HALK PAZARIMIZ HAYIRLI OLSUN

GÜNDEM 17.08.2012 14:41:06 0
HALK PAZARIMIZ HAYIRLI OLSUN

Öyle çok uzaklara gitmeye gerek yok bir insan ömrünün yeteceği zaman içerisinde nelerin değişerek nerelere geldiğini çoğumuz yaşayarak gördük ve hala görmeye devam ediyoruz.

Konumuz Benside çoğumuzun bildiği süt yoğurt pazarı yani köylü vatandaşlarımızın ürünlerini getirip sattıkları Pazar.

Altmış yetmiş seksen yada daha uzun yıllar öncesine dayanan pazarcılık kültürü Besni’de zaman ve mekan değişimleri ile bu geleneği günümüze kadar sürdürerek yaşatmıştır.

Aşağı şehirde kadınların kızların heyik dağından sırtları ile getirerek külhan önünde sattıkları çalı çirpinin dışında birde arpa buğday gibi ürünlerin satıldığı arasa varmış (biz Besnililer arese diyoruz)

Rahmetli Mustafa ORUÇOĞLU belediye başkanlığı döneminde benside bir sokağa arasa sokak adını verdirmişti.

Aşağı şehrin dar sokaklarında atlarla eşeklerle arasaya getirilen ürünler ölçek diye bilinen bir bir kab ile ölçülür alım satım işinde belediye  gelir elde edermiş.

Bu işi o günlerde  yapan bu gün yakından tanıdığımız Veysel ve Vakkas uzun un dedeleri rahmetli ölçekçi vakkas imiş.

Vakkas amca ölçekçilik işini yaparken Salıcılardan İbrahim ağa da alım satım işindeki belediyenin gelirini toplar imiş.

Besni yeni yerine taşındıktan sonra şimdiki emniyet binasının altında arasa işi bir zaman daha  devam etmiş. Bu arada dönemin belediye başkanı rahmetli fiyaka şimdiki süt yoğurt pazarının yerini o günlerde dükkanlarla çevreleyerek Pazar yeri olarak hizmete açar

O günleri anlatanlar fiyakanın seçimlerde kendisine çalışan arkadaşının seçimden sonra nasıl olsa seçimleri kazandık edası ile Pazar yerinde sebze sandıkları düzensiz şekilde dükkânının önüne dizdiğini rahmetli fiyakanın yapılan şikayet üzerine Pazar yerine gelerek arkadaşının sebze sandıklarını tekme ile dağıttığını ve daha sonra arkadaşının bana bunu niye yaptın demesi üzerine bunu sana yapmasam hiç kimseye bir şey diyecek sözümüz olmaz dı açıklamasını yapar. Bizimde çocukluk yıllarımızda pazarda çarşı tastı denilen belediye tarafından yaptırılarak ayran satan köylü vatandaşlarımıza günlük 25 yada 50 kuruş karşılığında kiralandığını  bunun bir gelir olarak alındığı bilinmekte idi..Daha çok yoğurt yandık ayranı ve peynirin satıldığı Pazar yerinde bu işler taki günümüze kadar  süre gelmiş. Tabii bu Pazar yeri en büyük bakım ve güzelleştirmeyi 1999 yılında Besni belediye başkanı seçilen rahmetli Mustafa ORUÇOĞLU döneminde üzeri kapatılarak ve güzelleştirilerek görmüştür.

Benside Pazar yerinde üreticilerden alınan tartı ve işgaliye parası önceleri deftere yazılarak alınırken yine  ORUÇOĞLU döneminde makbuz karşılığı alınmaya başlanmıştır.

Geçmişten bu güne kadar kantarda avukat Şemsettin ÖZDOĞAN’ın babası rahmetli Hacı Mehmet ÖZDOĞAN, belediye çalışanı Abdullah KORKMAZIN babası rahmetli Bedir KORKMAZ, belediyeden emekli Mustafa KULUNÇ, genç yaşta rahmetli olan arkadaşımız Mustafa KİRAZ ve enson benim le devam eden belediye kantar görevi  beklide bensiye özgü olarak daha uzun yıllar devam edecek.

Bu günkü yeni Pazar yerinin yeri daha önce köylü garajı olarak hizmet verirken içerisinde 30a yakın dükkanlar da oto tamircileri ve benzeri esnaflar çalışmakta idiler. Yine dönemin Belediye Başkanı rahmetli ORUÇOĞLU burayı yeniden yapılandırarak cazip hale getirerek iş alanlarına dönüştürdü KSS nin açılması ile boşalan bu alan şimdiki Belediye Başkanımız Fahri SERTER tarafından modern bir halk pazarı yaptırılarak halkımızın hizmetine sundu.

Bu alana hizmeti geçen başkanlara şükran duygularımızı sunarken ülkemizin çeşitli il ve ilçelerinde yaptığı görevlerden dolayı takdir edilen ve bir çok yerde yaptığı hizmetleri karşılığında ismi çeşitli yerlere verilerek yaşatılan eski belediye başkanımız rahmetli Mustafa ORUÇOĞLUnun adının bu alana BESNİ BELEDİYESİ MUSTAFA ORUÇOĞLU HALK PAZARI olarak verilmesinin anlamlı bir jest olacağını düşünmekteyim.

Hizmetlerinden dolayı tüm belediye başkanlarımıza teşekkür ederek herkese saygı ve selamlar. 

 

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor