Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Erdemoğlu´nun 12 milyar Dolarlık petrokimya yatırımı başlıyor

Erdemoğlu Holding´in 2015 yılında Sabancı Holdingden satın aldığı Sasa Polyester, Adana´nın Yumurtalık ilçesinde yaklaşık 12 milyar dolarlık yatırımla yapacağı entegre petrokimya tesisleri bu alanda Türkiye´nin dışa bağımlılığını önemli ölçüde azaltacak.

GÜNDEM 17.09.2019 09:46:58 1
Erdemoğlu´nun 12 milyar Dolarlık petrokimya yatırımı başlıyor

Dışarıdan ithalatın önüne Geçilmesi hedefleniyor
Sasa Polyester, Adana´nın Yumurtalık ilçesinde polyester hammaddesi üretimi için yaklaşık 12 milyar dolar yatırımla tesis ve liman kuracak.
Polyester elyaf, filament, polyester bazlı polimerler, ara ürünler ve özellikli ürünler üreten Sasa Polyester San. A.Ş. tarafından Adana İli, Yumurtalık İlçesi, Akyuva ve Demirtaş Mahallesi Mevkii´nde ?Petrokimya Entegre Üretim Tesisi ve Liman Projesi?nin gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Yaklaşık 12 milyar dolar değerindeki proje ile mevcut üretim tesislerinde üretilen bu ürünlerin ana hammaddesi olan PTA´nın (Saf Tereftalik Asit) ve MEG (Mono Etilen Glikol) dışarıdan ithalatının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Proje üç aşamalı gerçekleştirilecek
Petrokimya Entegre Üretim Tesisi ve Liman Projesi kara ve deniz tarafında olmak üzere birbirini destekleyecek ve/veya tamamlayacak nitelikteki tesis ve yapıları bünyesinde bulunduracak. Projenin kara tarafında petrokimya üretim tesisleri ve yardımcı birimler (arıtma tesisleri, enerji (elektrik ve buhar üretimi) tesisleri, demiryolu hattı ve bakım tesisleri vb.), deniz tarafında ise dolgu ve dip tarama işlemleri yapılarak iskele, sıvı yük elleçleme işlemleri için boru hatları, konteynır depolama alanı, bakım atölyeleri ve su alma yapısı ile derin deniz deşarj hattı yer alacak. Bahsi geçen tesis ve yapıların kurulup işletmeye alınması farklı proje etaplarında gerçekleşecek ve toplamda 10 yıllık bir yatırım sürecini kapsayacak.

İlk Etapta Santralin Elektriği Şebekeden
İlk etapta santralin elektrik ihtiyacı şebekeden temin edilecek olup, Cracking tesisinin kurulmasıyla birlikte bazı tesislerden yan ürün olarak çıkacak gaz gibi materyallerden tekrar elektrik ve buhar elde edilecek. Projenin son 3. etabının sonunda üretimden kaynaklı yan ürünlerin (offgaz vb.) yakılmasıyla doğalgaz tüketimi azalacak.


Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024
Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024

BESNİ HAKKINDA HERŞEY...

Besni'de Kaybolan Meslekler "KARCILIK"
Besni'de Kaybolan Meslekler "KÖŞGERLİK"
BESNİ ÜZÜMÜ
Besni'de Beddualar Dualar Atasözleri
BESNİ AĞZI
BESNİ'DE AİLE YAPISI
BESNİ'DE KÖPRÜLER
BESNİ'DE DEHLİZLER
BESNİ'DE TARIM
BESNİ'DE ÇEŞMELER
BESNİ SOFRASI
BESN'NİN COĞRAFİK YAPISI
BESNİ DARPHANESİ
BESNİ'DE MEDRESELER
BESNİ'DE KİLİSELER
BESNİ'DE HAMAMLAR
BESNİ'DE CAMİLER