?Endoskopiden değil, geç kalmaktan korkun!?

Mide şikâyetleri olan bazı hastaların endoskopiyle ilgili şehir efsaneleri nedeniyle işlemi yaptırmaktan kaçındığını söyleyen Gaziantep Sev Amerikan Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Besnili hemşerimiz Dr. Muzaffer Ertürk uyarıyor: ?Biz hekimler için önem

GÜNDEM 21.11.2017 11:14:09 0
?Endoskopiden değil, geç kalmaktan korkun!?

Mide şikâyetleri olan bazı hastaların endoskopiyle ilgili şehir efsaneleri nedeniyle işlemi yaptırmaktan kaçındığını söyleyen Gaziantep Sev Amerikan Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Besnili hemşerimiz Dr. Muzaffer Ertürk uyarıyor: ?Biz hekimler için önemli bir tanı yöntemi olan endoskopinin yaptırılmaması ya da geciktirilmesi; erken tanı ve etkili tedavi şansınızı kaybettirebilir. Endoskopiden değil, geç kalmaktan korkun!?

Mide sorunları olan bazı hastalar, endoskopi yapılması önerildiğinde genellikle korktuklarını ve işlemi yaptırmak istemediklerini söylüyorlar. Bunun da en önemli nedeni; halk tabiriyle ?mideye hortum gönderilmesi ve işlem sırasında nefessiz kalma´ yönündeki yanlış bilgiler oluyor.

Gaziantep Sev Amerikan Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Muzaffer ERTÜRK; hastaların endoskopi işleminden korkmamaları gerektiğini vurgulayarak, ?Etkin ve güvenilir bir tanı yöntemi olan endoskopinin, sadece ?korku´ nedeniyle yapılmaması ya da ertelenmesi, önemli bir hastalığın erken teşhis ve tedavi şansını kaçırmanıza neden olabilir? dedi.

Endoskopi işleminin uzman bir ekip tarafından yapılmasının önemli olduğunu belirten Dr. Ertürk; şu bilgileri verdi ve uyarılarda bulundu:
? MODERN VE GÜVENİLİR: Modern tanı ve tedavi yöntemleri arasında önemli bir yer tutan endoskopik girişimler; yemek borusu, mide ve oniki parmak bağırsağının rahatsızlıklarında; nedenin ortaya çıkarılması amacıyla yapılan oldukça etkin ve güvenilir yöntemlerdir. Bu işlem, hekimin doğru teşhis koymasını ve sağlık sorununun tedavisinin planlanmasını sağlar.
? GASTROSKOPİ DE DENİR: Endoskopiye kısaca ?gastroskopi´ de denilebilir. Eğer kalınbağırsak için yapılıyorsa bu da ?kolonoskopi´ olarak adlandırılır. Gastroskopi sırasında yemek borusu, yemek borusuyla midenin birleştiği yer, mide, midenin çıkış kısmı ve onikiparmak bağırsağı incelenebilir.
? KIRK YILDIR UYGULANIYOR: Endoskopi işlemi, kırk yıldır, özellikle sindirim sistemi incelemesinde kullanılmaktadır. Eskiye oranla çok hareketli, esnek, daha ince ve görüntü kapasitesi yüksek cihazlar bulunmaktadır.
? TECRÜBELİ ELLER YAPMALI: Endoskopinin başarısı ve hastanın endoskopiden rahatsızlık duymaması; kimin yaptığına, nerede yapıldığına, nasıl yapıldığına ve deneyimli bir yardımcı ekibinin olup olmamasına göre değişir. Endoskopiyi bu konuda eğitim görmüş olanlar yani gastroenterologlar yapmalıdır.
? BULANTI OLMUYOR: Eğer bir engel yoksa, hastaya bir ön hazırlık olarak ilaç uygulanmalıdır. Öncelikle hastanın dil kökü ve küçük dil çevresi, diş hekimlerinin de kullandığı bölgesel uyuşma yapan bir spreyle uyuşturulur. Bu işlem, bulantıyı ortadan kaldırır.
? İKİ SAAT SONRA İŞE DÖNÜN: Hastalar çoğu zaman işlem bittikten sonra ?Gerçekten gastroskopi yaptınız mı? Bitti mi?? diye sorarlar. İşlem bittikten sonra hasta bir-iki saat sonra işinin başında olabiliyor. Ama o gün araba kullanmasını ve aşırı dikkat gerektiren işler yapmasını istemiyoruz. Gerekirse endoskopi sonrası uyku giderici ilaçlar da uygulanır.
? YUMUŞAK BİR KABLO: Yapılan işlem şöyle özetlenebilir: 8-10 milimetre kalınlığındaki son derece yumuşak bir kablo şeklindeki endoskopi aleti, yemek borusundan mideye ve onikiparmak bağırsağına, görülerek yönlendirilip ulaşılıyor.
? KAMERAYLA GÖRÜNTÜLENİYOR: Aşağı yukarı uzunluğu 110-120 santim arasında olan cihazın ucundaki kamerayla, geçtiği bölgeleri bir televizyon ekranına yansıtılır. Doktor da bu görüntülere bakarak hastanın incelenen bölgenin iç yüzeyini görüp ona göre teşhis koyar.
? POLİP VARSA ÇIKARILIR: Bu işlem sırasında hastanın nabız durumu ve oksijen düzeyi izlenir. Gerekirse tanı için parça alınır (biyopsi) veya kanama durdurma, polip çıkarma gibi tedavi edici işlemler yapılır.
? NEFES ALABİLİYORSUNUZ: İnceleme süresi ortalama 5 dakikadır. Bu süre bazen biraz uzar veya kısalabilir. Bu işlemin nefes borusu ve solunumla ilgisi yoktur. İşlem sırasında rahatça nefes alıp verebilirsiniz. Bu nedenle halk arasında yaygın olan ?boğulurum, nefes alamam´ gibi korkular tamamen gereksizdir.

Endoskopi hangi
durumlarda gerekir?

Yemek borusuyla ilgili problemler: Yutma güçlüğü, ağrılı yutma, katı veya sıvı gıdaları yutmada güçlük, besinlerin yutulmasında takılarak inmesi hissi
Mideyle ilgili problemler: Tıbbi tedaviyle geçmeyen mide ekşime ve yanmaları
Karın ağrıları: Karnın orta üst kısmında, açken veya yemekten birkaç  saat sonra ortaya çıkan kemirici nitelikte veya devamlı ağrı, karın ağrısıyla birlikte kusmalar
Kusma sırasında kırmızı renkli veya kahve telvesi görünümünde kan gelmesi
Nedeni bilinmeyen kusmalar
Ağza acı su gelmesi
Nedeni belli olmayan ani ve hızlı kilo kayıpları
? Tedaviye rağmen geçmeyen kansızlık
Büyük abdest renginin katran renginde olması
Baryumlu mide grafisinde anormallik görülmesi

 


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor