GRİP SALGINI

GÜNDEM 22.11.2014 08:54:12 0
GRİP SALGINI

Tıp, hukuk, felsefe v.b. alanlarda dil her zaman terim ağırlıklı ve halkın anlamayacağı şekilde uygulana gelmiştir. Bu alanlarda çalışan insanlar bu nedenle halktan kopuk, neredeyse bilim ulemaları durumuna gelmiştir. Benim bakış açıma göre; tüm üretimler gibi, bu alanlardaki üretimler de toplumdan kopuk olmamalıdır. Kısaca bilim bilim için değil toplum için olmalıdır. Daha önce Gazetelerde yazdığım çeşitli yazıları “100 YAZIDA ENFEKSİYON HASTALIKLARI” adı altında birleştirmeye çalıştım. Bu yazıların Besnili hemşerilerimize de faydalı olacağını umuyor, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Artık her hafta bir konuyla sizlerle birlikte olacağım.

GRİP SALGINI

Dünyada 1918, 1957 ve 1968 yıllarında küresel grip salgınları yaşanmıştır. Salgınlar arasındaki zaman dilimi yuvarlak olarak ortalama  10 ila 40 yıl arasındadır ve 1968'deki salgından bu yana 44 yıl geçmiş ve en sonunda 2009 yılında pandemi (küresel salgın) patlak vermiştir. 

Grip virüsünün değişim gösterir, sürekli olarak mutasyona uğrar.  Hastalığın ölümcül sonuçlara neden olması bakımından hafife alınmaması gerekir. İnsanlar, kuşlar ve domuzlarda bulunan grip virüsleri değişim göstererek birbirleriyle karışabilirler. Bir türden, diğer türe geçerken virüsler modifiye olabilirler. Böylece canlılarda çok az bağışıklığa sahip olduğu veya hiç olmadığı alt tipler oluşur.

Nezle ile grip birbirlerine karıştırılmamalıdır; gribin, baş ve boğaz ağrısı, titreme, üşüme, 2-3 gün süren 39-40 dereceye kadar çıkan ateş, öksürük, kas ağrısı, yorgunluk, halsizlik gibi belirtileri vardır.

Grip her sene kış aylarında salgın yapar ayrıca küresel salgın yapma kapasitesine sahiptir. Grip salgınından korunmak için, sonbahar ve kış aylarında kalabalık yerlerde bulunmamaya çalışılmalıdır. Her temastan sonra eller sabunlu suyla yıkanmalıdır. Bu olanak yoksa alkollü mendille silinmelidir. Tokalaşma, kucaklaşma, öpüşme ve benzeri durumlardan bu aylarda mümkünse sakınmak gerekir. Kâğıt paralar her türlü bulaşıcı hastalık riski oluşturduğundan, kâğıt paralar cüzdanda taşınmalı veya eller yıkanmalıdır. 

Gribe karşı korunma yollarından birisi de aşıdır. Aşı yüzde 70 oranında insanları grip virüsüne karşı korur. Ayrıca grip aşısının her yıl tekrarlanmasına özen gösterilmelidir.

GRİP AŞISINI KİMLERE ÖNERİYORUZ?

65 yaş ve üzerindekiler 

Süreğen kalp ve akciğer hastalığı olan yetişkinler ve çocuklar (astımlı çocuklar da dahil).

Böbrek hastalığı olanlar

Diyabet (Şeker hastalığı olanlar)

Bağışıklık sisteminde yetersizlik veya baskılanma durumları (kanser hastaları, AIDS enfeksiyonu olanlar, organ nakli yapılmış olanlar, steroid ilaç alanlar, kemoterapi ya da radyoterapi uygulananlar)

Kan hastalıkları tedavisi görmüş veya hastanede görmekte olanlar

Sağlık ve hastane çalışanları

Okul, fabrika kışla gibi topluluklarda bulunanlar

Bakımevlerinde kalan ve sürekli hastalığı olanların hepsi,

Devamlı grip riski altında olanlar

 

DR. MUSTAFA TORUN KİMDİR ?

1957 yılında Adıyaman ili Besni ilçesinde doğdu. İlkokulu 5.sınıfa kadar Besni’de, sonra Ankara’da tamamladı. Ortaokul ve Liseyi Ankara’da bitirdi. Liseyi birincilikle bitirerek,1974 yılında “Hacettepe Tıp Fakültesine” girdi. İngilizce Hazırlık Sınıfı da dâhil,7 yıllık tıp eğitimini 1981 yılında  tamamladı.

Aynı fakültenin “Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları”uzmanlık eğitimini kazanarak, ilgili bölümde araştırma görevlisi oldu.1985 yılında uzmanlık eğitimimi bitirdi. Askerlik görevi için, Ankara’daki temel eğitimden sonra; Balıkesir Askeri Hastanesinde “Uzman Tabip Asteğmen” olarak  askerlik görevine devam etti. 16 aylık süreyi tamamlayarak 1987 de “Tabip Teğmen” olarak terhis oldu Mecburi Uzmanlık kurası nedeniyle atandığı”Prof. Dr.A. İlhan Özdemir Giresun Devlet Hastanesinde” Uzman Doktor olarak Aralıksız 2012 yılına kadar çalışıp, 2012 yılında emekli oldu.

Bir dönem “Tabip Odası” Genel Sekreterliği, Yönetim Kurulu Başkanlığı,14 yıl “Giresun AİDS Savaşım Derneği” Kurucu Başkanlığı ve “Viral Hepatitle Savaşım Derneği” Bölge Temsilciliği yaptı. “Avrupa Klinik Mikrobiyoloji Ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği”(ECCMİD) üyesi olup, birçok bilimsel derneğin kuruculuğunda, yönetim ve üyeliğinde bulunup, görevler aldı.

Bilimsel ve toplumsal konularda çeşitli dergi ve gazetelerde yazıları mevcuttur. Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları dalında yabancı ve yerli dergilerde yayınları olup, basılı bir kitabı vardır.

Evli ve bir hukukçu kızı olup, Klinik Mikrobiyoloji Ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanlığının yanı sıra, aynı zamanda; HIV/AİDS Danışmanı ve İşyeri Hekimidir. Özel Soma Vefa Hastanesinde “Enfeksiyon Hastalıkları Ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı “olarak çalışmaktayken, hastanenin ekonomik nedenler ile kapanması sonucu İzmirde İşyeri Hekimliği ile Özel bir hastanede Uzmanı Doktor olarak çalışmaktadır. 

 
 

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor