Gelir Testi yaptırmayana büyük borç geliyor

GÜNDEM 26.10.2014 14:40:03 0
Gelir Testi yaptırmayana büyük borç geliyor

Besni SGK Müdür Vekili Nadir Gülburnu, 6552 sayılı kanunun 11.09.2014 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiğini, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ise 25.09.2014 tarihinde genelge yayınlayarak uygulamaya ilişkin esasları belirlediğini aktararak vatandaşları bazı konularda uyardı. Gülburnu, genel sağlık sigortası borcu olan ve borcunu yatırmayanların borçlarının yapılandırıldığını ve bu borcu ödemede büyük kolaylık getirildiğini kaydetti.

Vatandaşları ‘Gelir Testi’ konusunda uyaran Gülburnu şunları söyledi : “Vatandaşlardan talebimiz her hangi bir sosyal güvence kapsamında olmayıp genel sağlık sigortası kapsamında zorunlu sigortaya tabilerse mutlaka ve mutlaka Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına (SYDV) başvurarak gelir testi yaptırmaları gerekiyor. SYDV’ye başvurduktan sonra gelir durumu güncellenecek. Eğer başvurmazlarsa resen tescil gerçekleştiriliyor. Böyle olunca yüksek meblağdan borç tahakkuk ediyor. Yasa gereği 60 gün ve fazla borcu olanların sağlık hizmetlerinden faydalanması mümkün değil. Güncel tescili gerçekleştirip, ortaya çıkan borcun yapılandırılması gerekiyor.

Mutlaka ve mutlaka bu günden itibaren yapacakları ilk iş genel sağlık sigortasının gelir testi için Sosyal Yardımlaşma Vakfına başvursunlar. Genel sağlık sigortasının tescili ve ödenecek prim miktarının belirlenmesi için bu işlemin yapılması lazım. Yapılandırma kapsamında borç türleri, 2014 nisan dönemi öncesine ait borçlardır. Sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, genel sağlık sigortası primi, işsizliğe bağlı ve topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı ile ek karşılık primi, kurunmca tahsil edilen damga vergisi, özel işlem vergisi, eğitime katkı payının da içinde bulunduğu borçlar yapılandırma kapsamına giriyor.”

5510 sayılı kanunun 4 üncü maddesinin 1 inci fıkrasının (a-ssk), (b-bağkur) ve (c-emekli sandığı) bentleri kapsamındaki sigortalılık statülerinde kaynaklanan alacaklar ile sosyal güvenlik kanunlarına göre emeklilik veya yaşlılık aylığı almakta iken 5335 sayılı kanunun 30. Maddesinin 2 nci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluşlara ait iş yerlerinde çalışmaları nedeniyle aylıkları kesilerek yersiz ödendiği tespit edilen aylıklara ilişkin alacaklar için en geç 31.12.2014 tarihine kadar 5510 sayılı kanunun 60. Maddesiinin 1. Fıkrasının (g) kapsamındaki sigortalılık statüsünden kaynaklanan genel sağlık primi alacakları yönünden en geç 30.04.2015 tarihine kadar başvuruların yapılması gerekmektedir.

 

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor