DEPREM PAZARCIK-GÖLBAŞI FAY HATTINI TETİKLEYEBİLİR

Jeoloji Mühendisi M. Cihad Kıymaz, geçtiğimiz günlerde yaşanan Elazığ Depreminin Pazarcık-Gölbaşı Fay hattını tetikleyebileceğini ifade ederek; ?Diri fayların olduğu ülkemizde deprem konusunda maalesef sınıfta kaldık? dedi.

GÜNDEM 28.01.2020 11:44:31 1
DEPREM PAZARCIK-GÖLBAŞI  FAY HATTINI TETİKLEYEBİLİR

Pazarcık-Gölbaşı Fay Hattını tetikleyebilir
Elazığ merkezli 6.8 şiddetindeki depremden sonra açıklamada bulunan Jeoloji mühendisi Mustafa Cihat Kıymaz Doğu Anadolu Fay hattında Elazığ merkezli deprem Malatya, Adıyaman, Batman, Gaziantep, Şanlıurfa gibi birçok ilde hissedilirken, fay üzerinde bulunan tüm illerde riskin devam ettiğini söyledi.
Tarih boyunca bölgede depremler olduğunu, bölgede Doğu Anadolu Fay (DAF) hattı mevcut ve depremden her an söz etmenin gayet normal olduğuna dikkati çeken Kıymaz, açıklamasını şöyle sürdürdü; ?Bu deprem hareketliliği Gölbaşı-Pazarcık fay hattını hareketlendirebilir bu bölgede yapılaşmaya dikkat edilmeli ve depreme hazırlıklı olunmalı. Elazığ´da meydana gelen deprem karakter olarak bölgenin fay hattına uygun bir deprem.
Gerçekleşen depreme baktığımızda yaklaşık 50 kilometre kare alana etki etmiştir, ama sonrasında gerçekleşen artçı depremlerle bu alan 80 kilometrekare alanı bulmuştur. Artçı depremler bu depremden sonra bir kaç gün daha olması muhtemeldir. Depremin bilimsel olarak zaman açısından bilinmesi pek mümkün değil, fakat bölgede başlayan aktif tektonik hareketler sonrasında depreme hazır mıyız yoksa değil miyiz kısmıyla ilgilenmek daha doğru olur? diye konuştu.

Vatandaşlar çürük binalarda oturmasınlar
Kıymaz, vatandaşların kırık, çatlak, deforme olmuş binalara girmesi kesinlikle doğru olmayacağının altını çizerek, ?Belirli bir süre boyunca tedbir alıp, devletin resmi kaynaklarından bilgiler alıp, her an deprem olacakmış gibi teyakkuzda beklemek şuan için en doğrusu. Bölgede kırılan fay hattından sonra bir enerji boşalımından söz etsek bile, fayın belirli bölgelerinde tekrardan başka depremleri tetikleyebilir. Özellikle uzun bir zaman sonra Gölbaşı-Pazarcık segmentinde oluşan ufak da olsa tektonik hareketler ilerleyen zamanlarda burada bir depremin habercisi olabilir? dedi.

Binalarımız kesinlikle depreme dayanıklı olması lazım
Coğrafya olarak deprem coğrafyasında olmamızdan dolayı depremle yaşamaya alışmamız, depreme en iyi şekilde hazırlanmamız ve toplum olarak bilinçlenmemizin gerektiğini vurgulayan Kıymaz, "Oturduğumuz binaların kesinlikle depreme dayanıklı olması gerekiyor. Alınan en küçük önlem bile büyük felaketleri engelleyebilir. Depremde yaşamını yitiren vatandaşlara Allah´tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Güzel ülkemize de geçmiş olsun diliyorum? şeklinde ifade etti.


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor