Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Defineciler taş devrinden kalma Palanlı Mağarası´nı tahrip etti

Adıyaman´da, 42 bin yıllık olan arkeolojik SİT alanı olarak tescillenen Palanlı Mağarası defineciler tarafından sprey boyalarla tahrip edilerek mağara içerisindeki geyik, dağ keçileri ve insan figürleri sökülerek çalındı.

GÜNDEM 11.10.2020 12:40:48 0
Defineciler taş devrinden kalma Palanlı Mağarası´nı tahrip etti

HİLTİ VE ÇEKİÇLE FİGÜRLERİ SÖKTÜLER

Çelikhan karayolunun 10´uncu kilometresinde bulunan Palanlı köyü yakınlarında Palanlı Vadisi´nde bulunan taş devri insanları tarafından kullanılan avcılık ve toplayıcılıkla uğraşan halkın mağara duvarlarına çizdikleri dağ keçisi figürlerinin olduğu mağara yöre halkı tarafından sprey boyalar ile boyandı. Kaçak kazı yapanların zarar verdiği mağaranın duvarlarındaki figürler hilti çekiç ile sökülerek çalındı.

Daha önce iki girişine konulan demir kapıların da kırılarak tahrip edildiği mağaranın duvarlarında 45 figür bulunduğunu, günümüzde ise birkaç tane kaldığını belirten arkeolog Yusuf Nazlı, "Çeşitli bilim insanları 1968´den beri burada araştırma yapmıştır. Şuan Palanlı Mağarasında çeşitli tahribatlar mevcut bu tahribatlar yerel halk tarafından yapılmış muhtemelen birçok kaya resmi götürülmüş hilti, çekiçle tahribata uğramış buradaki resimler yaklaşık olarak 45 tane kaya resmi var. Burada figür var burada 2 tanesi insan figürü olmak üzere 45 tane kaya resmi var. Burada bunlardan yalnızca 3-4 tanesi günümüze ulaşabilmiş diğer kaya resimleri çoğu tahrip edilmiş sökülüp götürülmüş defineciler tarafından burada çok ciddi bir tahribat var? dedi. 

"İKİ KAPISINI DA KIRMIŞLAR"

Palanlı Mağara´sının 2 girişi olduğunu ve daha önce koruma altına almak amacıyla demir kapı yapıldığını fakat defineciler tarafından kırıldığını anımsatan Nazlı,"Palanlı Mağarasının 2 tane kapısı vardır. İki kapısını da kırmışlar kapıları şuan yerde burası korumasız kalmış şuanda dediğim gibi Palanlı Mağarası yerel halk tarafından keçiler mağarası olarak adlandırılmakta buradaki kaya resimlerin çoğunluğu keçilerden oluşmaktadır. Yaklaşık 45 figür var bunların büyük çoğunluğu keçiler. Bu civarda yaban keçileri mevcut çok sayıda yaklaşık olarak 42 bin yıllık geçmişi var Palanlı Mağarasının Adıyaman´ın en önemli kültür varlıklarından biridir. Defineciler burayı tahrip etmişler çünkü bazı kaya resimlerinin yerinden hiltilerle kopartılıp gördük burada bazı kaya resimleri yerinde yok şuanda tahrip edildiğini biliyoruz." şeklinde konuştu.

"BURADA HERHANGİ BİR DEFİNE YOK"

2 bin 500 yıl önce para icat edildiğini hatırlatan ve insanoğlunun daha ateşi bile bulmadığı dönemde defineden bahsetmek mümkün olmadığının altını çizen Nazlı, konuşmasını şöyle sürdürdü; ?Defineciler maalesef Palanlı Mağarasını tahrip etmiş insanoğlunun daha ateşi bile bulmadığı dönemde burada defineden bahsetmek mümkün değil. Günümüzde ancak 2 bin 500 yıl önce para icat ediliyor burada herhangi bir define yok boşuna gelip bu kaya resimlerini tahrip etmesinler. Çünkü bu kaya resimleri bir kültür mirası Adıyaman´a ve Türkiye´ye ait çok önemli bir önemli bir kültür varlığı olan yani milli servetimiz olan bu Arkeolojik SİT lütfen tahrip etmesinler."


Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024
Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024

BESNİ HAKKINDA HERŞEY...

Besni'de Kaybolan Meslekler "KARCILIK"
Besni'de Kaybolan Meslekler "KÖŞGERLİK"
BESNİ ÜZÜMÜ
Besni'de Beddualar Dualar Atasözleri
BESNİ AĞZI
BESNİ'DE AİLE YAPISI
BESNİ'DE KÖPRÜLER
BESNİ'DE DEHLİZLER
BESNİ'DE TARIM
BESNİ'DE ÇEŞMELER
BESNİ SOFRASI
BESN'NİN COĞRAFİK YAPISI
BESNİ DARPHANESİ
BESNİ'DE MEDRESELER
BESNİ'DE KİLİSELER
BESNİ'DE HAMAMLAR
BESNİ'DE CAMİLER