtileri, yaprak üzerinde damarlar ile sınırlandırılmış, küçük, düzensiz, kırmızımsı-kahverengi lekeler şeklindedir. Bu lekelerin genişlemesi ve birleşmesi sonucunda yaprağın tümü lekelerle kaplanır. Daha sonra lekeler üzerinde küçük koyu noktalar şeklinde piknitler görülür. 

Hastalık, ilk olarak alt yapraklarda görülür. Daha üst yapraklara yayılma hızı, çevre koşullarına ve çeşidin duyarlılığına bağlı olarak değişir. Hastalığın şiddeti, bitki olgunluğa yaklaştıkça azalmaktadır. 

Hububat yetiştiriciliği yapan çiftçilerimizin bu hastalık etmenine karşı dikkatli olmaları, gereğinden fazla tohum kullanmaktan kaçınmaları önerildi. Yine arazilerin vatandaşlar tarafından kontrol edilerek Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü uzman teknik ekipleri tarafında gerekli görüldüğü takdirde reçete ile zirai ilaç kullanımı gerekmektedir.

Aksi takdirde bu hastalık etmeni üründe % 70-80 oranlarında verim kaybına sebebiyet verebilmektedir. Hastalığın daha da ilerlememesi, telafisi mümkün olmayan zararlara neden olmaması için çiftçilerimizin duyarlı davranmaları önemle rica olunur. 

Bu hastalığa karşı üreticilerin arazilerinde gerekli kontrolleri yaparak müdürlüğümüze başvurmaları önemle duyurulur.” denildi.

 

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor