Gündem 15. Eğitim Bayramı… Siyasi Parti Başkanları konuşuyor

GÜNDEM 19.02.2013 10:03:43 0
Gündem 15. Eğitim Bayramı… Siyasi Parti Başkanları konuşuyor

 AKP-Mustafa Çiğdem: Kamuoyu araştırması ile halkın bayramdan beklentileri öğrenilmeli.

MHP-Mahmut Can: Katılımın olmamasının sebebi belirli bir kesime hitap etmesidir.

CHP-Aydın Doğan: Eğitimde siyaset olmaz ve Eğitim Bayramına da siyaset girmemelidir.
 
15. Besni eğitim Bayramı konusunda Besni’deki Siyasi parti başkanları önemli tespitlerde bulundu. AKP, CHP ve MHP ilçe başkanlarına Bayram hakkındaki görüşlerini sorduk. Yaklaşık 1 aydan beri devam eden ve Eğitim bayramı konusunda bir Kamuoyu araştırmasına dönüşen bu yazı dizimizin Besni’de bayrama nasıl bakıldığının anlaşılması açısında önemli olduğunu düşünüyoruz.
Vatandaş ve esnaf görüşleri ile başlayan ardından ilçe merkezindeki Muhtarların görüşleriyle devam eden 15. Besni Eğitim Bayramı hakkındaki dizi röportajlarımıza bu sayımızda da Besni’deki aktif siyasi Partilerin ilçe başkanlarını ekledik.
AKP İlçe Başkanı Av. Mustafa Çiğdem, Bayram konusunda katılımın artırılması için Gazetemizin de şu anda yaptığı gibi bir kamuoyu araştırması yapılarak halkın bu bayramdan beklentilerinin neler olduğunun ve yapılacak etkinliklerde neleri görmek istediklerinin, bayrama yalnızca ilçe dışında ikamet eden Besnililerin Besni’yi ziyaretinden ibaret kalmaması adına neler yapılabileceğinin sorulması gerektiğinin altını çizdi.
CHP Besni ilçe başkanı Aydın Doğan da, eğitim Bayramına siyasetin girmemesi gerektiğini belirterek, Bayrama yeniden katılım sağlamak ve coşkulu bir Eğitim Bayramı yaşamak için komitenin esnafları ve köyleri ziyaret edip, bilgilendirme ve görevlendirme çalışmaları yapmaları gerektiğini söyledi. 
Doğan ayrıca, STK’ların ziyaret edilmesinin yanı sıra, onların da faal olarak Eğitim Bayramında görev almalarının mutlaka sağlanması gerektiğine dikkat çekti.
MHP İlçe başkanı Mahmut Can ise bayramın tabana yayılması gerektiğini ifade edip, siyasi partilerle, STK’larla, muhtarlarla istişare edilerek Besni Eğitim Festivalinin özüne uygun olarak, gerek hükümet kanalındaki iktidar partisinin bakan düzeyinde festivale en üst düzeyde katılımın sağlanmasının gerekliliğine dikkat çekti.
 

Aydın Doğan – CHP İlçe Başkanı: Aslında Eğitim Bayramına katılım sağlanır. Belde – Belediye Başkanlarının,  İl Genel Meclis Üyelerinin, Sivil Toplum Kuruluşlarının, Oda ve Daire Başkanlarının yönetim kurulu üyelerinin, Köy Muhtarlarının, Mahalle muhtarlarının Eğitim Bayramında aktif görev almaları gerekiyor. Mülki Amiri ve İlçe Belediye Başkanının da içinde bulunduğu organizasyon komitesinin saydıklarım kurum yöneticileri ile irtibata geçip, onlara gönülden yaklaşarak katılımı sağlayabilirler. 
Eğitim Bayramına katılımı sağlamanın yollarından bir tanesi de milletvekillerimizin ulusal medyayı Dünyada tek Besni’de kutlanan Eğitim Bayramına çekmeleridir. 
Aslına bakılırsa halkın ve belediyenin Besni Eğitim Vakfına karşı yurttan dolayı gönlü burkuldu. BEV zamanında belediyeden öğrenci yurdu yaptırmak için arsa aldı. Ancak Belediye bu arsayı şartlı verdi ve iki yıl içerisinde yurdun yapılmasını istedi. Fakat bir tek kazma bile vurulmadı.  Belediye arsaya yeniden el koydu.
Halkın güvenini tekrar kazanmak için Besni Eğitim Vakfının ve organizasyon komitesinin Eğitim Bayramına el atmaları gerekiyor. Yeniden katılım sağlamak ve coşkulu bir Eğitim Bayramı yaşamak için komitenin esnafları ve köyleri ziyaret edip, bilgilendirme ve görevlendirme çalışmaları yapmaları gerekmektedir. STK’lar ziyaret edilmeli ve onların faal olarak Eğitim Bayramında görev almaları sağlanmalıdır. Çünkü eğitimsiz sivil toplum kuruluşu olamaz. Bu yüzden Eğitim Bayramında STK’lara çok ihtiyaç vardır. Ayrıca eğitimde siyaset olmaz ve Eğitim Bayramına da siyaset girmemelidir. Besni’nin bütün siyasi parti başkanlarının ve yönetimlerinin Eğitim Bayramında parti gözetmeksizin BEV yöneticilerine yardımcı olmaları ve aktif olarak görev almaları gerekmektedir. Eğitim Bayramının tarihi konusunda ise Haziran ayına alma düşüncesi varmış. Bence Eğitim Bayramı Haziran ayına alınmamalıdır. Çünkü bu ayda yerli mahsullerimiz daha henüz yetişmemektedir. Eylül ayında kendi yerli ürünlerimizi misafirlerimize sunmamız gerekir. Takip ettiğim kadarıyla gerek esnaflarımızın gerek röportaj yaptığınız kişiler, İstanbul’dan buraya Eğitim Bayramı için gelen vatandaşların kışlık erzaklarını gidermek maksadıyla geldiklerini söylüyorlar. Bana göre bu düşünce yanlıştır. Çünkü İstanbul’dan gelen misafirlerimiz buraya gelmek için verdikleri yol parasıyla hiç buraya gelmeden kışlık erzaklarını oraya istetebilirler. Bence bu noktada esnafın sevinmesi lazım ve onlara bu şekilde yakıştırmaları yapmamaları lazımdır. Halkın bu düşünceleri de şundan kaynaklanmaktadır. Halkı kendilerinden uzaklaştırdılar. Halk neden uzaklaştı? Çünkü halkı Eğitim Bayramının içine katmadılar. Dolayısıyla halk bayramlara katılmadı ve BEV’e zengin intibakını verdiler. Yani Eğitim Bayramını zenginler kulübü olarak gördüler. O yüzden halk arasında bu şekilde düşünceler meydana geldi. Sözün kısası organizasyon komitesinin içinde halkın içerisinde temsilciler yer almalı, birlikte karar verilip Eğitim Bayramı kutlanmalıdır. Fakat mutlaka Eğitim Bayramına Milli Eğitim Müdürlüğü dahil edilmelidir.


Mustafa Çiğdem – AKP İlçe Başkanı: Besni eğitim Bayramı malumunuz üzere ülkemizde ilk ve bildiğim kadarıyla tek eğitim bayramıdır. Besni eğitim bayramı kutlanılmaya başladığı yıl ben öğrenci idim ve İlçemizin böyle bir etkinliğe imza atmış olması hem öğrenci olarak hem de bir Besnili olarak bizleri oldukça sevindirmiş ve gururlandırmıştı. Hala da bu gururu taşımaktayız. Tabi ilk yıllara nazaran eğitim bayramımıza özellikle halkın katılımının giderek azalması herhalde ilk zamanlar ki heyecan ve coşkunun yavaş yavaş kaybolması ve bayram coşkusunun halkın ilgisini cezbedecek  dereceyi yakalayamamasından kaynaklanmaktadır.
Halkımızın eğitim bayramına katılımının arttırılması, herhalde öncelikle kamuoyu araştırması yapılarak halkın bu bayramdan beklentilerinin neler olduğu ve yapılacak etkinliklerde neleri görmek istediğinin ve bu bayramın yalnızca ilçe dışında ikamet eden Besnili hemşerilerimizin Besni’yi ziyaretinden ibaret kalmaması adına neler yapılabilir? sorusunun cevabının iyi araştırılıp ona göre bir içerik hazırlanmasıyla mümkün olacaktır diye düşünüyorum.
Eğitim bayramımızın hangi tarihte yapılması gerektiği hususu ise eğitim bayramının amacı doğrultusunda karar verilmesi gereken bir konu. Bunu da tertip komitesi iyi değerlendirip ona göre bir tarih belirlemelidir. Bayram sadece birkaç söyleşi ve panelden ibaret kalacaksa tarih çok önemli değil ama eğer bu bayram özellikle ulusal alanda ilçe tanıtımı ve ilçemizde yetişen ürün ve bu ürünlerin tanıtılıp pazarlanması amacını da içinde barındırırsa, bu ürünlerin yetişme tarihleri de göz önüne alınarak bir tarih belirlenmesi uygun olacağı kanaatindeyim. Sanırım halkımızın istekleri de bu yönde olacaktır.
Ben şimdiden Besnili hemşerilerimin Eğitim bayramını kutluyor ilçemiz adına hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Ayrıca böyle bir araştırma yaptığınız için de siz Besni Ekspres gazetesi yönetici ve çalışanlarına teşekkür ediyorum.


Mahmut Can – MHP İlçe Başkanı: Eğitim Bayramına ideolojik bakılıyor. Bundan başka hiçbir sebebi yoktur. Yani Besni Eğitim Bayramı, katılımın yoğun olması için çok müsaittir. Çünkü, Besni Eğitime Kültüre çok önem veren ve bunu da ispatlamış bir ilçedir. Daha önceki bayramlarda daha ılımlı herkese hitap eden konuşmacı ve sanatçılar katıldığında daha coşkulu bir Eğitim Bayramının yaşandığını görmüştük. Örnek verecek olursak daha önceki bayramlarda, o dönemde Merkez Valisi olan rahmetli Recep Yazıcıoğlu’nun katıldığı bir Besni Eğitim Bayramında yoğun ilginin olduğu görüldü. Katılımın olmamasının sebebi belirli bir kesime hitap etmesidir. Tuncay Özkan’ı getirip Eğitim Bayramında konferans verdirirseniz, o da hükümeti eleştirirse katılımı da sağlayamazsınız. Durum bu iken bir memuru o konferansta tutmak mümkün değildir. Öncelikle Besnili vatandaşların kafasındaki Eğitim Bayramı ile ilgili ideolojik algıyı silmek lazım. Sonra bunu tabana yayıp siyasi partilerle, STK’larla, muhtarlarla istişare edilerek Besni Eğitim Festivalinin özüne uygun olarak, hükümet kanadındaki iktidar partisinin, bakan düzeyinde katılımını sağlamaları gerekir. Eğitim Bayramı Ulusal basında, görsel ve yazılı olarak olarak işleyebilecek konumda iken bugüne kadar maalesef, üzülerek ifade etmek isterim ki en yüksek düzeyde müsteşar yardımcısı katılabilmiştir. Ama bunun yanında bir Abbas Güçlü’nün ve bunun gibi isimlerin katılması ilçemizin tanıtılmasında katkı sağlamıştır. Sonuç olarak   Eğitim Bayramının her siyasi düşünceye hitap edebilecek formatta hazırlanabilir ise katılımın daha yoğun olacağı ve festivalin amacına ulaşması sağlanmış olacaktır.'
 

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor