Fıstık Üreticilerinin Sorunları Masaya Yatırıldı

Antep Fıstığının yoğun olarak yetiştirildiği Köseceli Beldesinde düzenlenen toplantıda Antep Fıstığı ve Fıstık üreticilerinin sorunları masaya yatırılarak çözüm önerileri görüşüldü.

GÜNDEM 21.10.2017 09:46:35 0
Fıstık Üreticilerinin Sorunları Masaya Yatırıldı

Kösekul; ?Fıstık çiftçilerimizin gelir kapısı?

Antep Fıstığının yoğun olarak yetiştirildiği Köseceli Beldesinde düzenlenen toplantıda Antep Fıstığı ve Fıstık üreticilerinin sorunları masaya yatırılarak çözüm önerileri görüşüldü.

Özellikle Antep Fıstığında meydana gelen hastalıklar, budama yöntemleri, ilaç ve gübre kullanımı üzerine çözüm önerilerinin görüşüldüğü toplantıya İlçe Kaymakamı Ahmet Gencer, Belediye Başkanı İbrahim Öztürk, İlçe Emniyet Müdürü Cemal Avan, İlçe Jandarma Komutan Vekili Arif Bekar, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Gündoğan, Prof. Dr. İzzet Açar, Prof. Dr. Mehmet Ertuğrul Güldür, Bingöl Üniversitesinden Doç. Dr. Abdulkadir Sürücü, Gaziantep Antep Fıstığı Enstitüsünden Dr. Kamil Sarpkaya ve Uzman Bengü Şahan, belde belediye başkanları, muhtarlar ve fıstık üreticileri katıldı.

Toplantıda açılış konuşmasını yapan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Kösekul; ?Bölgemizde yoğun bir Antep Fıstığı yetiştiriciliği yapıldığı için böyle bir toplantı tertip etmeyi uygun bulduk. Bu üretimin ticari bir önemi var. Çiftçilerimizin gelir kapısı. Bazı çiftçilerimizin de bir çok sorunları var. Bu sorunların çözümü için Antep Fıstığının paydaşlarını bir araya getirmeye çalıştık. Tüm çiftçilerimize hayırlara vesile olmasını temenni ederim? dedi.

Gencer; ?Bölgede bu tür toplantılara ihtiyaç var?

Besni Kaymakamı Ahmet Gencer yaptığı konuşmada şunları söyledi: ?Burada çiftçilerimiz fıstıkla ilgili bir toplantı yapmayı çok arzu etti. Bizde bunun üzerine İlçe Tarım Müdürlüğümüzle birlikte burada bir toplantı yapılmasının faydalı olacağını düşündük. Çiftçilerimizin bu ilgisinden dolayı öncelikle teşekkür etmek istiyorum. Demek ki bölgede böyle bir toplantı yapılmasına ihtiyaç varmış. Umarım toplantıyla birlikte Köseceli başta olmak üzere Besni genelinde fıstık üreticilerimizin sorunlarını masaya yatırmış, mevcut teknikler bir daha gözden geçirilmiş, ağaç başına verimin nasıl artırılabileceği bölge çiftçisinin bu alandaki gelirinin nasıl artış sağlayacağı konusunda inşallah faydalı sonuçlar alacağımızı ümit ediyorum. Buradan çıkacak sonuçlara göre de İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü olarak fıstık üreticilerimize yönelik uygulayacağınız projeler ve atacağımız adımlar daha da netleşmiş olur. Toplantının hayırlara vesile olmasını diliyorum?

Daha sonra söz alan fıstık üreticisi Ahmet Özer bölgede fıstık üretiminde yaşadıkları sorunlarla ilgili düşüncelerini dile getirdi.

Gündoğan; ?başka şeylerde üretmek zorundayız?

Daha sonra konuşan Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Gündoğan, fıstık üretiminin yanında gelir elde edilecek faaliyetlerinde yapılması gerektiğini ifade etti.

Gündoğan şöyle konuştu; ?Tabi biz fıstıklarımıza bakacağız ama bunun yanında başka şeylerde üretmek zorundayız. Fıstığı hazinemiz gibi koruyacağız ama o bizim ek gelirimiz olacak.

Verilere göre şuan Besni´nin 750 bin dönüm tarım arazisi var. Yaklaşık 180 bin dönüm fıstığımız var. Peki ne kadar hayvanımız var? 8 bin tane büyükbaş, 110 bin tane de küçükbaş hayvanımız var. Bu yeterli değildir. Biz bununla geçinemeyiz. Yani fıstığın yanında gelirimizi artırmak için diğer tarım faaliyetlerine de yönelmemiz lazım, mesela hayvancılığı da tarıma dahil etmemiz lazım? ifadelerini kullandı.

Dekan Gündoğan´ın ardından Gaziantep Antep Fıstığı Enstitüsünden Dr. Kamil Sarpkaya ve Uzman Bengü Şahan fıstıklarda meydana gelen hastalıklar hakkında çiftçilere bilgilendirmede bulundular.

Açar; ?Doğru Budama yöntemlerini kullanmalıyız?

Daha sonra konuşan Prof. Dr. İzzet Açar ise; ?Özellikle budama yöntemlerini doğru uygulamamız lazım. Yani özellikle fıstıklarda yaprak dökümünden sonra budama işlemi gerçekleşir. Gelirken bir bahçeye baktık yemyeşil. Yani ağaç çalışıyor, fotosentez yapıyor. Şimdi biz normal zamanlarda hasta değilse çocuğumuza ilaç vermiyoruz, ağaçta böyledir. Bizim çiftçilerimiz nerede bir teknik eleman görürse hangi ilacı atalım diye soruyor. Böyle bir şey yok. Onun gıdasını sağlam vermemiz lazım.

Mümkün olduğu kadar fıstıklarımızı da sulamalıyız.

Budama da dikkat etmemiz gereken şey ise kestiğimiz dalın dibinde şişkin bir bölüm var. Onun ağaçta bırakılması gerekiyor ve onun ucunda da uzantı bırakmamanız gerekiyor. Bırakırsanız geriye doğru kuruma yapar. Dehre veya nacak budama aleti değildir. Motorlu testereleri kullanmaya gayret göstermeliyiz? dedi.

Daha sonra konuşan Prof. Dr. Mehmet Ertuğrul Güldür ise fıstık ağaçlarında meydana gelen hastalıklara karşı kullanılabilecek ilaçlar hakkında çiftçilere bilgiler aktardı.

Toplantı daha sonra soru cevapların ardından sona erdi.


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor