Bugün, 19 Mart 2024 Salı

ERDEMOĞLU AİLESİNİN ACI GÜNÜ

Erdemoğlu Holding Onursal Başkanı Merhum Mehmet Erdemoğlu´nun kardeşi Gaziantep´in önde gelen halı firmalarından Eryün Halının kurucusu ve onursal başkanı Mustafa Erdemoğlu hayatını kaybetti.

GÜNDEM 13.04.2018 18:36:33 0
ERDEMOĞLU AİLESİNİN ACI GÜNÜ

Erdemoğlu Holding Onursal Başkanı Merhum Mehmet Erdemoğlu´nun kardeşi, Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Ali Erdemoğlu ve Mahmut Erdemoğlu´nun amcaları, Eryün Halı Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erdemoğlu´nun babası Mustafa Erdemoğlu vefat etti. Cenazesi 14 Nisan Cumartesi günü öğle namazına müteakip Bahaettin Nakıpoğlu caminden kaldırılacağı ve asri mezarlıktaki aile kabristanına defnedileceği bildirildi.

Gaziantep´in önde gelen halı firmalarından Eryün Halının kurucusu ve onursal başkanı Merhum Mustafa Erdemoğlu rahatsızlığı dolayısıyla bir süreden beri tedavi görüyordu. 

MUSTAFA ERDEMOĞLU KİMDİR?

1933 yılında Besni ilçesinde dünyaya gelmiştir. Ede´nin Oğlu Terzi İbrahim Efendi ve Gülsüm Hanım´ın üçüncü oğludur.

Mustafa Erdemoğlu, çocukluk zamanının zor şartlarından dolayı ilkokula gidememiştir. Okula gidemediğinden dolayı daha çocuk yaşta, babası Terzi İbrahim Ustanın komşusu ve arkadaşı Çopuroğlan´ın yanında boyacı çıraklığına başlamıştır.          

O zamanın boyacılığı bitkisel boya malzemeleriyle, boyanın hammaddesini hazırlayıp; mum kalıplar vasıtasıyla, çit bezine desen oluşturup baskı yapma sanatıdır. Bu sanat her aşamasında büyük beceri gerektiren zor ve herkesin yapamayacağı bir ustalık gerektirirdi.

Mustafa Erdemoğlu, bu zanaatı büyük bir beceriyle yapmış, daha sonraki yıllarda kendi iş yerini kurarak meslekteki ustalığını perçinlemiştir. Bundan dolayı isminden çok ?boyacı? lakabıyla anılırdı.

Boya mesleğinin yapılmadığı zamanlarda gelin sandığı denilen; resimli teneke kaplamalı, işlemeli sandık imalatı yapıp pazarda satarak geçimini sağlamaya çalışmıştır.

1955 yılında askerliğe gidene kadar boyacı ustalığına devam etmiştir.

1957 yılında askerlik vazifesini tamamlayıp Besni´ye gelmiş ve boyacılık mesleğinin geçerliliğini yitirdiğini görüp dokumacılık işine girmiştir.

1963 yılında dokumacılık sektör olarak krize girmiş ve tezgahları durdurarak abisi Mehmet Erdemoğlu ile birlikte Gaziantep´te üretilen tekstil ürünlerinin Afyon, Konya, Eskişehir, Denizli illerine pazarlanması işine başlamıştır.

1972 yılında abisi Mehmet Erdemoğlu ile birlikte Gaziantep´te kilim imalatına başlanmıştır.

1984 yılında ERYÜN Halı markası ile halı imalatına başlamış ve 1991 yılında ERYÜN Halı Tekstil San. ve Tic. A.Ş. ?yi kurmuştur.

Hiçbir zaman kendine olan güvenini kaybetmeyen, zor şartlara zekası ve kabiliyeti sayesinde dayanan, her zaman enerjik ve güler yüzlü olan Mustafa Erdemoğlu dürüstlüğü ile bilinir.

Şartlar gereği okula gidemediğinden hayatı boyunca okulun ve eğitimin öneminden bahsetmiş, okumadığı için bir yanının eksikliğini vurgulamıştır. Öyle ki altmış yaşında okuma seferberliğine katılarak okuryazarlık diploması almıştır.

Eğitimin önemini bildiği için, 1994 yılında Besni´de her zaman kalıcı olacak bir okul yaptırma kararını vermiştir.


Anahtar Kelimeler: ERDEMOĞLU AİLESİNİN GÜNÜ
Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024
Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024

BESNİ HAKKINDA HERŞEY...

Besni'de Kaybolan Meslekler "KARCILIK"
Besni'de Kaybolan Meslekler "KÖŞGERLİK"
BESNİ ÜZÜMÜ
Besni'de Beddualar Dualar Atasözleri
BESNİ AĞZI
BESNİ'DE AİLE YAPISI
BESNİ'DE KÖPRÜLER
BESNİ'DE DEHLİZLER
BESNİ'DE TARIM
BESNİ'DE ÇEŞMELER
BESNİ SOFRASI
BESN'NİN COĞRAFİK YAPISI
BESNİ DARPHANESİ
BESNİ'DE MEDRESELER
BESNİ'DE KİLİSELER
BESNİ'DE HAMAMLAR
BESNİ'DE CAMİLER