DASK’I OLMAYANLAR TOKİ’NİN YAPACAĞI KONUTLARDA HAK SAHİBİ OLAMIYOR..!

6 Şubat günü meydana gelen büyük deprem felaketi nedeniyle evleri ağır hasarlı olup yıkılacak olan depremzedelerin DASK’ı olmaması halinde TOKİ tarafından yapılacak konutlar da hak sahibi olamayacak.

GÜNDEM 4.04.2023 13:24:00 0
DASK’I OLMAYANLAR TOKİ’NİN YAPACAĞI  KONUTLARDA HAK SAHİBİ OLAMIYOR..!

BİNLERCE DEPREMZEDE BÜYÜK MAĞDURİYET ALTINDA

Kahramanmaraş merkezli büyük deprem felaketinin üzerinden yaklaşık iki ay geçti. Bu süreçte binlerce vatandaşın evleri ağır hasarlı veya acil yıkılacak olarak tespit edildi. Depremin ardından Toplu Konut İdaresince yapılacak konutlar için umutlanan binlerce depremzede bu kez de DASK engeline takıldı. Kanuna göre Deprem Sigortası olmayan vatandaşlar TOKİ’nin yapacağı konutlarda hak sahibi olamıyor. 

Bu kapsamda konuyu yıkımın en fazla olduğu ilçelerin başında gelen Gölbaşı’nda gündeme getiren İYİ Parti heyeti mağduriyet yaşanmaması adına yasal düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan İYİ Parti Adıyaman Milletvekili aday adayı Hikmet Çıra; “Deprem nedeniyle çok sayıda iş yeri ve ev hasar gördü. Bu hasar da tabi sadece Gölbaşı halkı değil afetten dolayı bütün bölge halkının tamamının bu konuyla ilgili talepleri var, devletimizden beklentileri var. Herkes bir umut için de. Tabi öncelikle de TOKİ’nin bir an önce yıkılmış evlerin yerine yeniden ev vermelerini bekliyorlar. 

“YENİ BİR YASAL DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR”

Fakat şimdi şöyle bir durum var. Yasaya göre yıkılan evlerde DASK poliçesi olmayan depremzedeler evleri yıkılmış, ağır veya orta hasar görmüş olsa bile hiçbir şekilde hak sahibi olamıyor. Şimdi Türkiye’de bu kadar geniş bir alanda yaklaşık 300 bin binanın hasar gördüğü bir durumda herkesin DASK poliçesinin olmadığını biliyoruz. Peki, DASK poliçesi olmayan bu afetzedeler için ne gibi bir yasal düzenleme var, bununla ilgili neler ifade ediliyor, afetzedeler bunu merak ediyor. Çünkü herkes mutlaka TOKİ’den bir ev bekliyor ve bunu devletin yapacağını iddia ediyor. Fakat buradaki kanun diyor ki eğer DASK poliçen yoksa hiçbir şekilde hak iddia edemezsin diyor. Şimdi burada bir yasal düzenlemeye ihtiyaç var. Bizim bu vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermek bu düzenleme çok önemli” diye konuştu. 

“VATANDAŞLARIN %60’NIN DASK’I YOK”

Daha sonra konuşan İYİ Parti Besni İlçe Başkanı İmdat Yıldırım ise; “Bölgemizde bu DASK dediğimiz olay sadece kredi kullananlarda zorunlu olarak mevcut. Yani memleketimiz de vatandaşların yüzde atmışının DASK’ı bulunmuyor. Çoğunun DASK’ı olmadığı için bu imkandan faydalanamıyor. Bununla ilgili acilen bir kanun getirilmesi lazım. Aksi halde afetzedelerimizin büyük mağduriyet yaşayacağını düşünüyoruz” şeklinde ifade etti.

“YASAL DÜZENLEMEDEKİ BOŞLUĞUN DOLDURULMASINI TALEP EDİYORUZ”

Yıldırım’ın ardından konuşan İYİ Parti Gölbaşı İlçe Başkanı Hakan Doğan ise; “Tabi öncelikle köylerde bu durum söz konusu değil oralarda DASK olup olmaması önemli değil. Oralarda TOKİ ihtiyaç sahiplerine evlerini yapacak ve hak sahibi olacaklar. Burada şöyle bir problem oluşuyor, şimdi DASK’ın öneminin olmaması durumunda insanlar evlerini yıkıyorlar ve bazı şirketlere buranın demirini alma karşılığında hak sahibi olacağı söyleniyor vatandaşlara. Ancak bu hak sahibi olmayan vatandaşların yerleri de bu şirketlere verilmiş durumda. Burada şirketler tarafından vatandaşın malının gasp edilmesi söz konusu. Yani afetzede hem hak sahibi olamıyor hem de kendi enkazını kaldıramıyor. Bu yasal düzenlemede boşluk olduğu için ki biz bu boşluğun bir an önce doldurulmasını talep ediyoruz. Çok geç olmadan bu işlerin bir an önce yapılması gerekiyor. İnsanlarımızın hak sahibi olup olmadığı tespit edildikten sonra yıkıma geçilmesi gerekiyordu. Bu nedenle bu sorunun bir an önce açıklığa kavuşturulmasını talep ediyoruz” dedi.


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor