EĞİTİM BAYRAMINI ESNAFA SORDUK:

1998 yılından beri aralıksız kutlanan Besni Eğitim Bayramının 22.´sinin koronavirüs salgını nedeniyle kutlanmamasını esnafa sorduk. Her yıl yapılan bayram kutlamalarının en azından ilçeye ekonomik bir katma değer kattığını ifade eden esnaflar, pandemi ned

1.10.2020 17:52:25 0
EĞİTİM BAYRAMINI ESNAFA SORDUK:

BAYRAM ESNAFIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRÜYORDU

Besni Kaymakamlığı, Besni Belediyesi ve Besni Eğitim Vakfı organizasyonuyla 1998 yılından beri aralıksız kutlanan Besni Eğitim Bayramının 22.´si bu yıl koronavirüs engeline takıldı. Eğitim Bayramı paydaşlarının aldıkları kararla bu yıl iptal edilen kutlamalar esnafı da zor durumda bıraktı. Bayram süresi boyunca şehir dışından gelen Besnili hemşerilerimiz ve konuklar esnaflardan yaptıkları alışverişlerle hem esnafın yüzünü güldürüyor hem de ilçeye katma değer sağlıyordu. Bazı kesimlerin iddia ettiği gibi sadece "tava yemeye" gelmiyorlardı! Bayramın ilçeye kattığı esas değerin yanında, bir hafta önce başlayan etkileşim, esnafa önemli bir ekonomik girdi de sağlıyordu. Bu yıl iptal edilen bayram esnafı bu açıdan nasıl etkiledi? Onların ağzından dinleyelim..!
Tüm dünyayı etkisi altına koronavirüs salgını nedeniyle hali hazırda zor günler geçirdiklerini belirten esnaflar, en azından eğitim bayramı vesilesiyle elde ettikleri kazançtan da bu yıl mahrum kaldıklarını söylediler. 

ÇİĞDEM: BAYRAMIN OLMAMASI BÜYÜK EKSİKLİK

Eğitim Bayramı sayesinde hem Besni´nin tanıtımı hem de alışveriş olduğunu dile getiren esnaflardan İsmail Çiğdem; ?Bu yıl Eğitim Bayramının kutlanmamasına tabi ki üzüldük. Pandemi döneminde zaten esnaf kan ağlıyor. Ancak eğitim bayramı olduğu zaman dışarıdan gelen misafirler ve hemşerilerimiz sayesinde hem Besni´nin tanıtımı oluyor hem de iyi bir alışveriş oluyordu. Şuan bu büyük bir eksiklik oldu. İnşallah tez zamanda yeniden coşkulu eğitim bayramlarında buluşuruz? diye konuştu.

YARAR: ARKADAŞLARIMIZLA BİR ARAYA GELMEK BULUNMAZ BİR KEYİFTİ

Esnaflardan Sedat Yarar ise; ?Ben Besni´nin yerlilerinden biriyim. Bu konuda ekonomik zarardan da ziyade burada benim çocukluk arkadaşlarım, geçmişim hepsi İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep gibi Türkiye´nin birçok yerlerinde. Tabi şimdi bayram vesilesiyle biz onları görüyorduk. Onlarla tanışmak tekrar bir araya gelmek bulunmaz bir keyifti. Hele hele bu etkinlikler içerisinde Besni Lisesinde bir pilav günü düzenleniyordu bu çok güzel bir etkinlik oluyordu. Biz bunlardan mahrum kaldık. Dışardan gelenlere satacağımız çok bir şey yok çokta önemli değil aslında bunlar ama önemli olan bunlardı? şeklinde ifade etti.

KARADUMAN: ?BAYRAM ESNAFI ÇOK ETKİLEDİ

İptal edilen eğitim bayramından dolayı esnafın zor durumda kaldığını dile getiren Barış Karaduman; ?Tabi 22 yıldır kutlanan bir Eğitim Bayramımız var. Kutlama zamanlarında özellikle Pazar yeri esnaflarımız daha hareketli bir dönem geçiriyordu. Şuan koronavirüs salgını nedeniyle her esnafın işleri kötü. Zor zamanlar geçiriyorlar. Birde bayram kutlaması iptal edilince oradan gelecek kazançları da ellerinden gitmiş oldu. Bayramın Besni´ye çok şey kattığını düşünüyorum. Hem düzenlenen etkinlikler hem de ilçedeki hareketlilik bizleri mutlu ediyordu. Umarım yakın zamanda bu salgından kurtulur ve yeniden coşkulu ve hareketli geçen eğitim bayramlarında buluşuruz? dedi.

YUMRUTEPE: BESNİ İÇİN BÜYÜK KAYIP OLDU

Eğitim bayramının kutlanmamasının Besni için büyük kayıp olduğunu aktaran Esnaf Ali Yumrutepe; ?Şuanda dünya genelinde ve Türkiye´de bilinen malum pandemiden dolayı maalesef bu yıl 22. Eğitim Bayramı aktif olarak kutlanamadı. Sadece hükümet konağı önünde bulunan Atatürk anıtına bir çelenk koyma merasimi yapıldı. Onun dışında farklı bir program uygulanmadı. Eğitim Bayramının bu yıl kutlanmaması dolayısıyla Besni genelinde ekonomik kaybın baya fazla olduğu kanaatindeyim. Şöyle ki, normal eğitim bayramında 3-4 gün öncesinde Besni dışında olan hemşerilerimiz akın akın Besni´ye geliyorlardı. Fakat bu sene gelemediler bu da Besni için büyük bir ekonomik kayıp oldu. Gözlemlediğim kadarıyla özellikle Pazar yeri esnafı için büyük bir sıkıntı oldu. Normal koşullarda ?Besni sevda durağında´ büyük bir yığılma oluyordu ve günler boyunca sürüyordu. Eş dost ziyaretleri, hemşerilerimizin arkadaşlarıyla kucaklaşması, hasret gidermelerine tanık oluyorduk. Maalesef bu sene bunu yaşayamadık. Dilerim önümüzdeki yıl bu pandemiyi atlatırız. Eski güzel günlere tekrar dönmeyi ümit ediyoruz. Besni için büyük kayıp oldu cümlesini tekrarlamak istiyorum. En azından bir hafta boyunca alışveriş yapıyorlardı. Besni´nin yöresel ürünlerini götürüyorlardı. Besni´mizin simgesi olmuş özellikle şire ürünlerini kendileri tüketiyorlardı, sevdiklerine götürüyorlardı. Ama maalesef bu sene sadece korgo üzerinden temin edebiliyorlar. Çok sevdiğimiz arkadaşlarımızı bu sene göremedik. İnşallah önümüzdeki yıl büyük bir hasretle bu boşluğu doldururuz? diye konuştu.

KARATEPE: İSTANBUL´UN YOĞUNLUĞUNA SIĞAN HEMŞERİLERİMİZ BESNİ´YE Mİ SIĞMAYACAKTI?

Koronavirüse rağmen yinede bayramın kutlanması gerektiğini savunan esnaf İbrahim Karatepe şunları kaydetti; ?Bayram vesilesiyle dışarıdaki hemşerilerimiz Besni´ye geliyor hem hasret gideriyorlardı hem de ekonomik yönden büyük bir katkı oluyordu. Yani bu virüs de İstanbul´un yoğunluğuna sığıyorlar da bir avuç Besni´ye mi sığmayacaklardı. Yani büyük şehirlerde temas etme olasılığı daha yüksek ama Besni kırsal bir alan, keşke gelselerdi, kutlansaydı daha güzel olurdu. Esnaf zaten zor durumda onlar içinde çok faydası olurdu. Faydasından ziyade memlekette bir hareket olurdu.
Dünyada ilk ve tek eğitim bayramı Besni´de kutlanıyor. İlk kutlandığı günden bugüne bayram için hep mutlu ve memnun olduk. Bayram vesilesiyle Besni´nin tarihi yeniden canlandı. Eski günlere döndük. Yani o kadar maçlar oynanıyor, fabrikalar çalışıyor, otobüsler çalışıyor da bu kadar hasret çektiğimiz dışarıdaki hemşerilerimiz mi sığmayacaktı Besni´ye. Bu eğitim bayramına ara verildikçe köreliyor yani. İnşallah en kısa zamanda yeniden coşkulu bir şekilde kutlarız? ifadelerini kullandı.

KARADAYI: BAYRAM ESNAFA ÇOK KAZANDIYORDU

Bazı kesimlerin bayramın kutlanmasından şikayetçi olduğunu ancak aslında Besni için çok şey kazandırdığını dile getiren esnaf Sermes Karadayı da; ?Bayram konusunda Besni halkı özellikle bazı insanlar şikayetçi oluyorlardı. İşte bu insanlar yılda bir defa gelip tava, teneke yiyip gidiyorlar diye düşünüyorlardı. Ama işin gerçek yüzü o şekil değil. Burada hiç değilse o gelen insanların şire ürünlerinden tutun da bir çok üründe en kötüsü geldiği zaman burada 3-4 bin liralık alışveriş yapıyordu. Bunları genele vurduğunuz zaman özellikle Pazar yeri esnafına çok şey kazandırıyorlardı. Burada harcıyorlardı, gittikleri zaman hediye götürüyorlardı ve ciddi anlamda Besni için ekonomik bir katkı oluyordu. Ama maalesef bu pandemi nedeniyle bundan mahrum kaldılar. Neticesinde Besni´ye kaybettirdi. Onun haricinde paneller, söyleşiler oluyordu. İnsanlar bazı konularda aydınlatılıyordu. Besni için büyük eksikliği olsa da inşallah en kısa zamanda atlatırız ve eski günlere döneriz? dedi. 


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor