Erdoğan; ‘Uyuşturucu en büyük toplumsal sorunlardan biridir’

GÜNDEM 31.07.2013 10:31:10 0
Erdoğan; ‘Uyuşturucu en büyük toplumsal sorunlardan biridir’

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan Uyuşturucu Madde Kaçakçılığı ve Mücadelesi ile ilgili olarak Ak Parti Grubu adına Türkiye Büyük Millet Meclisinde konuşma yaptı.

Dünyadaki bu büyük rakamın bir de hareket alanı var. Buna baktığımızda, uyuşturucunun en büyük ham madde kaynağının, üretim kaynağının Afganistan olduğunu görüyoruz. Afganistan dünya uyuşturucusunun yüzde 90'ının ham maddesini imal eden bir ülkedir. 

Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan; Dünyanın ve ülkemizin maruz kaldığı en büyük toplumsal sorunlardan biri uyuşturucu madde kullanımı ve kaçakçılığıdır. Bu toplumsal sorunun devam etmesinin nedenlerinin başında yılda 335 milyar dolarlık yüksek bir illegal gelirin olmasıdır. 

Dünyadaki bu büyük rakamın bir de hareket alanı var. Buna baktığımızda, uyuşturucunun en büyük ham madde kaynağının, üretim kaynağının Afganistan olduğunu görüyoruz. Afganistan dünya uyuşturucusunun yüzde 90'ının ham maddesini imal eden bir ülkedir. Ancak bu ülkeden ham madde en çok, daha öncelerine baktığımızda, tarih boyu, Türkiye üzerinden Avrupa ve diğer yurt dışı ülkelerine gittiğini görüyoruz. Aynı şekilde, yurt dışındaki sentetik uyuşturucu dediğimiz maddelerin de yine Belçika ve Hollanda gibi ülkelerden, Türkiye üzerinden, Akdeniz'e, Orta Doğu'ya hareket ettiğini görüyoruz. Tüm bu olaylarda taşıyıcı unsurlara baktığımızda maalesef karşımıza, her zaman olduğu gibi, bu ranttan beslenen çevrelerle birlikte terör örgütleri çıkıyor. Terör örgütlerinin tamamını buna katabilirsiniz. Nedeni de yüksek bir gelirin olması, yüksek bir rantın olmasıdır.

Bugün Türkiye, dünyada, 2011 yılında, İran'dan sonra uyuşturucuyla mücadelede ikinci sırada bir ülke. 2012 yılında İran'ı da geride bırakarak, şu anda dünya uyuşturucu mücadelesinde ilk sırada bir ülke.

Gerek x-ray tedbirleriyle gerek oradaki narkotik köpeklerle çok ciddi bir mücadele içine girildiğinden, şu anda dünyadaki uyuşturucu hareketi Türkiye üzerinden, eski Rus cumhuriyetleri olan Güney Rusya'ya doğru kaymış, dünyaya oradan açılma yolu daha çok tercih edilir duruma gelmiş. Bunun yanında, yine, Avrupa'dan Türkiye üzerinden geçişler de Akdeniz'e doğru kayarak hareket alanı bulmuş durumdadır. 

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan,  2008 yılında AK PARTİ Grubumuzca verilen, uyuşturucu başta olmak üzere madde bağımlılığı ve kaçakçılığı sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla komisyon kurulmuş, kurulan bu komisyon çalışmaları kamuoyuyla ve raporlarla paylaşılmıştı dedi. O günden bugüne hangi adımları attık? O raporları takipte neler yaptık? Komisyon raporları sonucunda AMATEM'lerin sayısını hızla artırdık. 14 tane olan AMATEM'in bulunduğu hastane sayısını 25'e çıkardık. Yatak sayısı 300'dü, bugün 675'e çıktı ve şu anda, kurulan bölgesel eğitim ve araştırma hastanelerinde psikiyatr sayılarını artırarak bununla mücadele yollarını araştırdık. Yine, şu anda, aynı yıl Araştırma Komisyonda görevde iken Gaziantep'te dahi, kendi ilimde bir AMATEM merkezi açtık. Altyapısının desteklenmesi noktasındaki psikiyatr sayısını her gecen gün artırmaya devam ediyoruz.. Bu bağlamda, seçim bölgem olan Gaziantep'te şu anda tam teşekküllü bir AMATEM hastanesini özel şahısların da destekleriyle kurmak üzereyiz. 

Yine rapor sonucunda uyuşturucuyla mücadelenin daha hızlı artırılması rapor edildi. Biz de o günden beri bugün dünyada uyuşturucuyla mücadelede 1'inci sırada bir ülkeyiz. AMATEM kurmalarında çok büyük mesafe kat ettik. 

335 milyar dolardan rant elde ederek oteller kuruyorsa onun üzerine gidilmeli ama ben Sayın Vekilimden rica ediyorum, MASAK'a lütfen o firmaları bildirsinler. MASAK'a biz MASAK'ta iş adamı sıfatıyla tanıdığımız ya da farklı sıfatlarla tanıdığımız ama illegal gelir elde eden bir sürü insanın o tabloda yerlerini gördük. Hepsi tek tek takip ediliyor ve tespit ediliyor. MASAK'a yardımcı olalım arkadaşlar yani, onu demek istiyorum, bu tamamen bir iyi niyet dileği. Bu isimleri bildirelim, bunları takip ettirelim. Bunlar bizim çocuklarımızın ve geleceğimizin zaten tehdidi, bunu söylemeye gerek yok, hepimiz bu konuda aynı görüşteyiz. 

Uyuşturucu üretimi, ticareti ve kullanımı tüm dünya gençliğinin yaşamını tehdit eden, hatta çoğu zaman sona erdiren bir sorun olmaya devam etmektedir.

Üretimi ve satışı tüm ülkelerde kısıtlanmış ve hatta yasaklanmış olmasına karşın, bu maddelerin illegal yollardan üretimi ve satışı engellenememiş ve dünya gençliğini zehirlemesinin önüne geçilememiştir.

Ülkemizde de durum aynıdır. Uyuşturucu madde bağımlılığı, sadece gençlerimiz arasında değil, ilköğretim çağındaki çocuklarımız arasında da yaygınlaşmaya başlamıştır. Macera arayışları, arkadaş çevreleri, eğitimsizlik ve sosyo-ekonomik nedenler yanında, uyuşturucu maddelere ulaşmanın ve elde etmenin kolaylığı da gençlerimizi ve çocuklarımızı bu bataklığın içine çekmektedir.

Büyük Türkiye’nin genç nüfusu; çocuklarımızın her türlü Madde Bağımlılığını önleme, tespit ve tedavi, rehabilitasyon, meslek edindirme ve takip süreçlerinin bir bütün olarak ele alınması ve bu çerçevede ilgili tüm kuruluşlarımızın sürece müdahil olduğu bir projenin hayata geçirilmesi amaçlanmakta ve uyuşturucu sorununun tüm yönleriyle ele alınarak çözümler geliştirilmesi daha önce kurulan Araştırma Komisyonu raporunca de tespit edilmiş olup planlı bir şekilde devam ettirilmektedir. 

2001 yılından bu yana Ak Parti Hükümetleri olarak gençlerimizin geleceğine önem vermekteyiz. Yarınımızın geleceği olan gençlerimizin her türlü gelişmiş modern teknoloji ile eğitim hayatlarını sürdürmeleri sağlıklı bir nesil olmaları için gereken her türlü tedbiri almaktayız, ve genlerimizin sağlıklı bireyler olmaları için bu tedbirleri almaya devam edeceğiz.

Daha önce kurulan Komisyonca yapılan çalışmalar ve alınan tedbirler ilgili kurumlara iletilmiş olup; böyle bir araştırma komisyonunun kurulmasına gerek duyulmamaktadır.”


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor