Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Dut Pekmezi işleme tesisi açıldı

Adıyaman´da açılışı yapılan Dut Pekmezi İşleme İmalathanesi ile Tut ilçesine ekonomik girdi sağlanacak.

GÜNDEM 3.12.2016 10:41:04 0
Dut Pekmezi işleme tesisi açıldı

Adıyaman´da açılışı yapılan Dut Pekmezi İşleme İmalathanesi ile Tut ilçesine ekonomik girdi sağlanacak. Kalkınma Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca ?Tarım ve Tarım Dışı Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi Projesi´ kapsamında finanse edilen Proje, Adıyaman Valiliği Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Tut Ziraat Odası Başkanlığı tarafından yürütülüyor.

lçenin en büyük gelir kaynağı olan dut meyvesini işleyerek satışa hazır hale getirilecek olan tesis düzenlenen tören ile açıldı. Törene Adıyaman Valisi Abdullah Erin, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, İl Jandarma Komutanı Albay Ercan Atasoy, Askerlik Şube Başkanı Albay Davut Kulalar, Tut Kaymakamı Mehmet Aksu, Tut Belediye Başkanı Cemal Avcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan, Ziraat Odaları Bölge Başkanı Bekir Şinasi Özbey, Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Salih Şahan ve çok sayıda davetli katıldı. Tut Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özen, imalathanenin 524 bin TL´ye mal olduğu, GAP İdaresi Başkanlığı tarafından 324 bin, Ziraat Odası tarafından 200 bin TL harcandığını söyledi. Ahmet Özen, ?İlçemizde, ilimizde, bölgemizde ve Türkiye´de ilk organik dut pekmez işleme imalathanesi olarak bir ilki gerçekleştirdik. Ayrıca imalathanemizin marka patentini Gold Berry Tut Dut olarak almış bulunmaktayız. İlçemizde organik üretim yapan çiftçilerimizin ürünleri AB standartlarında bir kalitede pazarlarda daha güvenli gıda olarak yer alacaktır. Yine bu imalathane sayesinde ilçemizdeki işsizlik oranı bir ölçüde istihdam edilecektir? dedi. Ziraat Odaları Bölge Başkanı Bekir Şinasi Özbey, Tut Ziraat Odasının küçük bütcesiyle büyük bir projeye imza attığını belirterek, ?Odamızı bu projeyi hayata geçirdiği için kutluyoruz. Dut pekmezi işletme tesisi ilçeye bir girdi sağlayacak ve ilçenin potansiyelini arttıracaktır. İnşallah çiftçilerimiz para kazanacak ve ilçemiz ekonomik olarak kalkınacaktır? dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan, tesisin katma değeri yüksek, ilçe ekonomisine katkıda bulunacağını ifade etti. GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, GAP İdaresinin çalışmalarını anlatarak, ?Kırsal kalkınma için çok çeşitli projelere imza atıyoruz. Burada dutu işleyerek dut pekmezi ve kuru dut noktasında katma değerini arttıracak. Tut ilçesinde 850´den fazla dut yetiştiricisi var. İlçede üretimi arttırmak ve ilçenin gelişimini sağlamak mümkün olacak. Biz bu anlamda özellikle karsal kalkınma potansiyeli olan bütün projeleri destekliyoruz? diye konuştu. Adıyaman Valisi Abdullah Erin ise açılış konuşmasında, ?Bu örnek bir çalışmadır. Adıyaman´da beklediğimiz, olması gereken bir eser olduğunu düşünüyorum. İnşallah bunların sayısı artacak ve bunun arkasından tarımsal sanayi gelecek. Daha birçok tesisimizi işletmemizi açacağız. Ziraat Odası gibi kuruluşlarımızın bu tür projeleriyle insanlarımızın refah seviyesi yükselecek. Tut´dan Adıyaman´a, Adıyaman´dan Türkiye´ye, daha sonrada dünyaya açılacağız. Ekonomik anlamda, sosyal anlamda gelişim sağlanacak. İnsanlarımız barış ve huzur içerisinde yaşamlarını sürdürecek? dedi. Yapılan konuşmaların ardından davetliler tarafından Dut işleme tesisi gezildi. Vali Abdullah Erin ve beraberindeki heyet açılış sonrası Tut ilçe Halk Eğitim Merkezini gezerek, 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Parkının açılışına katıldı.


Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024
Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024

BESNİ HAKKINDA HERŞEY...

Besni'de Kaybolan Meslekler "KARCILIK"
Besni'de Kaybolan Meslekler "KÖŞGERLİK"
BESNİ ÜZÜMÜ
Besni'de Beddualar Dualar Atasözleri
BESNİ AĞZI
BESNİ'DE AİLE YAPISI
BESNİ'DE KÖPRÜLER
BESNİ'DE DEHLİZLER
BESNİ'DE TARIM
BESNİ'DE ÇEŞMELER
BESNİ SOFRASI
BESN'NİN COĞRAFİK YAPISI
BESNİ DARPHANESİ
BESNİ'DE MEDRESELER
BESNİ'DE KİLİSELER
BESNİ'DE HAMAMLAR
BESNİ'DE CAMİLER