Eğitim-Sen: ?Dünya genelinde her 10 Kadından 4´ü şiddet görüyor?

Eğitim-Sen Besni Şube Başkanı Zeynel Koca, 8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayısıyla açıklamada bulundu. Koca, BM Kadın biriminin verilerine göre dünya genelinde her 10 kadından 4´ünün şiddete maruz kaldığını söyledi.

GÜNDEM 6.03.2020 16:03:25 0
Eğitim-Sen: ?Dünya genelinde her 10 Kadından 4´ü şiddet görüyor?

?Dünya genelinde her 10 kadından 4´ü şiddet görüyor?
8 Mart Dünya Kadınlar günü dolasıyla yazılı açıklamada bulunan Eğitim-Sen Besni Şube Başkanı Zeynel Koca şunları kaydetti; ?BM Kadın Biriminin verilerine göre dünya genelinde yaklaşık her 10 kadından 4´ü fiziksel ya da cinsel şiddet görüyor. Dünya genelinde kadınların yüzde 35´i hayatlarının bir döneminde fiziksel ve cinsel şiddete ya da cinsel saldırıya maruz bırakılıyor. BM Kadın Biriminin verilerine göre, dünya genelinde yaklaşık her 10 kadından 4´ü fiziksel ya da cinsel şiddet görüyor. 650 milyon kadın ve kız çocuğunun 18 yaşından önce evlendiği ya da evlenmeye zorlandığı, çocuk yaşta evliliklerin ise aile içi şiddeti artırdığı görülmektedir. 120 milyon kız çocuğunun da zorla cinsel ilişkiye sürüklendiği görülmektedir? şeklinde ifade etti.

?Kadınların yarısı destek isteyemiyor?
Verilere göre şiddete maruz kalan kadınların sadece yüzde 40´nın destek aldığını ifade eden Koca şöyle devam etti; ?BM Kadın Birimine göre cinsel istismar, taciz ya da tecavüz verilerinin bulunduğu ülkelerin çoğunda kadınların yüzde 40´ından azı yardım ya da destek isteyebiliyor. Kadınların çoğu aile ve arkadaşlarına yönelirken, yüzde 10´dan daha az bir kesim, polis gibi resmi kurum ya da mekanizmalara başvuruyor? dedi.

?ABD´de her 92 saniyede bir kişi istismara maruz bırakılıyor?
Başkan Koca; ?ABD´de cinsel taciz karşıtı çalışma yürüten örgütü RAINN´in verilerine göre, ülke genelinde her 92 saniyede bir kişi cinsel istismar ya da tacize maruz bırakılıyor. Veriler, her 6 kadından birinin tecavüze ya da tecavüz girişimine maruz bırakıldığını ve tecavüze maruz bırakılan 10 kişiden 9´unun kadın olduğunu ortaya koyuyor. Cinsiyet eşitsizliğinin çok belirgin olduğu Hindistan, Pakistan ve Bangladeş gibi Asya ve özellikle Güney Asya ülkelerinde de cinsel taciz vakalarının oldukça yüksek olduğu görülüyor. Hindistan dünyada en fazla cinsel saldırının gerçekleştiği ülkelerden biri. Brezilya´da 2013 yılında yapılan bir çalışmada tecavüzlerden ?salgın? olarak bahsediliyor ve her 11 dakikada bir kadının tecavüze uğradığı bilgisine yer veriliyor? diye konuştu.

?MeToo olumlu ama yaygın değil?
MeToo kampanyasının bir çok ülkede yaygın olmadığını dile getiren Zeynel Koca; ?MeToo kampanyası dünya genelinde farkındalık yaratsa da bu hareketin ataerkilliğin Orta Doğu ve Kuzey Afrika´da çok ses getirmediği görülüyor. Bu sessizliğin arkasında ise korku, utanma, şiddete maruz kalma, töre cinayeti, hatta kadınların tecavüz eden kişiyle evlenmeye zorlanma gibi birçok neden yatıyor? ifadelerini kullandı.

?Tecavüze evlilik yoluyla af yasası hala geçerli?
Koca açıklamalarını şöyle sürdürdü; ?Türkiye´de de son günlerde gündemde olan ?Tecavüze evlilik yoluyla af´ yasasını en son kaldıran ülke Ürdün olsa da bu yasa birçok Ortadoğu ülkesinde hala geçerliliğini koruyor. BM Kadın Birimine göre Ortadoğu´da kadınlarının yüzde 37´si hayatları boyunca bir tür şiddete maruz kalıyor ama yüzdelerinin çok daha yüksek olabileceği belirtiliyor. Kız çocuklarının yüzde 14´ü ise 18 yaşının altında evlendiriliyor? dedi.

?200 milyon kadın genital sakatlamaya maruz bırakıldı?
Dünya üzerinde milyonlarca kadının genital sakatlamaya maruz bırakıldığını ifade eden Koca; ?Afrika ve Ortadoğu´da kadın ve kız çocuklarının karşı karşıya olduğu sorunlardan biri de halk arasında ?kadın sünneti? olarak bilinen genital sakatlama. Birleşmiş Milletler tarafından ?insan hakları ihlali? olarak görülen bu uygulamaya maruz bırakılan kadın ve kız çocuklarının sayısı tam olarak bilinmese de yaklaşık 200 milyon kadın ve kız çocuğunun genital sakatlamaya maruz kaldığı tahmin ediliyor. BM, 2030 yılına kadar 68 milyon kız çocuğunun bu uygulamaya maruz bırakılacağı uyarısında bulunuyor. Yaklaşık 30 ülkede uygulanan genital sakatlama en çok Somali, Gine, Cibuti ve Mısır´da görülüyor? şeklinde ifade etti.

?Nijerya çocuk istismarında ilk sırada?
Afrika ülkelerinde cinsel istismarların daha fazla olduğunu söyleyen Koca açıklamasını şu ifadelerle tamamladı; ?Cinsel istismar, taciz ve tecavüzler Afrika´da da milyonlarca kadını etkiliyor. 2008-2009 yıllarında her yıl 15 binden fazla tecavüz vakasının yaşandığı Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Dünya Sağlık Örgütünün çalışmalarında bir dönem ?tecavüz başkenti? olarak anıldı. Nijerya ise UNICEF göre çocuk yaşta evlilik oranının yüzde 43´le en yüksek olduğu ülkeler biridir. Bu ülkede her 10 çocuktan 6´sının fiziksel ya da cinsel şiddete maruz bırakıldığı belirtiliyor. Eurostat´ın verilerine göre, Avrupa Birliği´nde yaklaşık 80 bini tecavüz, 215 bin civarında cinsel suç 2015 yılında polis kayıtlarına geçti? dedi.


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 15.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 11.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor