CHP’DE ŞOK ! Salih Fırat istifa etti

GÜNDEM 30.01.2013 10:56:27 0
CHP’DE ŞOK ! Salih Fırat istifa etti

 

CHP’den istifa eden Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, istifa dilekçesini Genel Merkez’e faksla gönderdi. CHP Fırat'ın danışmanı Ayfer Erdoğan, yaptığı açıklamada, ' Salih Fırat, gördüğüm zulüm üzerine partiden istifa ettiğini söyledi. Daha sonra bir açıklama yapacak' dedi

ANKA’nın edindiği bilgiye göre Fırat, istifa dilekçesini sabah saatlerinde TBMM’deki odasında yazdı. Personeline öğle saatlerinde, 'Genel Merkez’e fakslayın, Gruba da gönderin' dedi. CHP Grubu’na istifa dilekçesi elden gönderildi, Genel Merkez’e ise fakslandı. Fırat daha sonra cep telefonunu kapattı.

Salih Fırat, CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'in Türkiye'de Kürt sorunu yoktur, Türkiye'de siz sorunu Türk sorunu yaptınız. Türk ulusuyla Kürt milliyeti eşit olamaz, sözleri üzerine istifa  ettiği öne sürülüyor.

CHP HAREKETE GEÇTİ

Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, istifa haberini aldıktan sonra bazı CHP’li grup başkanvekillerinin ve genel başkan yardımcılarının Salih Fırat ile görüşmek için harekete geçtiğini açıkladı.

Grup başkanvekilleri aracılığıyla Meclis Başkanlığı’na istifanın bir süre için işleme alınmaması ricasında bulunuldu ve Başkanlık istifayı bir süre askıya aldı. Kayseri yolundaki Kılıçdaroğlu’nun Salih Fırat ile görüşüp istifasını geri çekmesi ricasında bulunacağı belirtildi.

GÜLER: ‘İSTİFA EDEREK YANLIŞ YAPTI’

“Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eş değerde gördüremezsiniz” sözleri tepkilerin odağı olan CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, suskunluğunu bozdu. Güler, ’Ben parti programında yazılanları söylüyorum. Salih Fırat istifa ederek yanlış yapmıştır’ dedi.

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Genel Kurul’da dün ifade ettiği “Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eş değerde gördüremezsiniz” sözlerine ilişkin, “Ben CHP’nin Parti Programında yazan şeyleri söylüyorum. Türk ulusu ve Kürt milliyeti çok bilinçli kullanıyorum” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, TBMM’de basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Basın mensuplarının “Genel Kurul’da dün ‘Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eş değerde gördüremezsiniz’ dediniz, tepki aldınız mı, Salih Fırat’ın sizin ifadeleriniz nedeniyle istifa ettiği iddia ediliyor” sözüne, “Öyle bir açıklama var mı?” dedi. Güler, şöyle devam etti:

“Ben CHP’nin Parti Programında yazan şeyleri söylüyorum. Bizim parti programımızda diyor ki etnik kimlik şereftir, kimse inkar edemez. Asimile edemez. Biz bütün o kimlik farklılıklarını entegrasyon hedefi doğrultusunda yaşatacağız. Benim söylediğim bundan ibaret. Ulusal devlet yani Türk vatandaşlığına dayanan devlet.”

“Tepki aldınız mı?” sorusuna Güler, “Tepki şöyle, gazetecilerin çok ilgisi oldu, e-posta ve telefon, destek verenler de var, ‘Ya hocam ne diyorsun böyle?’ diyenler de var. Irkçı, faşist, kafatasçı öyle lafı seven bir zümre oluşmuş Türkiye’de, her önüne gelen öyle diyor, o tür şeyler de var” yanıtını verdi.

“Sözlerim yanlış anlaşıldı diyor musunuz?” sorusuna da Güler, “Hayır…Söylediğim sözü çok uzun süredir söylüyorum, yazıyorum” dedi.

Bir basın mensubunun, “Türk ulusu ve Kürt milliyeti ifadesini bilerek mi seçtiniz” sorusuna Güler, “Çok bilerek. Gözün neyi seçti Türk’ü, Kürt’ü ve eşit değili seçti. Ben diyorum ki ulusu ve milliyeti seçsin gözün. Türk ulusu ve Kürt milliyeti çok bilinçli kullanıyorum” yanıtını verdi.

NE DEMİŞTİ?

İşte anadilde savunma tartışmalarına damga vuran ve Meclis tutanaklarına giren o sözler:

 BİRGÜL AYMAN GÜLER -  Burada herhâlde şimdiye kadar böyle konuşmalar duyulmamıştır. BDP Grubundan Sayın Akat'ın yaptığı konuşma kanımızı dondurdu. Sanki başka bir devletin parlamenteriydi, bize 'Siz.' diye diye inanılmaz şeyler söyledi.

 HASİP KAPLAN - Devletin değil, Türkiye'nin parlamenteriyim.

 BİRGÜL AYMAN GÜLER - AKP'nin, Türk ulusunu tarihten silmeye, Türk vatandaşlığını tarihten silmeye dönük olan girişimlerinde BDP'yle nasıl iş birliği yaptıklarını onun konuşmasında gördük. 

MEHMET METİNER - Yok öyle bir şey. Ne alakası var?

OKTAY VURAL - AKP-BDP koalisyonu zaten!

BİRGÜL AYMAN GÜLER - Öyle bir şey nasıl yok? Anayasa Uzlaşma Komisyonuna vatandaşlık maddesi için partiniz ne önerdi arkadaşlar? 'Türk vatandaşlığı'nı değil, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı'nı öneriyorsunuz. Başbakanınız salı günü 'Bizim temelimiz Anasırı İslam'dır.' diyor.

 AYŞE NUR BAHÇEKAPILI - Sayın Başkan…

 BİRGÜL AYMAN GÜLER - 'Türklük ırkçılıktır.' diyor.

 İHSAN ŞENER - Doğru söylüyor.

 BİRGÜL AYMAN GÜLER - 'Ve biz bunu tarihten sileceğiz.' diyor. Burada büyük Türk milleti önünde yemin ettiniz, büyük Türk milleti önünde yemin ettiniz.

 MEHMET METİNER - Biz ulusalcı değiliz, biz ırkçı değiliz. O Anayasa'yı değiştireceğiz.

 BİRGÜL AYMAN GÜLER - O büyük ulusal parti olarak, tek tek şahıs olarak ihanet ediyorsunuz.

 MEHMET METİNER - Anayasa'yı size rağmen değiştireceğiz.

 BİRGÜL AYMAN GÜLER - Sosyal demokrasiye 'militarizm' demek ha?

 İDRİS BALUKEN - Sosyalist Enternasyonel'den de kovduracağız; merak etmeyin. Hem burada ulusalcılık yapıp hem dünyada solculuk yapamazsınız.

BİRGÜL AYMAN GÜLER - Kürt milliyetçiliğini bana 'ilericilik' ve 'bağımsızcılık' diye yutturamazsınız. Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eş değerde gördüremezsiniz. (CHP ve MHP sıralarından alkışlar)

 İDRİS BALUKEN - Biz asla milliyetçi değiliz, siz ulusalcısınız, ulusalcısınız!

 BİRGÜL AYMAN GÜLER - Değerli arkadaşlarım, AKP ve BDP iş birliğinin yaptığı şey tektir. Türkiye'de Kürt sorunu yoktur. Türkiye'de siz sorunu Türk sorunu yaptınız.

 İDRİS BALUKEN - Sizi Sosyalist Enternasyonel'den de attıracağız, hiç merak etmeyin.

 SIRRI SAKIK - Vallahi, Türkiye'de sizin faşist anlayışınız var.

 BİRGÜL AYMAN GÜLER - Bundan sonra biz savunmadayız, bundan sonra meşru müdafaa hakkı için saldırıdayız.

Fırat'ın istifasıyla CHP'nin Meclis'teki sandalye sayısı 134'e düştü, bağımsızların sayısı ise 7'ye yükseldi.

TBMM'de sandalye dağılımı şöyle: AK Parti: 326 CHP: 134 MHP: 52 BDP: 29 Bağımsızlar: 7

 

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor